Belmas driv gjorde henne självförsörjande

Belma och tre av hennes barn. Nu en stark och hoppfull familj. Foto: SOS Arkiv

Efter två år med stöd från SOS Barnbyar står nu Belma och hennes fem barn på starka, egna ben. De blev en del av det familjestärkande programmet i juni 2019, några år efter att Belmas man lämnade både henne och barnen.

”De bodde i ett litet skjul som de fått låna av en släkting. Som ensam försörjare drev Belma ett litet företag där hon erbjöd extralektioner i matematik och portugisiska till barn i området. Dessvärre fick hon inte betalt regelbundet,” berättar Albertina, koordinator för det familjestärkande programmet.

Barnen klarade inte skolan
Belma tjänade vanligtvis mellan 200 till 300 kwanza per dag, vilket är mindre än 10 kronor. Som en effekt av den extremt ansträngda ekonomiska situationen klarade en av hennes döttrar inte av skolan, då familjen inte ens hade råd med det mest nödvändiga skolmaterialet. Även hennes yngre barn kämpade då hungern gjorde att de hade svårt att fokusera i skolan. De hade inte heller hela kläder och var i behov av vård.

”När vi träffade Belma började vi arbeta på en utvecklingsplan för henne och barnen. Det innebar bland annat att vi behövde säkerställa att familjen fick ett nytt tryggt hem. Vi erbjöd även skolmaterial och skoluniformer, kläder och tillgång till sjukvård samt ett litet lån för Belmas företag, samtidigt som vi uppmuntrade henne att söka jobb utanför lektionstimmarna,” förklarar Albertina.   

Starkt eget driv
Belma och hennes barn ansträngde sig till sitt yttersta för att möta utvecklingsplanen och inom två år kunde Belma hyra ett bekvämt trebäddshus med ett vardagsrum, kök och badrum. Hon har ett jobb som ger henne en stabil inkomst så hon kan ge familjen det de behöver. Dessutom har hon kunnat spara lite pengar för vilka hon har köpt en bit mark där de nu börjat bygga sitt eget hus.

”Mina två äldsta döttrar har gått klart sin yrkesutbildning och vi har tillgång till en medicinklinik. Vi har hopp och planer inför framtiden. Stödet som vi fått kan nu riktas till mer utsatta familjer än min egen, för jag kan klara mig själv nu,” berättar Belma.     

Med ditt stöd kan vi hjälpa fler familjer som Belmas.
Varmt tack för att du är Familjefadder!