Vi sätter alltid barnets bästa och dess rättigheter främst. Vi strävar efter att förverkliga FN:s konvention om barns rättigheter i allt arbete vi gör världen över.
Barnkonventionen är ett rättsligt bindande internationellt avtal som slår fast att barn är individer med egna rättigheter. Den innehåller 54 artiklar som alla är lika viktiga och utgör en helhet för bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn.
Sedan den 1 januari 2020 är Barnkonventionen lag i Sverige.
För oss på SOS Barnbyar är varje barn en egen individ och samhällsmedborgare med rättigheter redan idag, inte bara i framtiden. Vi ser inte barn som offer, utan som framtidens generation som alla har rätt att växa upp till trygga och stabila vuxna i en familj. Det är därför vi alltid ser till individens behov och hur vi kan stärka den i vårt arbete. Det handlar inte bara om att skapa grundläggande förutsättningar för varje barn, utan också att stå upp för dem och deras rättigheter.
Vi arbetar på lokal, nationell och internationell nivå för att möta behoven av sociala utvecklingen hos de mest utsatta barnen och ungdomarna. Vi arbetar för att påverka och förbättra policys som skyddar barn, stärker familjer och stödjer samhällen. Vi samarbetar med andra erkända aktörer som arbetar för att skydda och främja barns rättigheter.
Mer om vårt opinionsarbeteStå upp för barn och ungas rättigheter genom att köpa gåvobevis i vår gåvoshop. Ett gåvobevis är en meningsfull present eftersom det stöttar SOS Barnbyars arbete för barn världen över.
Köp gåvobevisArtikel
35 år efter att barnkonventionen grundades vill vi att kraften från barns fötter bokstavligen ska skaka om världen – och dess makthavare som inte kan hålla sams – genom att barn stampar för fred.
Läs mer härNyhet
Ny utredning sätter barns rättigheter i fokus
I dag presenterades utredningen “Förbättrade möjligheter för barn att utkräva sina rättigheter enligt barnkonventionen” för regeringen och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall. SOS Barnbyar välkomnar utredningen sin helhet och i synnerhet utredningens uppmärksammande av brister som försvårar samt även omöjliggör barns möjligheter att utkräva sina rättigheter.
Läs mer härArtikel
Ungas tips för att visa att du finns där
Du får gärna vara lite barnslig ibland, är ett av tipsen. Du hittar hela listan här.
Läs mer härArtikel
”Barnens rättigheter måste tillgodoses i Ukraina”
När svenskt bistånd till Ukraina intensifieras har Sida och ansvarig minister Johan Forssell möjlighet att förbättra situationen för Ukrainas barn. Satsa på psykosocialt stöd och bidra till avvecklingen av den skadliga institutionsvården, skriver SOS Barnbyar och War Child Sverige.
Läs mer härDu hittar barnkonventionen på regeringens hemsida.
Barnkonventionen har varit lag i Sverige sedan den 1 januari 2020.
FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen) antogs av FN:s generalförsamling den 20 november 1989. Den trädde i kraft i Sverige 1990, och blev svensk lag den 1 januari 2020.
Barnkonventionen innehåller 54 artiklar som alla utgår från barnets bästa och dess rättigheter.