Artikel

YES Center får ungdomar ut i arbetslivet

För ungdomar som Una*, 17 år från Bosnien och Hercegovina, är framtiden osäker. Landet har hög arbetslöshet och över 40% av unga vuxna är arbetslösa. Una bor i ett av våra ungdomsboenden och har på grund av den höga arbetslösheten gått kurser på vårt Youth Empowerment Services (YES) Center. Där har hon gått kurser i kommunikation och presentation, tidhållning, självmedvetenhet, självsäkerhet, CV-skrivande, IT och tyska.

”Förut fanns ingenting på mitt CV. Jag visste inte vad CV var. Nu är det fullt. Nu har jag något att säga på jobbintervjuer,” berättar Una.  

Sedan Una har gått kurser på YES Center har hon haft flera sommarjobb; på ett produktionsbolag, en bensinstation och ett hotell. Varje jobberfarenhet är ovärderlig och hon vill lära sig så mycket som möjligt av allt hon gör. Una arbetar även som volontär på en ungdomsorganisation som stöttar ungdomar och uppmuntrar dem att vara aktiva i samhället.

”Jag tycker om att volontärarbeta. Det gör mig glad att få möjligheten att hjälpa människor och höja deras röster. Även om jag inte får betalt, så får jag erfarenheten.”

För att bryta fattigdomsspiralen stöttar YES Center utsatta ungdomar mellan 15 och 29 år. Ungdomar som har växt upp i våra barnbyar, familjestärkandeprogram och i lokalsamhället. De får chans att utveckla sig och får de kunskaper och erfarenheter som behövs på arbetsmarknaden.

 

*Una heter egentligen något annat

Foto: Katerina Iievska

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2019-03-01

Liknande

Artikel

Känslomässig trygghet är livsnödvändigt

Så här stöttar vi barnen som förlorat sina föräldrar i samband med jordbävningen i Marocko.

Läs mer här

Nyhet

Så mår barnen efter jordbävningen i Marocko

– Barnen var rädda när de kände skalven, men som tur är är barnbyn bra byggd och husen skadades inte. Barnen och ungdomarna, såväl som personal och fosterfamiljer är oskadade och i säkerhet, säger Samya El Mousti, SOS Barnbyar i Marocko.

Läs mer här

Artikel

En SOS-mammas dag

Malani är mamma till nio barn. Nio barn att väcka, nio koppar te att hälla upp, nio matlådor som ska förberedas och alla barn får en puss på kinden innan de går till skolan. Malani från Sri Lanka delar med sig av sin dag som SOS-mamma.

Läs mer här