Artikel

Programmet är ett ovärderligt stöd för oss

Sri Lanka genomgår just nu av de värsta ekonomiska kriserna sedan självständigheten 1948, med stora ekonomiska, politiska och sociala utmaningar till följd. För 32-åriga Nisansala är därför stödet från SOS Barnbyar helt avgörande.

På vilket sätt har den ekonomiska krisen påverkat er som familj?

– Det har blivit svårt att leva i allmänhet. Mina barn går i skolan, men under de senaste månaderna har allt stått stilla. Mina föräldrar är gamla och sjuka, min mamma har ett hjärtfel, och det har blivit svårt att få tag på mediciner till dem. Vi måste alla klara oss på den lilla summa pengar min man tjänar.

Får ni någon ekonomisk hjälp?

– Ja. SOS Barnbyars familjestärkande program är ett ovärderligt stöd för oss. De hjälper mig med mitt företag, de har gett mig ett lån och de ger oss ransoneringspaket, vilket är oerhört viktigt för oss. Efter halva månaden har all mat och pengar tagit slut så ransoneringspaketen är en enorm hjälp eftersom vi kan ge barnen den mat de behöver, särskilt mjölkpulver.

Bli fadder här och stötta vårt långsiktiga arbete för barn!  

Hur många barn har ni?

– Två söner och en dotter. Sonen är 9 år och går i tredje klass. Den äldsta dottern går också i skolan och den minsta är bara 2 år gammal.

Arbetar du själv?

– Jag tillverkar pinnar till rökelse. Jag gör dem från grunden, packar dem och säljer dem till små butiker. En förpackning med nio stavar säljs för 20 rupier och en förpackning med 40 stavar säljs för 50 rupier. Jag tillverkar också dörrmattor vid sidan av. Varenda liten peng gör stor skillnad i dessa svåra tider. Vi behöver flera inkomstkällor eftersom vi inte kan förlita oss på de vi har.

”Ransoneringspaketen är en enorm hjälp eftersom vi kan ge barnen den mat de behöver”

Vilken är den största utmaningen för dig just nu?

– Det är att hantera utgifter och ekonomi. Att betala vatten- och elräkningar och ändå överleva genom att ha tillräckligt med mat för en dag och ta hand om barnens utbildningskostnader.

Vad gör du för att inte låta oron ta över i dessa tider?

– Min man säger ofta till mig att om vi nuförtiden kan äta en daglig måltid med familjen och ha en inkomstkälla ska vi räkna oss lyckliga. Jag låter hans ord lugna mig trots att jag ständigt oroar mig.

Hur förändrades er dagliga verksamhet till följd av krisen?

– Vi tvingas arbeta mer. Som jag nämnde tidigare brukade jag tidigare tillverka dörrmattor, men sedan slutade jag med det eftersom tiden inte räckte till, men nu har jag tvingats börja igen eftersom jag inte har något annat val än att tjäna en extra slant.

Bli fadder här och stötta vårt långsiktiga arbete för barn!  

Text och foto: Pearl Sandhu

Så här har krisen påverkat landet…

⚠️ Oroligheter och utbrett våld bland civila med många skadade till följd.
⚠️ Brist på arbetstillfällen, särskilt i städerna där många har förlorat sin inkomst och har inte råd med mat.
⚠️ Många människor som tvingas köa flera dagar utan rent dricksvatten för att få tag i mat.
⚠️ Strömavbrott och brist på skolmateriel gör att barnens undervisning blir undermålig eller inte kan bedrivas.
⚠️ Potentiell effekt på människors mentala hälsa.
⚠️ Brist på läkemedel och andra förnödenheter.

 

… därför stöttar vi långsiktigt med:

🍲 mat, rent vatten och andra basala förnödenheter
📚 att koppla ihop barn i utsatthet med lokala utbildningssystem och stärker även upp med skolpaket/material
🚸 att kapacitetsstärka för att säkra skydd av barn
🌱 att öka kunskapen om hur man odlar klimatsmart och andra åtgärder för hållbar odling som stärker samhället långsiktigt
💪 att stärka samhället så att det är bättre rustat att klara katastrofer.

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2022-09-29

Liknande

Artikel

"Barnen visste att när vi säger: 'Det är dags att gå!' då är det dags att gå."

Nyligen evakuerade vi 68 barn, samt 11 medarbetare och deras familjer, från barnbyn i Rafah, Gaza. I den här intervjun berättar Samy Ajjour, programchef för SOS Barnbyar i Rafah, om evakueringen och hur det går för barnen sedan de anlände i Betlehem.

Läs mer här

Artikel

Så minskar José våldet i hemmen

I en liten stad i Moçambique jobbar José med att öka jämställdheten i samhället – en familj i taget. Han jobbar med SOS Barnbyars pappaprogram Active Fatherhood. − I Active Fatherhood pratar vi om jämställdhet för män och kvinnor. Inget arbete hemma är bara för män eller bara för kvinnor. Vi pratar om hur de har det hemma, säger han.

Läs mer här

Artikel

Läxläsningen är det finaste

SOS-föräldrarna i en av våra barnbyar i Moçambique välkomnar oss med dans och sång när vi besöker dem. De arbetar med barn som levt i utsatthet, och deras trygghet och värme är precis vad barnen behöver.

Läs mer här