SOS Barnbyar och FN:s hållbarhetsmål

Så ska vi förverkliga FN:s mål för en hållbar utveckling

Globala målen för hållbar utveckling.

2015 antog FN:s medlemsstater en plan för en hållbar framtid. En ambitiös strategi med 17 delmål som ska utrota extrem fattigdom, minska ojämlikhet och orättvisor och att lösa klimatkrisen i världen till år 2030.

SOS Barnbyars arbete bidrar till att införliva de globala hållbarhetsmålen i enlighet med SDG 2030. Vi samarbetar med berörda myndigheter, beslutsfattare och lokalsamhällen för att tillsammans skapa en hållbar framtid.

Våra verksamheter jobbar mot alla målen men framförallt delmålen 1, 3, 4, 5, 8, 10, 16 och 17 har en extra tydlig koppling till SOS Barnbyars arbete.

  1. Fattigdom är det allra vanligaste skälet till att barn överges. Alla insatser vi gör syftar till att barn och familjer långsiktigt ska kunna försörja sig och av egen kraft skapa en bättre framtid.
  2. dag lever 850 miljoner människor i världen i hunger. Utbildning, ekonomiska möjligheter och effektivare transport är viktiga komponenter för tryggad livsmedelsförsörjning, hållbart jordbruk och bättre kosthållning.
  3. Hälso- och sjukvård är viktigt för att bygga en framtid behövs. När så krävs går vi in och stödjer vårdinsatser för barn och familjer, antingen via våra egna medicinkliniker eller genom att ge stöd och stärka upp samhällets insatser.
  4. Utbildning är en förutsättning för att skapa en bättre framtid. SOS Barnbyar stödjer skolor och utbildning, och på platser där utbildningsmöjligheter saknas, driver vi egna skolor. Målsättningen är att skolorna på sikt ska drivas av lokalsamhället.
  5. Jämställdhet och en rättvis fördelning av makt, inflytande och resurser är en förutsättning för hållbar och fredlig utveckling. Det handlar både om att stoppa våld mot kvinnor och om rätten till utbildning.
  6. Att säkra tillgång till rent vatten och sanitet är en förutsättning för en hållbar utveckling. Människor som lever i fattigdom saknar ofta tillgång till rent vatten och grundläggande sanitet.
  7. Tillgång till förnybar energi och rena bränslen är viktiga för att kunna möta utmaningar som fattigdom, livsmedelsförsörjning, klimatförändringar, rent vatten, hälsa och ekonomisk tillväxt.
  8. För att skapa möjligheter att arbeta och försörja sig utan att riskera liv och hälsa erbjuder vi yrkesutbildning för unga vuxna och föräldrar i familjer som annars riskerar splittras.
  9. En hållbar infrastruktur, inkluderande och hållbar industrialisering och innovation är viktiga byggstenar i en värld där över hälften av befolkningen bor i städer.
  10. Vi hjälper barn, familjer och samhällen att bryta onda cirklar av fattigdom och utanförskap så att de och kommande generationer ska växa till aktiva och jämställda samhällsmedborgare.
  11. Städer och samhällen ska vara inkluderande, säkra, motståndskraftiga och hållbara. Rätten till en bostad är en stor utmaning. I dag bor en miljard människor i slumområden.
  12. Omställning till en hållbar konsumtion och produktion av varor och tjänster är en nödvändighet för att minska negativ påverkan på klimat och miljö samt människors hälsa.
  13. Klimatförändring påverkar flera av de utmaningar världen står inför, livsmedelstrygghet, rent vatten, hållbart nyttjande av naturresurser och ekosystem, mänsklig säkerhet, jämställdhet, hälsa och ekonomisk tillväxt.
  14. Många av havens fiskebestånd är överutnyttjade och behöver återuppbyggas. Samtidigt är havens resurser en nyckelroll för att trygga försörjning och fattigdomsbekämpning i havsområden.
  15. Biologisk mångfald är en avgörande grund för jordens livsuppehållande system och vår framtida välfärd. En långsiktigt hållbar användning av naturresurser är en viktig faktor för att människor ska kunna ta sig ur fattigdom.
  16. Barn som lever i utsatthet löper stor risk att drabbas av våld och övergrepp. Genom att stödja enskilda barn och familjer men också hela lokalsamhällen hjälper vi till att skapa fredliga och inkluderande samhällen.
  17. Vi samarbetar med privatpersoner, myndigheter och företag i alla våra verksamheter. Våra företagspartners är en viktig del av både finansiering och genomförande av våra insatser runt om i världen.

 

Läs mer om SOS Barnbyars arbete här

Globalt mål 1, ingen fattigdom

Mål 1, ingen fattigdom

SOS Barnbyar stärker familjer och samhällen för att bryta fattigsdomsspiralen och utanförskapet. Det görs genom programmen och tillsammans med partners för att stärka utsatta familjer och att ge dem verktyg och förmågan att bli självständiga och självförsörjande. I de fall det behövs erbjuds alternativ omsorg för barn, i enlighet med FN:s riktlinjer för barn i alternativ omsorg. Nationellt och internationellt arbetar SOS Barnbyar för ett inkluderande och säkert samhälle som fångar upp och skapar bättre levnadsvillkor för barn och familjer som lever i utsatthet.

Läs mer

Globalt mål 3, god hälsa och välbefinnande

Mål 3, god hälsa och välbefinnande

Barn och unga som känner till sina rättigheter har större möjligheter att stå upp för sig själva, sitt liv och sin kropp. Därför utför SOS Barnbyar inte bara direkta hälsoinsatser, utan arbetar framför allt på en strukturell nivå, för att stärka ungas sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter, samt deras mentala och psykosociala hälsa.

Läs mer

Globalt mål 4, god utbildning för alla

Mål 4, god utbildning för alla

SOS Barnbyar ser till att barn och unga kan gå i skolan och utbilda sig – från tidig barndom och grundskola till högre studier och yrkesutbildningar som förbereder för arbetslivet. Hela samhällen förstärks genom öppna föreläsningar och erfarenhetsutbyte, genom partnerskap och samverkan stärks också kommunala skolor. Vid katastrofer bedriver vi undervisning på barnvänliga platser.

Läs mer

Globalt mål 8, anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt

Mål 8, anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt

Genom att samarbeta med partners får ungdomar möjlighet att utveckla sina kunskaper och färdigheter, exempelvis via kurser, praktikplatser och mentorsprogram. Det ökar deras nätverk och lägger grunden till ett stabilt yrkesliv och ett självförsörjande vuxenliv.

Läs mer

Globalt mål 10, minskad ojämlikhet

Mål 10, minskad ojämlikhet

SOS Barnbyar arbetar aktivt med att utveckla och påverka styrdokument och ramverk som ser till att alla har samma rättigheter och möjligheter i samhället. Det är ett arbete mot diskriminering och för social inkludering som hjälper barn, familjer och lokalsamhällen att bryta fattigdomsspiralen så att framtidens generationer får leva under samma villkor.

Läs mer

Globalt mål 16, fredliga och inkluderande samhällen

Mål 16, fredliga och inkluderande samhällen

Genom att aktivt arbeta för att stärka barns rättigheter och låta dem uttrycka sin mening tränas de också i demokrati och hur man bygger ett starkt inkluderande samhälle. SOS Barnbyar är politiskt och religiöst obunden och tar alltid hänsyn till barnets bästa – och arbetar aktivt för att säkra rutiner kring det.

Läs mer

Globalt mål 17, genomförande och globalt partnerskap

Mål 17, genomförande och globalt partnerskap

Nära partnerskap stärker SOS Barnbyars kapacitet och möjlighet att utveckla verksamheten – och vi söker ständigt nya innovativa lösningar. Vi har därför ett nära samarbete både med medlemmar inom federationen samt med andra samarbetspartners och organisationer så att fler barn ska ha chans att växa och utvecklas till sitt starkaste jag.

Läs mer