Artikel

Läxläsningen är det finaste

SOS-föräldrarna i en av våra barnbyar i Moçambique välkomnar oss med dans och sång när vi besöker dem. De arbetar med barn som levt i utsatthet, och deras trygghet och värme är precis vad barnen behöver.

I barnbyn finns flera hus, där olika SOS-familjer bor. En av familjerna är Rosárias. Rosária har jobbat i barnbyn i nästan ett år och upptäckte glädjen i att ta hand om barn när hon tidigare tog hand om en släkting.

SOS-mamman Rósaria är förälskad i sitt jobb.

− Jag gillar verkligen att arbeta med barn. Jag är verkligen förälskad i jobbet. Förut tog jag hand om ett barn jag är släkt med, som förlorat sina föräldrar. När jag såg att de sökte personal här tänkte jag, varför inte?

I hennes familj bor fem barn i olika åldrar. De leker tillsammans, tar hand om hemmet och gör läxor. För henne är läxläsningen det finaste.

− Efter att barnen har lekt varje dag går vi hem och gör läxor. Det är min favoritstund på dagen. Vi pratar med varandra, utbyter idéer och pratar om vad barnen har för drömmar.

Hennes största utmaning är samma som för många föräldrar, att få barnen att äta bra och varierat. Men hon får stöttning av den andra personalen i barnbyn.

− Vi försöker få barnen att äta något annat än kyckling och ris, säger hon och skrattar.

I våra barnbyar runt om i världen får barn som förlorat föräldrars omsorg en trygg uppväxt med föräldrar, syskon, vänner och gemenskap. Forskning visar att det har betydelse för barns utveckling att ha en vuxen som lyssnar under en uppväxt, både för språkinlärning och barns kognitiva utveckling. När barns får uppleva detta positiva samspel, stärks deras förmåga att kommunicera och uttrycka sina behov vilket bidrar till att de mår bra och känner sig trygga.*

 

Text och bild: Kristina Wärngård

* Shonkoff and Phillips, From Neurons to Neighborhoods.

 

Dela inlägget

Publicerad: 2024-03-19

Liknande

Artikel

Jon Henrik Fjällgren: ”Fler borde engagera sig för barnen”

Jon Henrik Fjällgren berättar om besöket i barnbyn och varför fler bör engagera sig.

Läs mer här

Artikel

Stor skillnad mellan barnby och barnhem – här får du veta hur

Vad är skillnaden mellan en barnby och barnhem – egentligen? Vi förklarar.

Läs mer här

Artikel

Så minskar José våldet i hemmen

I en liten stad i Moçambique jobbar José med att öka jämställdheten i samhället – en familj i taget. Han jobbar med SOS Barnbyars pappaprogram Active Fatherhood. − I Active Fatherhood pratar vi om jämställdhet för män och kvinnor. Inget arbete hemma är bara för män eller bara för kvinnor. Vi pratar om hur de har det hemma, säger han.

Läs mer här