Artikel

En liten konstnär med stora husplaner

Femåriga Chhay bor i en fattig provins i Kambodja. Tidigare hade hans mamma svårt att ge honom det han behövde. Tack vare stöd från SOS Barnbyar har familjens situation förbättrats och Chhay börjat i förskolan. Nu kan han både räkna och klarar alfabetet – och har visat på en stor kreativ begåvning!

 

två kambodjanska barn sitter på golvet och ritar. Deras mamma sitter bakom dem.

Chhay bor med sin mormor och mamma som är kroniskt sjuk och har väldigt lite pengar. Hans pappa övergav familjen när Chhay föddes. Nu vet de inte var han befinner sig. Innan den lilla familjen gick med i SOS Barnbyars program saknade Chhay det mest basala som mat, kläder och skolmaterial. Hans mamma hade inte heller råd att sätta honom i förskolan; en viktig plats att träffa andra barn, lära sig nya saker och att utvecklas.

När SOS Barnbyar hörde talas om familjen, kontaktade de lokala myndigheter som tittade på situationen som helhet. Myndigheterna rekommenderade SOS Barnbyar och Chhay fick stöd till att gå i förskola ett helt läsår. Det innebar en stor lättnad och glädje! Chhay har inte bara kunnat gå i förskolan; dessutom har familjen fått stöd till skoluniform, träningskläder, skor, skolväska och skolmaterial genom det familjestärkande programmet. Efter bara ett år har hans lärare sett stor utveckling hos honom; han är en begåvad, modig och ordningsam liten kille som kommer till skolan när han ska – och visar väldigt fina resultat!

två kambodjanska barn står vid en skoltavla. Läraren står till vänster om dem.

Lärarna berättar vidare att han klarar hela alfabetet och kan räkna till 31. Dessutom är han mycket omtyckt av sina klasskamrater och lyssnar när läraren pratar. Han kan även skriva khmerbokstäver eftersom förskolan är tvåspråkig. Hans tal har även utvecklats i förskolan och han vågar fråga när han inte förstår. Mest slående är hans kreativitet; Chhay målar gärna djur, natur, skogar, byggnader, hus och annat i naturfärger.

Kreativiteten vittnar även hans mamma stolt om. Hon berättar att han har lärt sig alla sångerna de sjunger i förskolan utantill. Chhay har sagt att han vill bli polis och bygga ett nytt hus åt sin mamma och mormor när han blir stor. En dröm som bara kan uppstå och bli verklighet där det finns plats för någon att utvecklas – och för barn att vara barn.

En lärare hjälper en kambodjansk pojke att ta på sig ryggsäcken.

Text och foto: Pearl Sandhu

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2022-09-19

Liknande

Artikel

SOS Barnbyar invald som expert i Socialstyrelsens nya råd

SOS Barnbyar har valts ut som en, av totalt 17 experter från civilsamhället, till nytt råd för barn och unga.

Läs mer här

Artikel

SOS Barnbyar positiva till förslag att stärka barns rättigheter enligt barnkonventionen

SOS Barnbyar välkomnar förslagen i den statliga utredningen ”Förbättrade möjligheter för barn att utkräva sina rättigheter enligt barnkonventionen”. Utredningen har tagit ett helhetsgrepp om hur väl barn och ungas rättigheter tillvaratas i Sverige och på vilket sätt de har möjlighet att göra sina röster hörda i beslut som påverkar deras liv.

Läs mer här

Artikel

Rop på hjälp från barnbyn i Rafah – brevet till utrikesministern

Barnen i vår barnby i Rafah, Gaza, är i akut fara efter uppgifter om attacker mot staden. Det finns ingen säker plats att fly till och trots hårt arbete har vi inte hittat ett säkert sätt för barnen att lämna Gaza.

Läs mer här