Artikel

Så skyddar skolungdomar miljön

Tevin, Alima, Miguel och Rosa Foto: Kristina Wärngård

I Moçambique är det regn när det ska vara varmt. Och när det är varmt är det varmare än någonsin. Skördarna dör och gamla sätt att odla fungerar inte längre. Familjer lider av undernäring och svår fattigdom. I SOS Barnbyars ungdomsklubbar i landet får skolungdomar kunskap om hållbar odling, som både är bättre för klimatet och ger större skördar.

Växthuset. Foto: Kristina Wärngård

Tevin, Alima, Miguel och Rosa går i tionde klass tillsammans. De kommer till ungdomsklubbarna för att lära sig om odling i växthuset. Växthuset består av träpålar och ett grönt nät, som skyddar odlingarna mot värmen.

– Här i växthuset lär jag mig hur man bevarar vår miljö. Hur vi ser till att inte förorena. Det kommer att gynna oss för i nästa generation kommer det finnas gott om syre, berättar Rosa.

Tevin tillägger:

– Ja, vårt arbete är mycket hållbart, eftersom vi kommer ha mycket syre. För syre kommer från växterna.

Miguel bor i närheten med sina morbröder och kusiner.

– Arbetet vi gör här är fantastiskt för vi lär oss att odla och hur vi kan ta hand om miljön. Nuförtiden växer inte plantorna som de ska. Klimatet är inte lika bra som det har varit.

Alima har också märkt av klimatförändringarna. Hon tycker att det har blivit mycket varmare.

– Klimatförändringarna kan förstöra en hel del av världen, med cykloner och global uppvärmning, säger hon och fortsätter:

– Vi lär oss att plantera träd och om miljön, vilket gör att jag hjälper till att skydda miljön.

 

”Ungdomarna behöver veta vilken kris det faktiskt är”

Ungdomsklubbarna drivs av SOS Barnbyar tillsammans med den lokala organisationen Chamaroca och Carolina Neves. Hon berättar mer om hur hårt klimatförändringarna faktiskt slår mot Moçambique.

Carolina Neves Foto: Kristina Wärngård

– När vi väntar på regn, kommer solen. Och när vi väntar på sol, kommer regnet. Det är så mycket instabilitet just nu. Jordbrukarna är alltid beroende av vädret. De vet att från nu och framåt är det regnsäsong, så att våra plantor kan växa. Men det fungerar inte så längre. De väntar och regnet kommer inte.

Hon ser att behovet att sprida kunskap i området är stort.

– Många här hugger ner palmer och bränner dem. De vet inte varför man inte ska göra det. De vet heller inte varför man inte ska bränna saker som plast och hur klimatet påverkas. Ungdomarna här behöver utbildning. De behöver veta vad som händer. De behöver veta vilken kris världen står inför.

SOS Barnbyars projekt Conserva, där ungdomsklubbarna ingår, finansieras av Apotea och Carolina Neves är så tacksam för deras stöd.

– Tack så mycket till Apotea. Deras stöd är som en dröm i en sådan här tid.

*Namnen på ungdomarna är ändrade.
Text och bild: Kristina Wärngård

Dela inlägget

Publicerad: 2024-06-05

Liknande

Artikel

Solpaneler som förändrar livet

I Moçambique lever över hälften av befolkningen utan elektricitet. Och vid 18-tiden blir det kolsvart. Två familjer som hittills levt utan elektricitet är Ezedias och Cacildas. De går SOS Barnbyars yrkesutbildning i montering av solpaneler och hoppas kunna bidra både till mer elektricitet i närsamhället, effektivisera sina företag inom sömnad och försörja sina familjer.

Läs mer här

Artikel

Klimatsmart odling leder till mindre fattigdom

Klimatförändringarna slår hårt mot de som lever i fattigdom i Moçambique. Skördarna, som hela familjer livnär sig på, misslyckas. Det leder till näringsbrist, svält och än mer fattigdom. För att stötta familjerna stöttar SOS Barnbyar jordbruksgrupper, där föräldrar lär sig att anpassa sin odling till klimatet och att odla på ett klimatsmart sätt. Fembarnsmamman Aissa är en av dem.

Läs mer här

Artikel

Klimatkrisen drabbar familjer i Brasilien och Kenya

Extremväder påverkar familjer från Brasilien till Kenya. De kraftiga regnen och översvämningarna i södra Brasilien, liksom i Östafrika, är färska exempel på hur klimatkrisen bidrar till extremt väder, tvingar familjer att fly från sina hem och förstör människors försörjningsmöjligheter.

Läs mer här