Artikel

”Alla flyr av en anledning”

”Vill du ha henne?” Den frågan fick vår personal av en desperat mamma, som räckte fram en bebis i ett flyktingläger. ”Snälla, vilken framtid har hon med mig?” 

Beslutet att lämna släkt, vänner, kultur och land i desperation sker när det är omöjligt att stanna. Att ge sig ut med sina barn på en livsfarlig resa till ett annat land, ibland en annan kontinent, är inget man gör i en handvändning. Flyktingarna på Lesbos kommer från en rad olika länder, men alla kommer av samma anledning. För man ser ingen annan utväg och man har redan provat allt.

Situationen i flyktingläger är i många fall otroligt utsatt. I Moria på ön Lesbos, till exempel, var det överbefolkat och barnen var undernärda och hade inte tillräcklig tillgång till vatten. Traumatisering och den utsatta situationen kan också leda till övergrepp och kriminalitet. I många flyktingläger lever ensamkommande flickor, kvinnor och barn inspärrade bakom taggtråd, separerade från männen för sin egen säkerhet.

På Lesbos finns flyktingar från Afghanistan, Syrien, Pakistan, Irak och flera afrikanska länder där situationen under många år har varit otroligt utsatt. I Irak, till exempel, har väpnade konflikter pågått under många år och över sex miljoner människor har tvingats fly. Minoriteter har blivit mördade, kidnappade och fördrivna. Efter många år av konflikt står landet inför stora utmaningar och korruptionen är utbredd.

I Irak stöttar vi traumatiserade barn och tränar upp andra vuxna så att även de kan stötta traumatiserade barn. Vi erbjuder yrkesutbildning till kvinnor så att de kan försörja sig och sina barn och erbjuder kurser i att läsa och skriva. Vi lokaliserar också barn i svåråtkomliga områden och tränar upp lärare där för att se till att barnen får möjlighet att gå i skolan och bygga sin egen framtid. Vi finns där för människor under flykten, i landet de flyr ifrån och stöttar integrering när de kommit fram. Vi bygger upp samhällen för att förhindra ytterligare utsatthet bland barnen och vi stöttar dem när de redan har blivit utsatta och traumatiserade.

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2020-09-29

Liknande

Artikel

Känslomässig trygghet är livsnödvändigt

Så här stöttar vi barnen som förlorat sina föräldrar i samband med jordbävningen i Marocko.

Läs mer här

Nyhet

Så mår barnen efter jordbävningen i Marocko

– Barnen var rädda när de kände skalven, men som tur är är barnbyn bra byggd och husen skadades inte. Barnen och ungdomarna, såväl som personal och fosterfamiljer är oskadade och i säkerhet, säger Samya El Mousti, SOS Barnbyar i Marocko.

Läs mer här

Artikel

En SOS-mammas dag

Malani är mamma till nio barn. Nio barn att väcka, nio koppar te att hälla upp, nio matlådor som ska förberedas och alla barn får en puss på kinden innan de går till skolan. Malani från Sri Lanka delar med sig av sin dag som SOS-mamma.

Läs mer här