Ny rapport visar otillräckligt stöd till unga som lämnar samhällsvård
Idag lanseras SOS Children’s Villages rapport ”Decent work and social protection for young people leaving care. Gaps and responses in 12 countries worldwide”. Rapporten är gjord I samarbete med UCL Institute of Education och visar bland annat att unga som lämnar samhällsvård ofta saknar tillräckligt stöd, information och nätverk för att kunna bli självförsörjande.
SOS Children’s Villages har tillsammans med forskare på UCL Insitute of Education undersökt möjligheterna för unga på väg att lämna samhällsvård att bli självförsörjande. Forskarna har bland annat djupintervjuat ungdomar som vuxit upp inom samhällsvård, samt experter inom social verksamhet, utbildning och arbetsmarknad, i tolv olika länder.
Avsaknad av samhällsstöd
Rapporten visar att unga idag ofta har svårt att etableras på arbetsmarknaden, men att det är än svårare för ungdomar som vuxit upp i samhällsvård. Svårigheterna ligger bland annat i avsaknad av stöd från samhället. När en ungdom blir myndig vid 18-års ålder, minskar ofta stödet från samhället, och i vissa länder försvinner stödet nästan helt. Rapporten visar att ungdomarna ofta saknar information om den lokala arbetsmarknaden och samhället, samt de sociala nätverk som ofta krävs för anställning.
I rapporten har det också framkommit att ansvariga myndigheter ofta har dålig kunskap om situationen för ungdomar som är på väg att lämna samhällsvård, vilket bidrar till avsaknad av adekvat stöd.
Stöd innan samhällsvård avslutas
SOS Children’s Villages efterfrågar därför likvärdiga villkor för unga på väg ut i arbetslivet. För unga i samhällsvård bör förberedelserna för ett självständigt liv påbörjas innan de lämnar samhällsvården. Ungas deltagande i processen i att lämna samhällsvården måste stärks och möjligheterna för unga i samhällsvård att studera vidare förbättras.
Fakta lansering:
Rapporten ”Decent work and social protection for young people leaving care. Gaps and responses in 12 countries worldwide” lanseras idag med en paneldiskussion på FN:s högkvarter I New York. I paneldiskussionen medverkar två ungdomar med erfarenhet av samhällsvård, samt Tysklands ständige representant I FN, SOS Children’s Villages International och representanter från DHL Deutsche Post Group.
Undersökningen har genomförts i följande länder: Italien, Kroatien, Kosovo, Tunisien, Kirgizistan, Uganda, Zimbabwe, Togo, Kap Verde, Ecuador, Nicaragua och Mexiko.
Dela inlägget
Publicerad: 2018-04-05
Liknande

Artikel
Fler verktyg för att förebygga brott – det här tycker SOS Barnbyar
SOS Barnbyar välkomnar flera av förslagen i Ds 2023:15 om Fler verktyg i socialtjänsternas arbete för att förebygga brott och stärka skyddet för barn. Särskilt positiva är SOS Barnbyar till de förslag som stärker barns rättigheter och skydd. Samtidigt finns det risk för att vissa av förslagen kommer att sätta barnets integritet på spel.
Läs mer här
Artikel
SOS Barnbyar svarar på remiss om nationell våldsstrategi
SOS Barnbyar välkomnar utredningen En uppväxt fri från våld – En nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn (SOU 2022:70) och ställer sig bakom förslaget som helhet. Det är glädjande att rättighetsperspektivet och barnrättsperspektivet genomsyrar hela strategin. Samtidigt har SOS Barnbyar en oro över att förslagen i utredningen kommer att kräva för mycket av redan hårt belastade myndigheter.
Läs mer här
Artikel
Inbördeskriget i Sudan bröt ut för två år sedan och har resulterat i att miljontals familjer tvingats fly och lämna sina hem. De har levt under svåra och osäkra förhållanden med begränsad tillgång till mat, rent vatten, sjukvård och utbildning. Allra värst drabbas barnen som har tillbringat två år av sin barndom på flykt, berövade på trygghet, stabilitet och skolgång.
Läs mer här