Nyhet

Ny rapport visar otillräckligt stöd till unga som lämnar samhällsvård

Idag lanseras SOS Children’s Villages rapport ”Decent work and social protection for young people leaving care. Gaps and responses in 12 countries worldwide”. Rapporten är gjord I samarbete med UCL Institute of Education och visar bland annat att unga som lämnar samhällsvård ofta saknar tillräckligt stöd, information och nätverk för att kunna bli självförsörjande.

SOS Children’s Villages har tillsammans med forskare på UCL Insitute of Education undersökt möjligheterna för unga på väg att lämna samhällsvård att bli självförsörjande. Forskarna har bland annat djupintervjuat ungdomar som vuxit upp inom samhällsvård, samt experter inom social verksamhet, utbildning och arbetsmarknad, i tolv olika länder.

Avsaknad av samhällsstöd

Rapporten visar att unga idag ofta har svårt att etableras på arbetsmarknaden, men att det är än svårare för ungdomar som vuxit upp i samhällsvård. Svårigheterna ligger bland annat i avsaknad av stöd från samhället. När en ungdom blir myndig vid 18-års ålder, minskar ofta stödet från samhället, och i vissa länder försvinner stödet nästan helt. Rapporten visar att ungdomarna ofta saknar information om den lokala arbetsmarknaden och samhället, samt de sociala nätverk som ofta krävs för anställning.

I rapporten har det också framkommit att ansvariga myndigheter ofta har dålig kunskap om situationen för ungdomar som är på väg att lämna samhällsvård, vilket bidrar till avsaknad av adekvat stöd.

Stöd innan samhällsvård avslutas

SOS Children’s Villages efterfrågar därför likvärdiga villkor för unga på väg ut i arbetslivet. För unga i samhällsvård bör förberedelserna för ett självständigt liv påbörjas innan de lämnar samhällsvården. Ungas deltagande i processen i att lämna samhällsvården måste stärks och möjligheterna för unga i samhällsvård att studera vidare förbättras.

Fakta lansering:

Rapporten ”Decent work and social protection for young people leaving care. Gaps and responses in 12 countries worldwide” lanseras idag med en paneldiskussion på FN:s högkvarter I New York. I paneldiskussionen medverkar två ungdomar med erfarenhet av samhällsvård, samt Tysklands ständige representant I FN, SOS Children’s Villages International och representanter från DHL Deutsche Post Group.

Undersökningen har genomförts i följande länder: Italien, Kroatien, Kosovo, Tunisien, Kirgizistan, Uganda, Zimbabwe, Togo, Kap Verde, Ecuador, Nicaragua och Mexiko.

Läs hela rapporten här.

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2018-04-05

Liknande

Artikel

Selams kamp mot könsstympning

Sedan samarbetet med SOS Barnbyar inleddes för två år sen har 26 flickor sluppit bli könsstympade.

Läs mer här

Artikel

Hon vill ge sina barnbarn en framtid

Mormor Daianas kärlek och beslutsamhet får både affärerna och människor att blomstra.

Läs mer här

Nyhet

Debattinlägg: Biståndet bör riktas mot barnen

Väpnade konflikter pågår på många platser runt om i världen. Även om det är jobbigt och obehagligt behöver både allmänheten och Sveriges regering orka med att ta in att oskyldiga barn dör i konflikter varje dag, året runt, skriver Petra Nyberg, tillförordnad generalsekreterare på SOS Barnbyar.

Läs mer här