Artikel

Ungdomar stärker ungas säkerhet – online

ungdomar i blå tröjor har workshop

Alma* hade ett par års erfarenhet av att utbilda ungdomar när hon blev tillfrågad att delta i arbetet med att utveckla SOS Barnbyars barnskyddspolicy.

– Jag vill visa att vi unga visst kan göra skillnad, berättar Alma.

Arbetet bestod bland annat av workshops och föreläsningar tillsammans med andra unga där de lärde sig mer om barns rättigheter och nätmobbing. Intresset för frågan växte så de bestämde sig för att utveckla arbetet efter att det projektet var avslutat. Alma blev inbjuden till ett nationellt möte om nätmobbing som anordnades av Kosovos barnombudsperson med deltagare från hela landet.

– Jag kände att jag talade för hela min generation när jag pratade om risken att vi förlorar vår medmänsklighet i den digitala tidsålder vi lever i idag. Därför är det viktigt att vi respekterar och stärker varandra.

Lyssnar – och agerar

– Många av våra vänner har utsatts för näthat, men vågar inte berätta om det efteråt. För att få reda på hur de unga vill skapa förändring intervjuade vi ungdomar.

Med hjälp av personal på SOS Barnbyar tog de fram mål för hur de skulle arbeta vidare med frågan och, tillsammans med en mentor vid UNICEF Innovation Lab workshop, en projektplan. Projektet pågick i sex månader och bestod av utbildning i skydd av barn med fokus på nätmobbing, runda-bordssamtal, ”peer to peer”-utbildningar vid tre skolor och framtagandet av olika former av informationsmaterial för att öka medvetenheten i frågan. Bland annat en video där de unga själva skapade innehållet tillsammans med stöd från SOS Barnbyar i Kosovo.

Presenterades vid internationell konferens

Projektet presenterades vid en internationell konferens om barns rättigheter.

– Vi var mycket glada över att få vara med där och presentera våra resultat, vi nådde över 100 barn i skolor och från SOS Barnbyars program i Kosovo.

Även om projektet nu är avslutat fortsätter Alma och hennes vänner att informera om frågan och föreläser på skolor.

– Vi hade planerat att åka ut runt om i landet men coronapandemin har gjort att vi fått pausa vissa delar.

Men det positiva mottagandet har gjort att Alma och de andra ungdomarna vill fortsätta kämpa för frågan.

– Just nu diskuterar vi ett ännu större projekt. Vår röst blir starkare och högre – ni kommer att höra mer om det snart!

*Alma heter egentligen något annat.

Dela inlägget

Publicerad: 2021-02-09

Liknande

Artikel

Barns protest lyfts i FN

35 år efter att barnkonventionen grundades vill vi att kraften från barns fötter bokstavligen ska skaka om världen – och dess makthavare som inte kan hålla sams – genom att barn stampar för fred.

Läs mer här

Artikel

Regeringens förslag lever inte upp till Barnkonventionen

Regeringen har bett SOS Barnbyar att inkomma med synpunkter på slutsatserna i den statliga utredningen En statlig ordning med brottsförebyggande åtgärder för barn och unga. SOS Barnbyar delar bilden om att läget i Sverige är allvarligt när det kommer till ökad gängkriminalitet och att allt yngre barn dras in i brottslighet. Men vi ser att förslagen som presenteras i utredningen i dagsläget inte lever upp till Barnkonventionen, som är svensk lag.

Läs mer här

Nyhet

Ny forskning: Miljontals barn kan tvingas växa upp ensamma

Ny forskning från SOS Barnbyar visar att miljontals barn runt om i världen riskerar att tvingas växa upp på egen hand, utan sina föräldrar. Generationsöverskridande våld, ekonomisk utsatthet och diskriminering hotar att bryta samman familjer. Studien som nu presenteras är den första i sitt slag och ger nya insikter om varför barn separeras från sina familjer och vad regeringar, internationella organisationer och civilsamhället kan göra för att skydda dem.

Läs mer här