Nu är stämningen god hemma hos Angela

Men så har det inte alltid varit. Familjen hade stora kommunikationsproblem, bland annat för att Angela inte själv hade några bra erfarenheter från sin egen uppväxt. Hon fick aldrig lära sig hur man pratar med och behandlar varandra i en familj. Inte heller bidrog skolan till att hon och hennes man fick lära sig hur man umgås och kommunicerar med andra. Och om man inte själv kan, hur ska man kunna lära sina barn. Bråk mellan barnen, ont om mat och andra förnödenheter, barn som behövde uppmärksamhet och stöd men inte fick det. Allt detta bidrog till att familjen kämpade i uppförsbacke och ingen visste hur de skulle komma vidare.

Men nu har livet tagit en ny vändning. Det började med ett samtal i skolan. En av sönerna berättade för sin lärare att han längtade efter mer tid med sin mamma. Skolan tog action på det kontaktade SOS Barnbyar som kunde erbjuda träning för att lära Angela kommunicera. Även barnen gick dit.

-Vi hade en kris mamma och jag, berättar en av sönerna. Men nu är det bättre och det är jag glad för. Vi bråkar mindre idag. Sen mamma blev bättre umgås vi mer. Mamma har blivit mycket vänligare och gråter mindre.

Det är också mer ordning hemma. Familjen har mer tid tillsammans efter att hushållssysslorna är omhändertagna. Det är mindre kaos. De införde en ny regel, där de tog bort ordet nej. Och det fungerar, när Angela tidigare bad sönerna om hjälp var det stopp, de sa helt enkelt nej. Nu när hon frågar om de kan hjälpa henne diska så gör de det. Alla gillar förändringen och vad det gjort för stämningen i familjen.

För Angelas man har det också skett en förändring. Han jobbar i östra Ukraina, en av de farligaste platserna i landet vilket fått honom att omvärdera vad som är viktigt.

-När man är så nära döden inser man att det enda som egentligen betyder något är livet och familjen, säger han tyst.

Familjen var nära att splittras. Tack vare psykologen har de lärt sig förstå sina rädslor och det har utvecklat deras relation. Nu är de tacksamma för det de har och för varandra, de har fått en positiv syn på livet.

-Beskriv dig själv, sa psykologen. Jag visste inte vad jag skulle svara. Jag identifierade mig genom mannen och barnen och brast i gråt.

Hur är det nu då?

-Idag är jag en framgångsrik kvinna och en bra mamma. Jag klarar av vad som helst, säger hon och torkar tårar ur ögonvrån.

-Jag har lärt mig att förändring börjar med mig själv.

Hon har en ny hobby – att tillverka smink, tvål, schampo och balsam och hon har fått ett nytt jobb som kock i skolan. I framtiden vill hon gå en kurs i kosmetika om hudvård. Även framtiden för sönerna är utstakad.

-Den ena sonen vill bli gatumusikant men jag hoppas att han ska gå i musikhögskola. Idag går han musikskola. En vill gå kockskola och den siste vill bli regissör.

Stödet från SOS Barnbyar har hjälpt dem mycket. Nu är föräldrarna engagerade i barnens utveckling och uppfostran. Angela har ett jobb och familjen har en fast inkomst. Hon arbetar också volontärt på SOS Barnbyars familjestärkande program och håller i utbildningar om barnuppfostran men också kurser i hur man tillverkar tvål och hon delar även med sig av sina egna erfarenheter till andra familjer som behöver stöd.

Med ditt stöd kan vi hjälpa fler familjer som Angelas. Som månadsgivare bestämmer du själv hur mycket du vill ge och kan när som helst justera beloppet. Tack för att du är med och bidrar! Du kan enkelt hantera ditt engagemang genom att logga in här: https://familjesupporter.sos-barnbyar.se/logga-in