Filip Berg i ny roll
Skådespelaren Filip Berg kliver in i en ny roll, men den här gången handlar det varken om drama eller spänning utan om rollen som en av SOS Barnbyars nya ambassadörer. Ett ärofyllt uppdrag som han axlar med samma stora ansvar som karaktären ”Ove” skulle ha gjort.
Ni känner säkert igen honom, Filip Berg, som spelade den unge herr Ove i den prisade filmen En man som heter Ove. Det har gått några år sedan dess, och Filip har även (mellan serier och filminspelningar) hunnit medverka i SOS Barnbyars dokumentärserie En resa för livet. Då fick han, tillsammans med fyra andra kända profiler, möjlighet att se SOS Barnbyars verksamhet i Nepal. Under resans gång träffade han både barn och ungdomar vars livsöden satte djupa spår. En del spår så djupa att det väcktes ett lite oväntat engagemang hos skådespelaren.
– Det blev verkligen en resa för livet, men det var varken jag eller de andra deltagarna som hade huvudrollen – det var barnen. Känslan efteråt var att jag önskade att alla i Sverige fick chans att uppleva det här, det satte verkligen perspektiv på saker, säger Filip.
Mellan filminspelningar, Guldbagge-galor och röda mattan har Filip fortsatt att engagera sig på olika sätt. Främst framför kameran i olika sammanhang, och nu senast bakom kameran som berättarröst till en film om SOS Barnbyar. När han fick frågan om att bli ambassadör så tvekade han inte en sekund.
– Jag tackade ja direkt! Jag kan, och jag vill, göra mer för barn som lever i utsatthet. Och med två små syskonbarn hemma i Stockholm är det svårt att skaka av sig tanken; vad händer med barn som inte har någon i sin närhet, om inte organisationer som SOS Barnbyar finns där och fångar upp dem? säger Filip.
Det som Filip fastnade för är SOS Barnbyars långsiktiga arbete, och att barnen får så mycket mer än tak över huvudet och mat på bordet; de får trygghet, kärlek och respekt – de får en familj, eller stöd för att hålla ihop sin familj. De får en barndom.
– Därför känns det extra viktigt att göra det här, berättar Filip.
Nyligen besökte han SOS Barnbyars nationella ungdomsprogram i Göteborg. Efter en tidig morgon med filminspelning i närheten av Hammarkullen passade han på att lära sig mer om den svenska verksamheten och prata med ett par av ungdomarna. Under året vill han gärna fortsätta att dela med sig av sina kunskaper inom filmbranschen och yrket som skådespelare.
– Kanske kan jag inspirera någon i ungdomsprogrammet till att välja ett yrke framför eller bakom kameran, eller i alla fall bjuda på en rolig stund med både skratt och lite allvar. Min stora förhoppning är så klart att på sikt bidra till att fler givare och partners vill engagera sig i SOS Barnbyar.
Fakta:
Namn: Filip Berg
Bor: Stockholm
Gör: Skådespelare
Familj: Mamma, syster och syskonbarn, pappa
Aktuell: Nybliven SOS-ambassadör och polis i serien Bäckström
Tidigare filmer & serier: Lasermannen, Ondskan, Andra avenyn, Odödliga, En man som heter Ove, Svartsjön, Lyckligare kan ingen vara, med flera.
Text: Jenny Norelius
Foto: Martin Von Krogh
Dela inlägget
Publicerad: 2020-06-16
Liknande

Artikel
Fler verktyg för att förebygga brott – det här tycker SOS Barnbyar
SOS Barnbyar välkomnar flera av förslagen i Ds 2023:15 om Fler verktyg i socialtjänsternas arbete för att förebygga brott och stärka skyddet för barn. Särskilt positiva är SOS Barnbyar till de förslag som stärker barns rättigheter och skydd. Samtidigt finns det risk för att vissa av förslagen kommer att sätta barnets integritet på spel.
Läs mer här
Artikel
SOS Barnbyar svarar på remiss om nationell våldsstrategi
SOS Barnbyar välkomnar utredningen En uppväxt fri från våld – En nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn (SOU 2022:70) och ställer sig bakom förslaget som helhet. Det är glädjande att rättighetsperspektivet och barnrättsperspektivet genomsyrar hela strategin. Samtidigt har SOS Barnbyar en oro över att förslagen i utredningen kommer att kräva för mycket av redan hårt belastade myndigheter.
Läs mer här
Artikel
Inbördeskriget i Sudan bröt ut för två år sedan och har resulterat i att miljontals familjer tvingats fly och lämna sina hem. De har levt under svåra och osäkra förhållanden med begränsad tillgång till mat, rent vatten, sjukvård och utbildning. Allra värst drabbas barnen som har tillbringat två år av sin barndom på flykt, berövade på trygghet, stabilitet och skolgång.
Läs mer här