SOS Barnbyar Logo Orange

Artikel

YES Center får ungdomar ut i arbetslivet

För ungdomar som Una*, 17 år från Bosnien och Hercegovina, är framtiden osäker. Landet har hög arbetslöshet och över 40% av unga vuxna är arbetslösa. Una bor i ett av våra ungdomsboenden och har på grund av den höga arbetslösheten gått kurser på vårt Youth Empowerment Services (YES) Center. Där har hon gått kurser i kommunikation och presentation, tidhållning, självmedvetenhet, självsäkerhet, CV-skrivande, IT och tyska.

”Förut fanns ingenting på mitt CV. Jag visste inte vad CV var. Nu är det fullt. Nu har jag något att säga på jobbintervjuer,” berättar Una.  

Sedan Una har gått kurser på YES Center har hon haft flera sommarjobb; på ett produktionsbolag, en bensinstation och ett hotell. Varje jobberfarenhet är ovärderlig och hon vill lära sig så mycket som möjligt av allt hon gör. Una arbetar även som volontär på en ungdomsorganisation som stöttar ungdomar och uppmuntrar dem att vara aktiva i samhället.

”Jag tycker om att volontärarbeta. Det gör mig glad att få möjligheten att hjälpa människor och höja deras röster. Även om jag inte får betalt, så får jag erfarenheten.”

För att bryta fattigdomsspiralen stöttar YES Center utsatta ungdomar mellan 15 och 29 år. Ungdomar som har växt upp i våra barnbyar, familjestärkandeprogram och i lokalsamhället. De får chans att utveckla sig och får de kunskaper och erfarenheter som behövs på arbetsmarknaden.

 

*Una heter egentligen något annat

Foto: Katerina Iievska

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2019-03-01

Liknande

Artikel

SOS Barnbyar skapar en ännu bättre verksamhet

SOS Barnbyar har ett pågående arbete för att ytterligare förbättra skyddet av barn i våra verksamheter.

Läs mer här

Nyhet

Postkodlotteriet ger 21 miljoner kronor till SOS Barnbyar

Läs mer här

Artikel

Barnen bortom badparadiset

Många förknippar Tanzanias örike Zanzibar med turism, vita sandstränder och kristallklart vatten. Men bakom lyxhotellen finns ett liv i fattigdom som hindrar många barn från att äta sig mätta, gå i skolan och växa upp med sina föräldrar. Sedan 1990-talet har SOS Barnbyar arbetat för att ge just dessa barn i Zanzibar en trygg uppväxt.

Läs mer här