Artikel

En liten konstnär med stora husplaner

Femåriga Chhay bor i en fattig provins i Kambodja. Tidigare hade hans mamma svårt att ge honom det han behövde. Tack vare stöd från SOS Barnbyar har familjens situation förbättrats och Chhay börjat i förskolan. Nu kan han både räkna och klarar alfabetet – och har visat på en stor kreativ begåvning!

 

Chhay bor med sin mormor och mamma som är kroniskt sjuk och har väldigt lite pengar. Hans pappa övergav familjen när Chhay föddes. Nu vet de inte var han befinner sig. Innan den lilla familjen gick med i SOS Barnbyars program saknade Chhay det mest basala som mat, kläder och skolmaterial. Hans mamma hade inte heller råd att sätta honom i förskolan; en viktig plats att träffa andra barn, lära sig nya saker och att utvecklas.

När SOS Barnbyar hörde talas om familjen, kontaktade de lokala myndigheter som tittade på situationen som helhet. Myndigheterna rekommenderade SOS Barnbyar och Chhay fick stöd till att gå i förskola ett helt läsår. Det innebar en stor lättnad och glädje! Chhay har inte bara kunnat gå i förskolan; dessutom har familjen fått stöd till skoluniform, träningskläder, skor, skolväska och skolmaterial genom det familjestärkande programmet. Efter bara ett år har hans lärare sett stor utveckling hos honom; han är en begåvad, modig och ordningsam liten kille som kommer till skolan när han ska – och visar väldigt fina resultat!

Lärarna berättar vidare att han klarar hela alfabetet och kan räkna till 31. Dessutom är han mycket omtyckt av sina klasskamrater och lyssnar när läraren pratar. Han kan även skriva khmerbokstäver eftersom förskolan är tvåspråkig. Hans tal har även utvecklats i förskolan och han vågar fråga när han inte förstår. Mest slående är hans kreativitet; Chhay målar gärna djur, natur, skogar, byggnader, hus och annat i naturfärger.

Kreativiteten vittnar även hans mamma stolt om. Hon berättar att han har lärt sig alla sångerna de sjunger i förskolan utantill. Chhay har sagt att han vill bli polis och bygga ett nytt hus åt sin mamma och mormor när han blir stor. En dröm som bara kan uppstå och bli verklighet där det finns plats för någon att utvecklas – och för barn att vara barn.

Text och foto: Pearl Sandhu

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2022-09-19

Liknande

Artikel

Så påverkas SOS Barnbyar av militärkuppen i Niger

För två månader sedan tog militären makten i Niamey. Kuppen i Niger fördömdes omedelbart av Västafrikanska staters ekonomiska gemenskap (ECOWAS), som införde kraftiga ekonomiska sanktioner mot landet och hotade med ett militärt ingripande.

Läs mer här

Artikel

Känslomässig trygghet är livsnödvändig

SOS Barnbyar i Marocko arbetar nu med lokala myndigheter för att stötta de barn som drabbats av jordbävningen i landet, och som nu står helt ensamma. Så här stöttar vi barnen som förlorat sina föräldrar i samband med jordbävningen i Marocko.

Läs mer här

Nyhet

Så mår barnen efter jordbävningen i Marocko

– Barnen var rädda när de kände skalven, men som tur är är barnbyn bra byggd och husen skadades inte. Barnen och ungdomarna, såväl som personal och fosterfamiljer är oskadade och i säkerhet, säger Samya El Mousti, SOS Barnbyar i Marocko.

Läs mer här