En SOS-mammas bästa råd
Åtta tonåringar i huset kräver en lugn mamma med mycket tålamod. Chea Pisey har varit mamma till barn som kommer från utsatta förhållanden under ett helt årtionde. Hon vet att det också är hennes jobb att se till så att de äldsta barnen förbereds för livet som vuxna.
13 barn i åldrarna 21 till 8 år har det blivit hittills. Chea Pisey är SOS-mamma i en barnby i Kambodja. Hon fick ansvaret för de första barnen 2006. Under åren har hon gett dem en trygg uppväxt och nu är hon på väg att skicka ut de tre äldsta i vuxenlivet. I hemmet bor för tillfället tio barn – åtta av dem är tonåringar. Chea Pisey är en erfaren mamma när det kommer till att trösta och lyssna, dra sig tillbaka och ge plats om det behövs – och att erbjuda en kram.
– Jag tror att en förälders viktigaste egenskaper är att vara närvarande, se barnet för vem det verkligen är och var barnet är i livet. Alla barn är olika, och med tonåringar kan det ta längre tid att se hur de egentligen har det. Samtidigt ska du ge dem utrymme, säger Chea Pisey, 42 år.
– Barnen som kommer till barnbyn har varit med om förluster och många av dem har haft en svår bakgrund. Jag ser till så att de känner sig trygga. Och när de känner att de är i säkerhet här börjar de också öppna sig för mig.
En mammas ansvar
Små barn finner snabbt tryggheten hos sin SOS-mamma eftersom de är närvarande och tillsammans dygnet runt. Den yngsta pojken i Chea Piseys SOS-familj är 11-åriga Alex. De två har ett starkt band mellan varandra, eftersom han kom till barnbyn som bebis.
Äldre barn kan behöva lite längre tid på sig för att komma in i SOS-familjer, berättar Chea Pisey. Och det kan emellanåt vara svårt och tålamodskrävande, när ett barn reagerar med att bli arg och att avvisa.
– Då försöker jag att ha tålamod och vara kärleksfull, och visa att det är okej att vara arg. Men samtidigt är det viktigt att uppföra sig ordentligt. Jag kan nog vara strikt och ha mina regler, för vi ska alla bo under samma tak.
– Det är också mitt ansvar att guida mina barn till att fatta bra beslut och motivera dem till att skapa ett bra liv. Jag kräver att de går i skolan och att de anstränger sig med läxorna. För med en bra examen kan de få ett jobb och tjäna sina egna pengar.
I Chea Piseys familj har alla barn olika uppgifter i huset. Den yngsta ska bädda sin säng varje morgon och sopa golven. De äldre barnen hjälper till med matlagning, disk och med att städa.
Från lärare till SOS-mamma
Chea Pisey har varit SOS-mamma i ett årtionde nu. Innan hon kom till barnbyn arbetade hon på ett kommunalt center i närheten. Där undervisade hon vuxna som inte kunde läsa eller skriva. Ibland hade de med sina barn på centret. Det var då som Chea Pisey bestämde sig för att hon gärna ville arbeta med barn:
– I radion hörde jag att SOS Barnbyar sökte efter kvinnor som ville vara mammor till föräldralösa barn. Jag sökte jobbet strax därefter. Efter att ha gått SOS Barnbyars utbildning för blivande SOS-mammor fick jag komma till den här barnbyn.
Chea Pisey har en egen mamma och en syster som hon gärna besöker på fritiden. Ofta tar hon med sig de yngsta SOS-barnen när hon besöker sin familj.
– Barnen är ju min familj och vi tycker inte om att vara ifrån varandra.
Taggar
Dela inlägget
Publicerad: 2019-06-19
Liknande
Artikel
Jon Henrik Fjällgren: ”Fler borde engagera sig för barnen”
Jon Henrik Fjällgren berättar om besöket i barnbyn och varför fler bör engagera sig.
Läs mer härArtikel
Stor skillnad mellan barnby och barnhem – här får du veta hur
Vad är skillnaden mellan en barnby och barnhem – egentligen? Vi förklarar.
Läs mer härArtikel
Läxläsningen är det finaste
SOS-föräldrarna i en av våra barnbyar i Moçambique välkomnar oss med dans och sång när vi besöker dem. De arbetar med barn som levt i utsatthet, och deras trygghet och värme är precis vad barnen behöver.
Läs mer här