Artikel

”Det kommer finnas något bättre”

Sedan oktober har Islam flytt fyra gånger inom Gaza med sin sjuka man och sina sju barn. De hittar ingen trygghet någonstans och det påverkar deras mentala hälsa. Nu bor de i SOS Barnbyars tältläger och får psykologiskt stöd.

− Mina barn påverkades psykologiskt av att behöva flytta många gånger från en plats till en annan. Detta påverkade mina barn mycket. Det påverkade vårt psykologiska tillstånd, säger Islam.

Även familjen ekonomiska förhållanden påverkar familjen negativt. Islams man kan inte jobba och det finns heller inga jobb att få. Barnen ser att familjen har problem, vilket har börjat påverka dem. Men nu har de fått stöd.

− Det (familjerådgivning) hjälpte mina barn. Det hjälpte dem psykologiskt och mig också. Det fick mig att känna att det kommer att finnas något bättre för mig och mina barn. Förhoppningsvis kommer saker att förändras. Jag vill att det psykologiska stödet ska fortsätta, säger hon.

Islam drömmer om en framtid när kriget är över och familjen får återvända hem, till en vardag och trygghet.

− Jag önskar att jag får återvända till norra Gaza. Jag hoppas att vi kommer att få ett nytt hem i stället för det som förstördes, säger hon och fortsätter:

− Jag hoppas att mina barn, min man och jag kommer att samlas i samma hem, att mina barns psykologiska tillstånd förbättras och att vår ekonomiska situation förbättras, eftersom den påverkar hela familjen.

Trauma leder till långvariga hälsoproblem
– Barn behöver stabilitet. Barn behöver förutsägbarhet och barn behöver känna att det finns en plats de kan kalla hem, säger Teresa Ngigi, som utbildar vår personal och andra socialarbetare i alla världens krigszoner i traumahantering.

Barn som lever med en konstant rädsla, oro eller ångest på grund av krig, epidemier eller extrem fattigdom är ofta anpassningsbara och utvecklar överlevnadsstrategier. De håller svåra upplevelser och händelser på avstånd och kan uppfattas opåverkade av det. Det är lätt att tänka att de är motståndskraftiga för att de har klarat sig trots det de har varit med om. Men de får ofta långvariga hälsoproblem, både fysiska och psykiska, samt inlärningsproblem och problem med relationer.

För SOS Barnbyar är traumahantering en prioritet. Vi arbetar med att skapa så mycket stabilitet som möjligt, trots att barnen gång på gång tvingas fly.

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2024-07-03

Liknande

Artikel

Så mår barnen i Gaza efter evakueringen

I slutet av maj tvingades vi evakuera vår barnby i Rafah helt och flytta barnen och familjerna som sökte skydd där till tältläger i centrala Gaza. Situationen runt barnbyn var alldeles för farlig. Reem Alreqeb Reem, tf programchef i Gaza, var med under och efter evakueringen.

Läs mer här

Artikel

Israa tvingades fly sitt barndomshem

När kriget bröt ut sökte Israa skydd i vår barnby i Rafah, där hon växte upp och känner sig trygg. Men i slutet av maj blev situationen runt barnbyn för farlig och hon evakuerades till SOS Barnbyars tältläger i Deir al Balah.

Läs mer här

Nyhet

Familjer evakuerades från Charkiv

SOS Barnbyar har evakuerat 17 familjer från våldet i Charkiv till västra Ukraina. Där har de fått boende för de närmaste månaderna. Nu slipper barnen höra flyglarmen under nätterna.

Läs mer här