Artikel

Läxläsningen är det finaste

SOS-föräldrarna i en av våra barnbyar i Moçambique välkomnar oss med dans och sång när vi besöker dem. De arbetar med barn som levt i utsatthet, och deras trygghet och värme är precis vad barnen behöver.

I barnbyn finns flera hus, där olika SOS-familjer bor. En av familjerna är Rosárias. Rosária har jobbat i barnbyn i nästan ett år och upptäckte glädjen i att ta hand om barn när hon tidigare tog hand om en släkting.

SOS-mamman Rósaria är förälskad i sitt jobb.

− Jag gillar verkligen att arbeta med barn. Jag är verkligen förälskad i jobbet. Förut tog jag hand om ett barn jag är släkt med, som förlorat sina föräldrar. När jag såg att de sökte personal här tänkte jag, varför inte?

I hennes familj bor fem barn i olika åldrar. De leker tillsammans, tar hand om hemmet och gör läxor. För henne är läxläsningen det finaste.

− Efter att barnen har lekt varje dag går vi hem och gör läxor. Det är min favoritstund på dagen. Vi pratar med varandra, utbyter idéer och pratar om vad barnen har för drömmar.

Hennes största utmaning är samma som för många föräldrar, att få barnen att äta bra och varierat. Men hon får stöttning av den andra personalen i barnbyn.

− Vi försöker få barnen att äta något annat än kyckling och ris, säger hon och skrattar.

I våra barnbyar runt om i världen får barn som förlorat föräldrars omsorg en trygg uppväxt med föräldrar, syskon, vänner och gemenskap. Forskning visar att det har betydelse för barns utveckling att ha en vuxen som lyssnar under en uppväxt, både för språkinlärning och barns kognitiva utveckling. När barns får uppleva detta positiva samspel, stärks deras förmåga att kommunicera och uttrycka sina behov vilket bidrar till att de mår bra och känner sig trygga.*

 

Text och bild: Kristina Wärngård

* Shonkoff and Phillips, From Neurons to Neighborhoods.

 

Dela inlägget

Publicerad: 2024-03-19

Liknande

Artikel

Solpaneler som förändrar livet

I Moçambique lever över hälften av befolkningen utan elektricitet. Och vid 18-tiden blir det kolsvart. Två familjer som hittills levt utan elektricitet är Ezedias och Cacildas. De går SOS Barnbyars yrkesutbildning i montering av solpaneler och hoppas kunna bidra både till mer elektricitet i närsamhället, effektivisera sina företag inom sömnad och försörja sina familjer.

Läs mer här

Artikel

Klimatsmart odling leder till mindre fattigdom

Klimatförändringarna slår hårt mot de som lever i fattigdom i Moçambique. Skördarna, som hela familjer livnär sig på, misslyckas. Det leder till näringsbrist, svält och än mer fattigdom. För att stötta familjerna stöttar SOS Barnbyar jordbruksgrupper, där föräldrar lär sig att anpassa sin odling till klimatet och att odla på ett klimatsmart sätt. Fembarnsmamman Aissa är en av dem.

Läs mer här

Artikel

Så skyddar skolungdomar miljön

I Moçambique är det regn när det ska vara varmt. Och när det är varmt är det varmare än någonsin. Skördarna dör och gamla sätt att odla fungerar inte längre. Familjer lider av undernäring och svår fattigdom. I SOS Barnbyars ungdomsklubbar i landet får skolungdomar kunskap om hållbar odling, som både är bättre för klimatet och ger större skördar.

Läs mer här