SOS Barnbyar startade nationell programverksamhet år 2017. I vårt ungdomsprogram stöttar vi ungdomar i övergången från samhällsvård till ett självständigt och självförsörjande vuxenliv. I vårt familjestärkande program stöttar vi nyanlända familjer för att underlätta etableringen i samhället.
SOS Barnbyar startar projektet Barnombud för att stärka barn i familjehemsplacerings röst, rättigheter och delaktighet i kontakt med socialtjänsten.
Läs mer härGlappet handlar om situationen för unga som lämnar samhällsvård i Sverige. Den belyser det glapp som finns mellan målgruppens behov och det begränsade stöd som erbjuds idag, samt vad som krävs för att minska glappet.
Läs rapporten härI poddserien ”På egna ben” belyser vi situationen för unga i Sverige som behöver möta vuxenlivet på egen hand, efter att ha varit placerade i samhällsvård.
När unga placeras, på till exempel HVB-hem eller i familjehem, tar samhället över föräldraansvaret. I många fall är samhället inte är en tillräckligt bra förälder och att unga lämnas vind för våg när de tidigt tvingas ta klivet in i vuxenlivet.
Hör ett antal modiga unga berätta om sina erfarenheter av att tidigt i livet behöva stå på egna ben.
Lyssna på poddenNyhet
SOS Barnbyar i Almedalen om rätten till en trygg uppväxt
SOS Barnbyar finns på plats och kommer såväl arrangera som delta i ett antal seminarier under årets Almedalsvecka. Seminarierna handlar om unga som lämnar samhällsvård i Sverige, rätten till trygg uppväxt samt samarbetet mellan det offentliga, civilsamhället och näringslivet.
Läs mer härArtikel
SOS Barnbyar positiva till förslag att stärka barns rättigheter enligt barnkonventionen
SOS Barnbyar välkomnar förslagen i den statliga utredningen ”Förbättrade möjligheter för barn att utkräva sina rättigheter enligt barnkonventionen”. Utredningen har tagit ett helhetsgrepp om hur väl barn och ungas rättigheter tillvaratas i Sverige och på vilket sätt de har möjlighet att göra sina röster hörda i beslut som påverkar deras liv.
Läs mer härArtikel
Så kan stödet till utsatta unga förbättras
Stödet för unga som lämnar samhällsvård har stora brister. Det är en grupp som gång på gång bortprioriteras av politiker och samhället i stort. Den statliga utredningen För barn och unga i samhällsvård presenterades den 6 november. I den finns flera förslag på hur stödet för de här unga kan förbättras. Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall har här en chans att bli den politiker som går från ord till handling. Handling som kan leda till en ljusare framtid för hundratals ungdomar varje år, skriver Petra Nyberg, tillförordnad generalsekreterare på SOS Barnbyar. Du är fortfarande 17 år, men din 18-årsdag närmar sig. Du har vuxit upp i familjehem därför att du blev misshandlad som liten. Du är en av de drygt 26 000 unga som enligt Socialstyrelsen varje år samhällsplaceras. Samhället har varit din förälder. Men nu är det tre månader kvar innan du blir myndig. Då måste du lämna familjehemmet. Samhället är om nittio dagar inte längre din förälder. Du står därför inför flera livsavgörande beslut. Vart ska du ta vägen? Hur ska du försörja dig? Och hur ska du hinna med skolan medan du försöker lösa de andra frågorna? Det är i detta glapp som unga som lämnar samhällsvård befinner sig.
Läs mer härArtikel
Förra veckan släppte vi rapporten Glappet som handlar om situationen för unga som lämnar samhällsvård i Sverige. Den belyser glappet som finns mellan målgruppens behov och det begränsade stöd som erbjuds idag, samt vad som krävs för att minska glappet. I samband med rapportsläppet anordnade vi en konferens där de unga själva fick dela sina erfarenheter och experter, forskare och politiker diskuterade vägen fram.
Läs mer här