Artikel

Barnen i Haiti är i akut behov av stöd

Det gängrelaterade våldet i Haiti har eskalerat till en nivå som inte har skådats på årtionden. Utan någon regering på plats styr hänsynslösa beväpnade gäng huvudstaden Port-au-Prince och terroriserar befolkningen genom attacker, kidnappningar, våldtäkter och mord.

SOS Barnbyar i Haiti ger stöd till föräldrar.
SOS Barnbyar i Haiti ger stöd till föräldrar.

Gängen kontrollerar många vägar och blockerar tillgången till en viktig bränsleterminal, vilket gör det svårt att få bränsle till olika städer. Till följd av detta råder det brist på mat, dricksvatten och andra nödvändiga basvaror. I vissa områden är sjukhus och skolor stängda, och tusentals barn och familjer har flytt från sina hem.

– Många familjer kämpar och är beroende av vår hjälp för att överleva, säger Faimy Carmelle Loiseau, nationell chef för SOS Barnbyar i Haiti.

”Det finns ett stort behov av helt enkelt grundläggande förnödenheter, men också av att stödja barnens psykiska hälsa, eftersom vissa av dem har upplevt våld direkt.”

Lyckligtvis befinner sig de hundratals barn och ungdomar som finns i SOS Barnbyars omsorg i landet i säkerhet. En annan ljuspunkt är att de skolor som drivs av SOS Barnbyar fortfarande är öppna för hundratals barn från byarna och närsamhället, och tillhandahåller vad som för vissa barn är deras enda måltid under dagen. Men särskilt i huvudstaden är situationen för barnen allvarlig.

Barnen får inte tillräckligt med mat

Åtta av tio haitier spenderar för närvarande mindre på måltider, och landet är bland de tio mest drabbade av matprisinflation, enligt Världsbanken. Världslivsmedelsprogrammet rapporterar att nästan hälften av befolkningen står inför en livsmedelskris. Ungefär ett av fem barn växer inte ordentligt på grund av för dålig näring. Personalen i vårt familjestärkande program ser detta regelbundet, säger Loiseau.

– Livet är extremt svårt, särskilt för de familjer som hade det svårt redan innan den senaste krisen, säger hon.

– Familjer med ensamstående föräldrar, varav många inte har någon chans att hitta arbete under den nuvarande krisen, kämpar. De har inga pengar att köpa mat eller andra förnödenheter för, fortsätter Louiseau.

– Vissa barn kommer till skolan bara för att få mat. Ett barn sågs inte äta upp sin medhavda lunch. När vi frågade honom sa han att han sparade den för att ta med den hem till sina äldre systrar. Hans familj hade inte tillräckligt att äta. Att ordna mat ska vara föräldrarnas ansvar, barn ska inte behöva oroa sig för det. Ändå ser vi mycket av det nuförtiden.

Barnen skonas inte från våldet 

Det pågående våldet och den utbredda straffriheten har lett till att människor i flera samhällen har tagit saken i egna händer. I slutet av april bildades många medborgargarden för att hålla grannskapen säkra, eftersom polisen inte hade någon kontroll.

– Det har lugnat ner situationen något, men vi vet inte hur länge. Och dessa brigader slår också tillbaka med våld, säger Loiseau.

Många barn har bevittnat hur familjemedlemmar dödats eller våldtagits. Andra har själva utsatts för våld. Vissa har förlorat hela sin familj.

– Det finns en ökande efterfrågan på fosterfamiljer. Vi får många fler förfrågningar om att ta hand om barn, men att få ett godkännande från myndigheterna är en långdragen process. Förra året tog vi emot ytterligare 20 barn, även om några av dem har återförenats med sina familjer, säger Loiseau.

Rädsla och trauma sätter sina spår

FN:s siffror visar att mer än 160 000 människor har tvingats lämna sina hem på grund av attacker från våldsamma gäng som härjar i bostadsområdena.

– Vi har ett stort antal internflyktingar, barn och familjer som tvingats lämna sina hem för att de inte var säkra, säger Loiseau. Vi ser posttraumatisk stress hos både barn och föräldrar. Det är något med att inte veta vad som kommer att hända idag. När du går och lägger dig vet du inte om du kommer att kunna lämna ditt hus nästa dag. Människor här är rädda för morgondagen. Effekterna på den mentala hälsan är allvarliga.

SOS Barnbyar i Haiti ger barn och familjer stöd inom psykisk hälsa, med psykologer i våra skolor, barnbyar och i vår mobila hälsoklinik.

Bristen på elektricitet, säkerhetsläget och oförutsägbara attacker har lett till att många sjukhus och skolor har tvingats stänga. SOS Barnbyars skolor har hittills varit förskonade från attacker och krav från gängen.

– Vi brukade prata om skydd och säkerhet för barn, men nu fokuserar vi framför allt på skydd och stöd för föräldrar. Våra medarbetare gör fortfarande uppföljningar med familjerna i lokalsamhället, trots att säkerhetsläget är som det är. Familjer som deltar i våra familjestärkande program ger oss en förvarning när de vet att något är på gång och varnar oss för att komma den dagen. Vi måste göra vårt bästa för att fortsätta stödja de familjer som behöver det.

Men det finns hopp

Den nationella chefen betonar vikten av stöd för psykisk hälsa. SOS Barnbyar använder alla tillgängliga resurser för att ge psykosocialt stöd till både barn och föräldrar.

– Familjerna här behöver hjälp och stöd för att överleva det här, Haiti behöver all hjälp vi kan få. Men de behöver också hopp. I Haiti har vi verkligen hopp. Vi skulle inte ha överlevt så här långt utan hopp, säger Loiseau.

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2023-06-15

Liknande

Nyhet

Så här stöttar vi barnen i Haiti

Lördagens jordbävning i Haiti har skördat över 1300 dödsoffer och skadat nära 6000 personer. Nu är också stormen Grace på väg in över landet. Vi finns på plats för att stötta så många vi kan. Swisha ditt stöd till 123 320 07 14.

Läs mer här