Eldsjälen om framgångsfaktorerna
Göran Linder har varit engagerad i SOS Barnbyar i över 40 år. Genom att bidra till några viktiga beslut de första åren, var han med och la grunden till den organisation SOS Barnbyar är i dag. Här delar han med sig vad som avgjorde – och hur du själv kan få ut mer av ditt engagemang!
Viljan att göra skillnad för barn fick Göran Linder redan i slutet av 1950-talet när han som 20-åring körde ner till Spanien med sin första bil. Där såg han att många barn levde under svåra förhållanden. När han några år senare började arbeta i resebranschen insåg han att situationen för barn var riktigt illa ställd, på väldigt många fler håll i världen.

– Då, i början av 60-talet på resmålen, var eländet överallt. Jag ville hjälpa till men visste inte vad jag skulle göra, berättar Göran.
Mod och nytänkande
Engagemanget resorna hade väckt bar han med sig till SOS Barnbyar på 1970-talet, en organisation som då precis hade etablerats i Sverige. Han blev tipsad genom en kontakt på Lions.
– Då fick vi stöd genom federationen i Österrike för en halvtidstjänst. Utrustningen för kvinnan som var anställd var i princip ’är det nån som kan låna ut en skrivmaskin?’. Allt var begagnat, det fanns ingen ersättning och inget fick kosta, minns han.
När Göran Linder röstades in i SOS Barnbyars styrelse tog han med sina erfarenheter från resebranschen. Han ville kunna ta emot bidrag från näringslivet – och investera i professionalitet och kvalitetssäkring. Först mötte han ett starkt motstånd.
– Det var en tid när företagande inte ansågs fint. Jag ville förändra så att vi kunde samla in pengar från företag, inte bara privatpersoner.
Till slut fick han igenom sin vision. Modet att våga tänka nytt blev en viktig framgångsfaktor de kommande åren. SOS Barnbyar kunde växa och ta stora kliv framåt.
– Jag är mest stolt över att vi förflyttade arbetet från det amatörmässiga till det professionella. Det måste få kosta pengar och vi måste kunna betala löner. Annars kommer inga pengar in, menar han.
Göran Linder ställde sig också bakom att samarbeta med kända profiler några år senare. Han förstod att det kunde ge tyngd och spridning åt varumärket.
– Vanja Befrits som var ansvarig chef under 90-talet hade mycket bra kontakter. Inte minst prinsessan Lilian. Vi invigde en barnby i Estland, då var hon med. Sedan kom Lill-Babs in också! Hon öppnade dörrar.
Välkomnar utveckling
Göran Linder har förutom sina år i SOS Barnbyars styrelse fram till 90-talet, dessutom varit månadsgivare i SOS Barnbyar i över 40 år. I början följde han fadderbarn i Indien. Barnen bodde i den första barnbyn som öppnade med stöd från SOS Barnbyar i Sverige – en insamling han själv bidragit till. Idag har han valt att inte följa ett enskilt barn, utan stöttar SOS Barnbyar genom ett bredare månadsgivande.
– Det har jag lärt mig från mina besök i olika barnbyar. Det är inte bra med en alltför personlig kontakt med barnen, det blir en besvikelse för dem när man åker därifrån.
Han ställer sig därmed bakom den utveckling som pågår inom SOS Barnbyar; där månadsgivandet förändrats från att man som fadder följer ett visst enskilt barn – till ett mer brett stöd, där pengarna kan användas både förebyggande och där behoven är som störst.
Bli SOS Supporter här →Det blir också tydligt att han har omvärderat sitt eget föräldraskap när han får frågan vad han tycker kännetecknar en trygg vuxen.
– Det är långt ifrån vad jag har varit till mina egna tre söner. Jag försöker kompensera det nu – eftersom jag reste jämt när de var små. Då accepterade jag att resa mycket och att vara borta. Men det var en sådan tid. Alltid skulle man ställa upp för jobbet. Idag hade jag gett barnen mer tid. Jobbet får aldrig vara viktigare än barnen.
Han strävar efter att vara en mer närvarande pappa – och farfar. Han har sju barnbarn. Sönerna och barnbarnen har varit med på många resor och äventyr.
– Kusinerna har en fin gemenskap, samma fina band jag sett hos barnen i barnbyarna.
Men Göran Linders engagemang slutar inte där. Han har även initierat en fond för reseindustrin, som bland annat bekostat byggandet av tolv hus i olika barnbyar runt om i världen, och har varit aktiv i inte mindre än tre olika organisationer. Han har alltid värderat högt hur verksamheterna sköts och har varit mån om att investera i kvalitetssäkring. Och hans insatser har betydelse.
– Jag har svårt att tänka mig någon bättre organisation än SOS Barnbyar, avslutar Göran Linder.
Vill du också som Göran kunna påverka arbetets riktning och möjlighet att stå upp för barn och unga? Bli medlem i SOS Barnbyar.
Bli medlem här →”Jobbet får aldrig vara viktigare än barnen”
Göran tipsar: Så får du ut mer av ditt engagemang
1. Välj en organisation med välskött ekonomi som har 90-konto, och stöd med ett belopp du har råd att avvara.
2. Välj ett icke-öronmärkt givande som inte bygger på kontakt mellan givare och mottagare – så att stödet kan användas där det behövs som mest.
3. Vill du dessutom kunna påverka arbetets riktning och stärka organisationens röst i samhället? Bli medlem i den organisation som jobbar med din hjärtefråga!
Göran tipsar: Så är du en trygg vuxen
1. Var närvarande.
2. Ge barnen tid.
3. Lyssna när barnen pratar så att de vågar berätta när det händer tråkiga saker.
Göran Linder
Bor: Åkersberga
Engagemang: Månadsgivare i SOS Barnbyar i över 40 år
Karriär: Företagsledare inom resebranschen och styrelseuppdrag i bland annat SOS Barnbyar
Aktuell som: Hedersmedlem i SOS Barnbyar
Dela inlägget
Publicerad: 2025-05-05
Liknande

Artikel
Inga nya barnfaddrar – för barnets bästa
Nu slutar vi erbjuda nya barnfadderskap. Här får du veta varför, och hur beslutet stärker barnets rättigheter.
Läs mer här
Artikel
Nour El Refai om fadderskapets betydelse
En av Sveriges vassaste komiker som just nu gör en bejublad ståuppturné berättar om sitt stora engagemang.
Läs mer här
Artikel
Därför blev Olof Röhlander månadsgivare
Han delar också sina tre bästa tips vad som ger honom kraft till ett hållbart givande för att skapa förändring.
Läs mer här