Barnen fick tillbaka sin mamma


Katinka är överlycklig att kunna ta hand om sina barn igen. Foto: SOS Arkiv

I samma veva som Katinka blev arbetslös fick hon veta att hon var gravid och lämnades av sin man. Hon hade två barn sedan tidigare, och hamnade i en svår depression.

”En främling kom fram till mig på gatan och frågade hur jag vågade föda ett barn när det var krig i landet. Och jag började allvarligt fundera på att ta mitt liv. Jag såg ingen utväg. Avståndet mellan mig och barnen bara växte, jag kände mig så ensam och ville bara att allt skulle ta slut.”

Genom en vän fick Katinka höra talas om SOS Barnbyars arbete i området. Där fick hon träffa SOS Barnbyars socialarbetare Luba, som direkt såg allvaret i situationen. Luba såg till att den unga mamman fick börja i terapi, och tillsammans gjorde de upp planer för att förbättra familjens levnadsförhållanden. Parallellt med terapisamtalen fick Katinka hjälp av Luba med inköp av mat, kläder till barnen, och blöjor till den minsta. Syskonen Igor, Petro och Oksana fick vara med på olika aktiviteter i barnbyn, där de dansade, lekte, målade och fick vänner. De fick även stöd av en psykolog.

”En dag, ungefär ett år efter att Luba kommit in i vårt liv, stannade jag upp och tittade på min familj. På min flitiga flicka som är min högra hand och hjälper mig att ta hand om lilla Igor, och på min ambitiöse pojke som drömmer om att bli pilot. Jag hade fått tillbaka mina barn, men vad som var än viktigare: de hade fått tillbaka sin mamma”, berättar Katinka.

Med ditt stöd kan vi hjälpa fler familjer som Katinkas. Som månadsgivare bestämmer du själv hur mycket du vill ge, och du kan när som helst justera beloppet. Varmt tack för att du är Familjefadder!

Du kan enkelt hantera ditt engagemang genom att logga in.