Syskonen som fick tillbaka sin mamma

Razan var sex år när hon och hennes bror Iyad förlorade sin pappa. Han försvann 2016 och familjen har fortfarande inte hört något om honom. Förlusten gjorde att barnens mamma drabbades av allvarlig depression och hon kunde inte längre ta hand om dem. Närmst till hands fanns barnens mormor och morfar, men då de levde i extrem fattigdom kunde de nätt och jämnt hjälpa sin dotter och syskonen togs därför till SOS Barnbyar.

Razan och Iyad kom till SOS Barnbyar under en mycket osäker tid i Syrien där kriget var ständigt närvarande. Under första dagen med sin nya familj satt syskonen hand i hand och tittade förvirrat på all rörelse runt omkring dem. Deras nya barnbymamma Majeda kom då leende mot dem och viskade lugnt åt dem att följa med henne och de andra barnen ut och att hon senare skulle förklara varför. Hand i hand gick de ut till bussar utanför huset och tog varsin plats, tätt bredvid varandra. Men busschauffören körde inte iväg utan istället började alla barnen gå tillbaka mot huset. ”Idag lärde vi oss hur vi ska göra om vi måste evakuera. Jag vill att ni ska känna er trygga om det skulle hända något i byn”, förklarade barnbymamman Majeda för Razan och Iyad. ”I det här huset är ni alla mina fina barn och jag kommer göra mitt allra bästa för att ta hand om er och hålla er säkra”, fortsatte Majeda.

När kriget kom till barnbyn

Efter två dagar, när Razan och Iyad satt och åt frukost med sin nya familj, sa Majeda plötsligt åt alla barnen att snabbt ta på sig sina skor. Men den här gången körde bussen faktiskt iväg, med ljudet av krig som kom närmare och närmare. Alla barnen och deras barnbymammor var tvungna att evakuera från byn och blev flyttade till en säkrare plats där de fick stanna i en månad, tills det var säkert att flytta tillbaka igen.

Nu har det gått två år sedan Razan och Iyad kom till SOS Barnbyar. Under de två åren har de fått en familj, trygghet, kärlek och skydd samtidigt som deras biologiska mamma fått tid och kraft att inse att hennes man förmodligen är död och att hon inte kommer se honom igen. I början var hennes mans okända öde svårt att acceptera, men med tiden läkte såren och hon insåg att hennes tillstånd gjort att hennes familj splittrats ytterligare. Hon besökte då SOS Barnbyar för att förklara att hon längtade efter att ta hand om sina barn igen men att hon inte hade råd. Hon fick då stöttning från SOS Barnbyar att gå med i det familjestärkande programmet, som finns till för att stötta familjer och samhällen så att familjer kan leva tillsammans utan att behöva splittras.

Idag bor Razan och Iyad med sin mamma i ett litet men vackert hus. När syskonen går i skolan går deras mamma en utbildning i sömnad för att bli ekonomiskt självständig inom en snar framtid. ”När Razan och Iyad lämnade vår familj skapades ett stort tomrum i mitt hjärta. Jag saknar dem så mycket. Men det som tröstar mig är att jag gjorde mitt bästa för att göra dem lyckliga och hålla dem säkra – och att de är med sin riktiga mamma nu”, berättar barnbymamman Majed.

Med ditt stöd kan vi hjälpa fler familjer som Razan och Iyads. Som månadsgivare bestämmer du själv hur mycket du vill ge, och du kan när som helst justera beloppet. Varmt tack för att du är Familjefadder!

Du kan enkelt hantera ditt engagemang genom att logga in.