Här räddar man livet på barn i Kambodja

Man mäter hur lång flicka är med ett måttband.
Akara har både gått upp i vikt och blivit längre sedan hon fått hjälp från SOS Barnbyar. 

Klädd i en rosa t-shirt med texten ”tack för att du älskar mig”, kliver 4-åriga Akara upp på vågen. Hon tittar nyfiket ned medan siffrorna stiger. 11,1 kg. Hon har gått upp ungefär ett kilo sedan hon var här för en månad sedan. När måttbandet åker fram visar det sig att hon även har växt. 

Akara led av akut undernäring när hon för första gången träffade personalen på SOS Barnbyar i Kambodja i februari 2017.  Hennes föräldrar är bönder i ett väldigt fattigt område och de hade inte råd att ta med henne till barnsjukhuset, åtta timmar bort från deras hem. Akaras 22-åriga mamma tittar på en bild på sin dotter från den tiden. Hennes armar var tunna och magen svullen. ”Jag var rädd att min dotter skulle dö”, berättar hon.

Det var då som SOS Barnbyar kom i kontakt med familjen. De erbjöd att ta med sig dottern till barnsjukhuset för akut vård, för att sedan ta med henne till centret för undernärda barn i den närliggande barnbyn. ”SOS Barnbyar hjälpte min dotter när hon var som sjukast. Utan SOS Barnbyar tror jag att min dotter hade dött”.

Situationen blev bättre

Centret för undernärda barn i Kambodja öppnade 2012 och erbjuder hälsovård till alla undernärda barn under fem år i en av de fattigaste delarna i landet. SOS Barnbyar arbetar tätt med lokala myndigheter för att identifiera de undernärda barn som behöver akut hjälp. Ofta är väger de barnen bara ca 40% av ett normalviktigt barn i deras ålder. Med föräldrarnas medgivande stannar barnen vanligtvis på centret mellan tre till sex månader, tills de är friska. Under tiden arbetar SOS Barnbyar med att utbilda föräldrarna i lämplig näringslära och hygien. Hittills har centret hjälpt mer än 300 barn att bli friska igen.

Hemma i Akaras kök har hennes mamma precis lagat en hälsosam lunch med ris och mycket grönsaker. Akara sitter på köksbänken och njuter av varje tugga. Hennes mamma säger att det är en enorm lättnad att se sin dotter frisk och lekandes med andra barn i byn. ”Jag var väldigt stressad och orolig när hon var sjuk. Men nu, efter att ha fått hjälp från SOS Barnbyar, har vår situation förbättrats. Förut spenderade jag mycket pengar på medicin för att min dotter skulle bli frisk, men nu mår hela familjen bättre tack vare SOS Barnbyar.”

Med ditt stöd kan vi hjälpa fler familjer som Katinkas. Som månadsgivare bestämmer du själv hur mycket du vill ge, och du kan när som helst justera beloppet. Varmt tack för att du är Familjefadder!

Du kan enkelt hantera ditt engagemang genom att logga in.