Artikel

YES Center får ungdomar ut i arbetslivet

För ungdomar som Una*, 17 år från Bosnien och Hercegovina, är framtiden osäker. Landet har hög arbetslöshet och över 40% av unga vuxna är arbetslösa. Una bor i ett av våra ungdomsboenden och har på grund av den höga arbetslösheten gått kurser på vårt Youth Empowerment Services (YES) Center. Där har hon gått kurser i kommunikation och presentation, tidhållning, självmedvetenhet, självsäkerhet, CV-skrivande, IT och tyska.

”Förut fanns ingenting på mitt CV. Jag visste inte vad CV var. Nu är det fullt. Nu har jag något att säga på jobbintervjuer,” berättar Una.  

Sedan Una har gått kurser på YES Center har hon haft flera sommarjobb; på ett produktionsbolag, en bensinstation och ett hotell. Varje jobberfarenhet är ovärderlig och hon vill lära sig så mycket som möjligt av allt hon gör. Una arbetar även som volontär på en ungdomsorganisation som stöttar ungdomar och uppmuntrar dem att vara aktiva i samhället.

”Jag tycker om att volontärarbeta. Det gör mig glad att få möjligheten att hjälpa människor och höja deras röster. Även om jag inte får betalt, så får jag erfarenheten.”

För att bryta fattigdomsspiralen stöttar YES Center utsatta ungdomar mellan 15 och 29 år. Ungdomar som har växt upp i våra barnbyar, familjestärkandeprogram och i lokalsamhället. De får chans att utveckla sig och får de kunskaper och erfarenheter som behövs på arbetsmarknaden.

 

*Una heter egentligen något annat

Foto: Katerina Iievska

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2019-03-01

Liknande

Artikel

Jan Bardell ny styrelseordförande i SOS Barnbyar

SOS Barnbyar Sverige har valt Jan Bardell till ny styrelseordförande. Jan har lång erfarenhet från uppdrag inom näringslivet.

Läs mer här

Nyhet

Familjer evakuerades från Charkiv

SOS Barnbyar har evakuerat 17 familjer från våldet i Charkiv till västra Ukraina. Där har de fått boende för de närmaste månaderna. Nu slipper barnen höra flyglarmen under nätterna.

Läs mer här

Artikel

Solpaneler som förändrar livet

I Moçambique lever över hälften av befolkningen utan elektricitet. Och vid 18-tiden blir det kolsvart. Två familjer som hittills levt utan elektricitet är Ezedias och Cacildas. De går SOS Barnbyars yrkesutbildning i montering av solpaneler och hoppas kunna bidra både till mer elektricitet i närsamhället, effektivisera sina företag inom sömnad och försörja sina familjer.

Läs mer här