Nyhet

Flyktingkrisen i Venezuela: Barnen drabbas hårdast

Foto: SOS Colombia

Varje dag flyr flera tusen barn och vuxna över gränsen från Venezuela till Colombia och många barn har förlorat sina familjer. Det råder en stor brist på mat och läkemedel för de människor som är kvar i Venezuela och humanitär hjälp kommer inte in i landet.

Situationen i Venezuela är akut och totalt har flera miljoner människor flytt från landet. Dessutom har två miljoner venezuelaner bosatt sig vid gränsen till Colombia. FN beskriver det som den största flyktningskrisen i Sydamerikas moderna historia och beräknar att det kommer att finnas fem miljoner flyktingar och migranter från Venezuela vid årets slut.

Barn som svälter

Sissel Arak, SOS Barnbyar Norges programchef, var och besökte nödhjälpsprogrammet i Guajira i norra Colombia för några dagar sedan. I Guajira har omkring 166 000 migranter bosatt sig. Området är ett av de fattigaste i Colombia och hade stora utmaningar även innan krisen. Utan tillgång till vård, mat eller rent vatten har venezuelaner flytt från en kris till en annan. Skolorna har inte kapacitet att ta emot fler barn och därför går cirka 40 procent av barnen inte i skolan.

– Flyktningskrisen har pågått länge och ser ut att öka i omfång. Ingen vet hur många barn som har separerats från sina familjer. Myndigheterna har idag inget system för att ta hand om ensamma flyktingbarn. Många barn känner inte till något annat än ett liv på flykt, och kommer troligen inte att uppleva något annat under sin barndom, säger Sissel Arak.

Familjer på flykt saknar skydd, mat och vård. Många barn får klara sig ensamma på gatan medan föräldrarna försöker få tag på mat. Barnen blir ofta utnyttjade eller hamnar i missbruk. I norra Colombia är barn dessutom särskilt utsatta för att bli rekryterade in i de kriminella gäng som styr i området. På gatorna är barnarbete utbrett och risken för människohandel är stor.

Situationen
blir allt svårare för ett hårt pressat Colombia, som präglas av interna
konflikter. Angela Rosales, Nationaldirektör för SOS Barnbyar i Colombia, säger
att behovet av stöd är stort.

– Vi är särskilt oroade för risken barnen står inför. Många har kommit från sina familjer på grund av migrationssituationen. Det berör oss djupt.

Humanitära bistånd stoppas vid
gränsen

Venezuela
har stora problem med skyhög inflation, djup fattigdom, stigande brottslighet
och arbetslöshet, samt brist på läkemedel och råvaror. I centrum för den upptrappade
krisen står konflikten mellan den styrande presidenten Nicolás Maduro och
oppositionsledaren Juan Guaidó, som för en månad sedan utropade sig
till interimspresident efter att ha anklagat fjolårets presidentval för valfusk
och att landet därför saknade rättmätig ledare. Presidenten Nicolás
Maduro vägrar att avgå trots påtryckningar och har blockerat landsgränserna så
att nödhjälp inte kan komma in i landet. Resultatet har kallats för en
humanitär kris där människor inte har något att äta och saknar både läkemedel
och varor. Bristen på mat har resulterat i att venezuelaner i genomsnitt har
förlorat cirka 11 kilo kroppsvikt på ett år, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Lördagen den
23 februari urartade situationen ytterligare när försök att föra in humanitärt
bistånd till Venezuela från grannländerna Colombia och Brasilien genomfördes. Venezuelansk
militär sköt mot människor och lastbilar sattes i brand. Två personer
uppskattas ha dödats i händelserna och 300 människor uppskattas att ha skadats
vid gränsen.

Foto: SOS Colombia

Integrering och nödhjälp

SOS Barnbyar
finns på plats och stöttar utsatta barn och familjer, bidrar till återförening och
ser till att ensamma barn får hjälp till trygghet.  

Sedan juni 2018 har SOS Barnbyar hjälpt mer än 600 barn och 450 vårdgivare i områdena La Guajira och Santander. Dessutom har 1900 venezuelaner i Santanderregionen fått nödhjälp i form av mat och toalettartiklar. Även SOS Barnbyar i Brasilien hjälper barn och familjer som befinner sig på flykt från Venezuela. Nödhjälpsprogrammet, ”Brasilien utan gränser”, erbjuder tillfälliga bostadsplatser till utsatta familjer. Inom programmet erbjuds även utbildning och arbeten för att hjälpa venezuelanska familjer att integreras i landet.

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2019-02-26

Liknande

Artikel

Så mår barnen i Gaza efter evakueringen

I slutet av maj tvingades vi evakuera vår barnby i Rafah helt och flytta barnen och familjerna som sökte skydd där till tältläger i centrala Gaza. Situationen runt barnbyn var alldeles för farlig. Reem Alreqeb Reem, tf programchef i Gaza, var med under och efter evakueringen.

Läs mer här

Artikel

"Det kommer finnas något bättre"

Sedan oktober har Islam flytt fyra gånger inom Gaza med sin sjuka man och sina sju barn. De hittar ingen trygghet någonstans och det påverkar deras mentala hälsa. Nu bor de i SOS Barnbyars tältläger och får psykologiskt stöd.

Läs mer här

Artikel

Israa tvingades fly sitt barndomshem

När kriget bröt ut sökte Israa skydd i vår barnby i Rafah, där hon växte upp och känner sig trygg. Men i slutet av maj blev situationen runt barnbyn för farlig och hon evakuerades till SOS Barnbyars tältläger i Deir al Balah.

Läs mer här