Vi använder cookies för att din läsarupplevelse ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Vi använder cookies. Läs mer
Nyhet

Barnen i Centralafrikanska republiken behöver ditt stöd

Senast uppdaterad: 2021-02-25
Striderna i Centralafrikanska republiken har gjort att barn, unga och familjer kämpar för sina liv. Rebellstyrkor har försökt att ta över huvudstaden Bangui och mer än 1300 personer, till största delen barn, sökte tidigare i år skydd i vår barnby i Bouar. De allra flesta har nu kunnat återgå till sina hem. Barnen i våra barnbyar Bouar och Bangui är i säkerhet.

Drygt 1300 personer sökte under en tid skydd hos SOS Barnbyar i Bouar, Centralafrikanska republiken. Foto: SOS Barnbyar

Tusentals barn och flera familjer sökte skydd i barnbyn som heter Astrid Lindgren.

− Att ge skydd till alla är en stor utmaning. Den lilla mat vi har får vi lokalt ifrån, men det är inte tillräckligt för alla och vi har begränsat med resurser, sa Antaole Ngassenemo på SOS Barnbyar i Centralafrikanska republiken i januari.

Leveranser av mat, hygienartiklar och medicin har haft svårt att komma fram då rebellerna kontrollerat vägar och områden. Sedan i december har vi fått samarbeta med UNHCR och Röda korset.

– Givet det spända läget har vi informerat alla våra partners att vi måste pausa vår verksamhet tills situationen förändrats betydligt, säger Soumaila Omar, säkerhetskoordinator på SOS Barnbyar i Centralafrikanska republiken.

Läget i Centralafrikanska republiken har varit spänt sedan 2013 och strider har blossat upp under åren. Beväpnade grupper rör sig öppet i samhällen och kontrollerar nära två tredjedelar av landet. Inför det kommande presidentvalet har attackerna blivit fler på såväl civila som FN:s fredsstyrkor.

Barnen i barnbyn i huvudstaden Bangui är i säkerhet. Barnen i vårt ungdomsprogram har fått flytta tillbaka till barnbyn. Läget har förbättrats så att alla barn kan gå till skolan, och de som sökte tillfälligt skydd undan striderna har kunnat återvända hem. Men barnen är traumatiserade och behöver stöd. Vi jobbar mycket med terapeutisk bearbetning av deras upplevelser.

I nuläget går det inte att komma i kontakt med familjerna i vårt familjestärkande program i Bossangoa.

Genom pengar från katastroffonden stöttar vi nu de barn och familjer som är drabbade av striderna och tryggar dem på plats. Vi erbjuder psykologiskt stöd och praktisk hjälp som mat och hygienartiklar.

Om du vill stötta vårt arbete i katastrofplatser kan du swisha valfri summa till 123 320 07 14.