Därför blev Olof Röhlander månadsgivare
Författaren och föreläsaren Olof Röhlander har varit månadsgivare till SOS Barnbyar i över tio år. Här berättar han vad som driver honom att ge – och fördelarna med ett långsiktigt engagemang.
Foto: Niklas Palmklint
Olof Röhlander tog beslutet att bli fadder en nyårsafton. Han ville ge något till de som inte fått samma chans i livet som han själv. Att det blev just SOS Barnbyar förklarar han så här:
– Jag visste att pengarna skulle kunna göra mest nytta där. Ni gör ett strålande arbete. Jag uppskattar att få uppdateringar kring vad som händer. Man är liksom med – fast anonymt och på distans. Jag är stolt över att kunna vara del i att barn och unga jag aldrig träffat får ett bättre liv.
”Jag vill framför allt lyfta människor”
För Olof Röhlander är det viktigt att arbeta hållbart, alltså själva grundtanken med SOS Barnbyars arbete – och vad fadderskap går ut på. Han vill bidra till samhällsförändring över tid.
– Det behövs långsiktigt tänkande för att kunna hjälpa på riktigt. Engångsinsatser är också bra, men Rom byggdes inte på en dag. Det är bland annat därför jag varit fadder så pass länge, berättar han.
Hans drivkraft att få andra att må bättre återspeglas även i hans yrkesval som mental tränare. Han har dessutom haft uppskattade sommar- och vinterprat i Sveriges Radio P1 där han berörde mental hälsa och hållbar motivation. Med sex talarpriser i ryggen, baserade på föreläsningar inom området, är det tydligt att ämnet betyder mycket för honom.
– Jag vill framför allt lyfta människor. Allt från att minska självföraktet till att öka självkänslan och att vi kommer bort ifrån all denna psykiska ohälsa som finns i samhället. Det berör mig och där känner jag att jag kan bidra på mitt sätt, säger han.
Hitta kraften – enligt Olof
Som givare till SOS Barnbyar vet du att du gör skillnad. Men samtidigt kan alla kriser just nu upplevas förlamande. Olof Röhlander delar sina bästa tips hur han brukar tänka för att orka finnas där för andra, i en turbulent omvärld.
1. På med masken
När du flyger, har du lärt dig att du alltid behöver sätta på dig din syrgasmask innan du hjälper andra. Det är samma sak med givandet. Även du får må bra. Även du får unna dig saker. Även du får sätta dig själv först ibland. Om du själv mår bra, har du mer kraft och ork att hjälpa andra.
2. Styrkan i att stötta andra
Att rikta blicken utåt, bort från dig själv, ger en bra känsla i magen. Det är en ovärderlig känsla att veta att du är värdefull för någon annan.
3. Hållbarhet varar längst
Som månadsgivare stöttar du något långsiktigt. Genom att bygga upp något från grunden står det barnet, familjen eller samhället starkare – när något väl inträffar.
Om: Olof Röhlander
Fadderskap: I Bolivia, Vietnam och Kambodja
Gör: Licensierad mental tränare, föreläsare i hållbar motivation och författare.
Bor: Stockholm
Aktuell med: Boken ”Bli din egen bästa vän” (Forum, 2022)
Webbplats: www.olofrohlander.se
Taggar
Dela inlägget
Publicerad: 2023-12-15
Liknande
Artikel
Nour El Refai om fadderskapets betydelse
En av Sveriges vassaste komiker som just nu gör en bejublad ståuppturné berättar om sitt stora engagemang.
Läs mer här