SOS Barnbyar Logo Orange
Nyhet

”Det är en bra förändring”

Séngio, 26 år, är en av papporna som just nu deltar i programmet ”active fatherhood” i Moçambique. Han är gift och har två små döttrar som ännu inte börjat skolan. Den lilla familjen bor tillsammans med hans egna föräldrar och syskon; ett generationsboende med tydliga, nedärvda strukturer och attityder kring kvinnans roll i hemmet.

– Programmet har varit en stor omställning i mitt liv. Min pappa, hans pappa och farfar; alla våra anfäder brukade lämna hemmet. De trodde att allt som skulle göras i hemmet skulle göras av fruarna. De kunde komma i mitten av natten eller väldigt sent och såg inte sysslorna i hemmet som deras ansvar. Förut använde männen våld för att få kvinnorna att respektera dem. Men genom programmet har många av oss fått en bättre relation med våra fruar. Vi är vänner och partners som är glada för förändringen. Den är bra för oss, säger Séngio.

Man vit t-shirt och keps
Séngio är med i en av våra pappagrupper i Moçambique.

Programmet har också gett honom flera insikter.

– Det handlar om att få papporna mer aktiva i sitt eget hus och att inte lämna fruarna med allt jobb. Det borde inte vara någon skillnad mellan vad kvinnor och män ska göra, de ska båda vara del av hushållet och vara aktiva i hemmet.
På frågan vad som varit särskilt värdefullt är det ett område han vill lyfta fram.

– Jag tycker det var värdefullt när vi lärde oss konflikthantering. Det är praktiskt i vårt samhälle där många män annars vanligtvis tar till våld.
Trots att omställningen kommer att ta tid, ser han ändå att pappagrupperna har en positiv effekt på lokalsamhället.

– Det är en process och ett samhälle kan inte förändras från en dag till en annan. För det handlar så mycket om vårt sätt att leva. Trots att många deltagit i kursen finns det fortfarande män som anser att de inte ska göra vissa saker. Vi försöker få dem mer jämställda. Jag tror ändå många ändrats och det är en bra förändring, konstaterar han.