Skyhöga livsmedelspriser drabbar familjer i Väst och Centralafrika
”Det är värre än COVID-19”, säger Fatou och ser bekymrad ut.
För denna ensamstående fyrabarnsmamma som bor i Senegal påverkar kriget som rasar på en annan kontinent hennes möjligheter att försörja sin familj, eftersom priserna på livsmedel och andra basvaror har stigit kraftigt.
Priserna på socker, ris, olja, kött, tvål och pasta har stigit med 20-30 procent i Väst- och Centralafrika eftersom kriget i Ukraina har påverkat den globala tillgången till spannmål och vegetabiliska oljor.
Familjer likt Fatous, som redan är sårbara, får det svårare framöver.
”För några månader sedan kostade ett kilo kött 3 000 CFA (cirka 4,6 euro), nu kostar det 4 000 (cirka 6,1 euro)”, säger Fatou. ”Vi har inte kunnat äta kött sedan dess. Maten jag nu kan ge mina barn har förändrats. Jag har blivit tvungen att minska både mängden och kvaliteten, nu för tiden äter vi bara lite bröd till frukost.”
Fatous inkomst har också minskat drastiskt. Färre kunder kommer till hennes kafé och hon kan inte erbjuda kunderna lika många alternativ som tidigare. Hon har också blivit tvungen att skala ner på sin verksamhet med kycklinguppfödning då priset på foder har stigit med 20 procent. ”Jag var tvungen att köpa färre kycklingar eftersom det blir för dyrt att utfodra dem”, berättar Fatou.
Enligt Världsbanken har kriget i Ukraina rubbat marknaderna och förändrat mönstren för global handel, produktion och konsumtion på ett sätt som gör att priserna förutspås hålla historiskt höga nivåer fram till slutet av 2024.
”Familjer som har deltagit i vårt familjestärkande program i flera år och som äntligen är på rätt väg att bli självständiga står nu inför ett bakslag på grund av den rådande prissituationen”, säger Bernadette Senghor, regional programchef på SOS Barnbyar i Dakar Senegal.
“Vi måste förena våra krafter som organisation för att se till att de framsteg som dessa familjer gjort inte går till spillo.”
Afrika, som är starkt beroende av livsmedelsimport både från Ryssland och Ukraina, upplever prischocker i försörjningskedjan för vete, solrosor och råoljeråvaror.
Världslivsmedelsprogrammet förutspår att enbart i Västafrika kan 7 till 10 miljoner ytterligare människor bli drabbade på grund av krigets konsekvenser. Redan innan konflikten inleddes var prognoserna om osäker livsmedelsförsörjning i Västafrika oroväckande. Regionen står inför en livsmedels- och näringskris för tredje året i rad, och 33,4 miljoner människor förväntas vara i behov av livsmedelsbistånd 2022.
Ökad ekonomisk osäkerhet
Som ensam försörjare har Fatou ansvaret för hela sin familj på sina axlar. Därför började hon för några år sedan delta i ett initiativ för att spara pengar som SOS Barnbyar i Senegal startade för familjer i närsamhället.
”Genom den lokala sparlånegruppen sätter varje familj in 2 500 CFA (cirka 3,5 euro) varje måndag, som de sedan får utdelning från en gång om året”, förklarar Fatou. ”Det har nu gått två veckor utan att jag har kunnat bidra med min del. Det har aldrig hänt mig sedan jag gick med i gruppen.”
När Fatou gick med i SOS Barnbyars familjestärkande program var hon arbetslös och kämpade för att försörja sina barn efter att hennes man hade gått bort. ”Vid den tiden var jag på väg att ta mina barn ur skolan på grund av vår ekonomiska situation. Som tur var kom jag i kontakt med SOS Barnbyar, och tack vare deras stöd behövde jag inte göra det”, minns hon. Med stöd från det familjestärkande programmet kunde Fatou börja arbeta och startade sina två företag. Men den nuvarande krisen äventyrar nu den ekonomiska stabilitet som hon kämpat för så länge.
Transportkostnaderna ökar
Matile och Mohamed, föräldrar till nio barn, står inför liknande svårigheter. För dem innebär de stigande bensin- och dieselpriserna att kostnaden för att åka kollektivtrafik har fördubblats. Matile arbetar som småhandlare i Dakar och är beroende av att kunna ta bussen till och från marknaden.
Mohamed arbetar som säkerhetsvakt i den lokala skolan, och även om hans lön inte har påverkats direkt kämpar han för att klara familjens nuvarande behov. ”Efter de förödande översvämningarna som vi drabbades av förra året ville jag spara pengar för att renovera vårt skadade hus, men jag kan inte göra det just nu. Jag måste bidra mer till hushållet, min fru tjänar mycket mindre och vi har inte råd med skolböcker till våra barn.”
Genom det familjestärkande programmet stödjer SOS Barnbyar 169 utsatta familjer i Dakar, Senegal. Programmet hjälper bland annat familjerna att starta inkomstgenererande aktiviteter och vidareutveckla sin förmåga att spara pengar, genom sparlånegruppen ”Village Savings and Credit Associations”.
”Dessa familjer behöver mer ekonomiska resurser för att klara av de kraftigt stigande priserna eller så behöver de få stöd med basvaror som ris, olja och socker. Vad vi tänker göra nu är att öka det dagliga matbidraget för mammor och barn, samt fortsätta att ge stöd för att stärka familjernas möjligheter till självförsörjning”, säger Bernadette Senghor från SOS Barnbyar.
Foto: Jessica Tradati
Dela inlägget
Publicerad: 2022-05-09
Liknande
Artikel
Ung entreprenör som tänker utanför boxen
Mouhamed är en ung entreprenör som vill bidra till ett mer hållbart samhälle. Han deltar ett av våra program och får stöd i sitt entreprenörskap.
Läs mer härArtikel
Digital klyfta slår hårt mot miljontals elever
Det gäller framför allt de barn och unga som, redan innan pandemin, levde i stor utsatthet. Med begränsad tillgång till el och internet – och skolor som saknat förmåga att erbjuda digitala verktyg och lektioner online – har undervisningen i många fall uteblivit helt. Så mycket som 30 procent av de 1,5 miljarder elever som … <a href="https://sos-barnbyar.se/skyhoga-livsmedelspriser-drabbar-familjer-i-vast-och-centralafrika/">Continued</a>
Läs mer här