Bli fadder

Vi använder cookies för att din läsarupplevelse ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer.

För den som inte har bott så länge i Sverige, eller som inte har någon vuxen att fråga om råd, kan det vara svårt att förstå hur man t ex. söker jobb eller en utbildning. Genom våra mentorskap får du som deltagare stöd att snabbare och lättare kunna förstå och klara av att hitta rätt i det svenska samhället. SOS Barnbyar har ett mentorsprogram i Hammarkullen som stöttar dig som är ensamkommande och mellan 16–21 år.  Mentorprogrammet ger dig stöd att på egen hand kunna utveckla ett självständigt och självförsörjande liv.

Programmet i Hammarkullen har plats för ca 50 deltagare/år och nyintagningar sker i mån av plats. Lika mycket tjejer som killar deltar i vårt program och verksamheten är helt gratis att delta i. När vi har fullt sätter vi upp dig på vår kölista.

Individuella mentorskap
När du får plats i vårt program får du en egen mentor. Tillsammans med mentorn sätter du upp mål och delmål och arbetar sen utifrån den planering ni satt upp, för att nå etablering, självständighet och självförsörjning.

Kanske har du andra behov och önskemål än vad vi inom mentorskapsprogrammet ska arbeta med. Då kommer mentorn stötta dig att hitta hjälp för dessa frågor hos någon annan aktör eller verksamhet, som har detta område som sin huvuduppgift och som är mycket kunniga inom det området. Vi har alltså kontakt med många aktörer och hos oss arbetar vi för att ge stöd till ökad etablering i samhället.

Gruppverksamheter
Utöver individuella mentorskap har vi också flera saker som vi genomför i grupp. Till exempel har vi på eftermiddagar och kvällar öppna tematräffar med ex samhällscafé, gör studiebesök på arbetsplatser, erbjuder stöd i CV-skrivning och mycket mer. Gruppverksamheterna sker tillsammans med andra ungdomar som deltar i vårt program, och vi är både i och utanför våra lokaler i Hammarkullen.

Gruppverksamheterna är bara till för de som har plats i vårt mentorskapsprogram.

Att delta i programmet
Mentorskapsprogrammet bygger helt på din egen motivation. Våra mentorer är stöttande till dig, men det är du som skapar din egen framtid. Genom mentorskapet kommer du att utvecklas till att klara av att göra allt mer på egen hand och det är det som är självständighet.

 

”När mentorerna hjälper oss med saker jag inte kan göra så lär de oss samtidigt, så att vi kan göra det själva nästa gång”, pojke 17 år

Vanligtvis deltar man i programmet ca 1-2 ggr i veckan, under ett års tid. Träffarna sker både individuellt med sin mentor och i grupp med andra deltagare och deras mentorer.

Du kommer träffa din mentor både på vårt center i Hammarkullen men också på andra platser, runt om i Göteborg, beroende på vad ni bestämt att ni ska arbeta med på just er träff. Mentorern kommer även att stötta dig till att komma i kontakt med många andra verksamheter som finns i området, som kan vara bra för dig att känna till.

Läs gärna mer om hur vi arbetar för etablering här.

Under mentorskapsåret vill vi även ge dig stöd med att få yrkeserfarenhet i Sverige. Det kan ske genom att vi åker på studiebesök på olika arbetsplatser och träffar olika yrkesgrupper. Vi försöker också ge dig stöd till att hitta praktikplats eller extrajobb, under din tid i programmet.

Mentorerna finns som ditt stöd, guide och lots under din tid i programmet. Mentorn är någon som känner till hur Sverige fungerar och som du kan fråga om råd. Läs gärna mer om hur våra mentorer ser på sitt arbete här.