Artikel

Jon Henrik Fjällgren: ”Fler borde engagera sig för barnen”

Nyligen besökte artisten Jon Henrik Fjällgren en av våra barnbyar i Colombia – det land han en gång föddes i. Här berättar han om varför han vill bidra till att lyfta vårt arbete och vad besöket betydde för honom.

Många barn står samlade på en väg
Jon Henrik Fjällgren vill bidra till att fler engagerar sig för barn som av olika skäl saknar föräldrars omsorg.

Jon Henrik Fjällgren föddes i en colombiansk by och tillbringade sina första månader på ett barnhem i landet. Men bara sex månader gammal adopterades han till en sameby i Härjedalen – en plats som också kom att betyda mycket för honom.

– Jag är stolt över att tillhöra samernas folk, men också över att tillhöra indianernas folk. Det har gjort mig till den jag är idag.

Med besöket i barnbyn ville han få en djupare förståelse för hur det är för de barn som av olika skäl inte kan bo kvar hos sin ursprungsfamilj – och vilket stöd som erbjuds.

– Jag ville se hur de hade kunnat vara för mig, om jag själv växte upp där. Och hur barnen har det idag, säger Jon Henrik.

Han besökte också det barnhem han själv tillbringade några månader på som liten, men som ger barn en helt annan form av uppväxt.

Skillnaden mellan barnby och barnhem

Den största skillnaden mellan livet i en barnby och på ett barnhem är synen på anknytning och tillhörighet. Idag vet man att anknytning är centralt under en uppväxt för att ett barn ska kunna lära sig att utveckla starka band. Det är också anledningen till att SOS Barnbyar arbetar aktivt med att avskaffa institutionsvård, som till exempel barnhem, som fortfarande är vanligt på många platser i världen.

– Familjehemmen jag fått besöka är oerhört viktiga för att barn ska få känna tillhörighet, understryker han.

Under resan i Colombia, var det alla möten med människorna på plats som lämnade störst avtryck.

– Alla möten var speciella på sitt sätt. Resan var en fin upplevelse, den gav mig väldigt mycket som människa.

Barn och en vuxen dansar i en gymnastiksalResan har gett honom en större förståelse för hur barn stöttas – och att många barn är i stort behov av stöd.

– Det jag har burit med mig från resan är hur SOS Barnbyar jobbar och vilket fantastiskt arbete de gör. Men också hur tufft många barn har det i Colombia. Jag önskar att fler kunde engagera sig för barnen, oavsett var de lever i världen. De är det viktigaste vi har, avslutar Jon Henrik Fjällgren.

”Barnen är det viktigaste vi har”

Besöket skildras i en dokumentär om Jon Henrik Fjällgren som sänds på SVT och finns tillgänglig på SVT Play från och med den 21 april.

Se dokumentären här

Dela inlägget

Publicerad: 2024-04-09

Liknande

Artikel

Stor skillnad mellan barnby och barnhem – här får du veta hur

Vad är skillnaden mellan en barnby och barnhem – egentligen? Vi förklarar.

Läs mer här

Artikel

Läxläsningen är det finaste

SOS-föräldrarna i en av våra barnbyar i Moçambique välkomnar oss med dans och sång när vi besöker dem. De arbetar med barn som levt i utsatthet, och deras trygghet och värme är precis vad barnen behöver.

Läs mer här

Artikel

De fiskar efter barn

Små barn tvingas arbeta som fiskare med livet som insats. Läs hur Teye bröt sig fri från den farliga fiskenäringen.

Läs mer här