Hodan bygger en stabil framtid för sina barn
Trots de svårigheter och förluster hon själv har upplevt fortsätter Hodan från Somaliland att kämpa för en bättre framtid för sin familj. Sedan hennes man dog i en bilolycka 2008 har hon försörjt två familjer själv – sina egna fem barn, och fem barnbarn efter att hennes son och hans fru gick bort.
Hodan är en mamma och handlare med stora ambitioner. Hon driver ett livsmedelsstånd, med en affär och en restaurang, i en av Somalilands kuststäder.
Hon lyckas få många kunder till sin verksamhet med sin varma personlighet och sitt hjärtliga skratt. Hon pratar gärna med de som handlar medan de väljer ut vad de behöver från utbudet av färska tomater, potatis, morötter, grön paprika och andra grönsaker. Vissa kunder kommer dit bara för att sitta och prata och hålla henne sällskap.
– Jag delar upp det jag tjänar i två delar, säger Hodan. Den ena delen är till mig och min familj och den andra till min sons familj.
Hodans tio barn är mellan fyra och 16 år gamla. Hennes hus har två rum, men rymmer inte hela familjen och därför bor barnbarnen hos hennes syster i en annan del av staden.
Enligt Världsbanken är Somaliland det fjärde fattigaste landet i världen, och vartannat barn går inte i skolan på grund av fattigdom, torka, osäker livsmedelsförsörjning eller ojämlikhet. Det är därför en stor glädje för Hodan att alla hennes barn får gå i skolan nu.
– Barnen går i skolan, äter sig mätta, har kläder att ha på sig och de är lyckliga. Jag är glad över att vi inte har några större problem, vi har det bra.
Ett år tillbaka
För ett år sedan var mataffären Hodans enda inkomstkälla. Hon arbetade från morgon till kväll varje dag, men försäljningen gick trögt och hon kunde knappt tillgodose behoven hos sin stora familj. Hon tvingades då ta beslutet att låta några av barnen gå i skolan medan andra stannade hemma. – Mina barn åt en eller två gånger om dagen beroende på vad vi hade råd med. Det var svårt att ge dem mat, förklarar Hodan. Jag har ett barn med särskilda behov vars behov jag inte kunde tillgodose, fortsätter hon.
Familjens situation förbättrades förra året när hon anmälde sig till vårt familjestärkande program. Stödet har hjälpt Hodan stärka sin inkomst och skapa stabilitet för familjen. Ett mindre lån möjliggjorde att hon kunde satsa på sitt företag och utöka affären och restaurangen. Lånet har även räckt till en mindre utbyggnad av huset.
– SOS stöttade mig under svåra tider i mitt liv och jag lyckades övervinna utmaningar som jag inte hade kunnat klara på egen hand. Jag kommer att fortsätta att växa eftersom jag är optimistisk och tror att jag kan expandera mer. Jag räknar med att verksamheten kommer att bli större och bättre under de kommande två åren.
Nya möjligheter
Hodan berättar om hur pressen och frustrationen över att försörja sin stora familj öppnade hennes ögon för en annan inkomstkälla, nämligen matleveranser till byggarbetsplatser. – Jag tänkte: Vad kan jag använda för att bära varor och samtidigt ta mig runt enkelt? Jag kom då på tanken att köpa en bil, förklarar hon. Hodan sparade ihop pengar, och med lite hjälp av en släkting kunde hon köpa en bil och göra sin idé till verklighet.
Hon ser idag ljust på sin och barnens framtid.
* Namnen i artikeln är ändrade av integritetsskäl.
Foto: Lydia Mantler, SOS Barnbyar
Familjestärkande insatser
- Vuxna och barn som varit med om trauman kan erbjudas psykologiskt stöd och hjälp av våra socialarbetare. De får verktygen som behövs för att bearbeta svåra situationer och hoppet som behövs för att kunna blicka framåt och gå vidare tillsammans.
- Vi erbjuder olika typer av stöd så att föräldrar kan börja arbeta och försörja sin familj. Med utgång från förälderns förmåga eller önskemål kan verktyg, boskap, grödor el dyl köpas in för att starta en inkomstgenererande verksamhet.
- Utbildning om barns rättigheter och behov som ger dem bättre förutsättningar att ta hand om barnen på ett bra sätt, och kurser i hushållsekonomi, om parrelationer, näringslära, hygien osv kan ingå i de familjestärkande insatserna.
- Ett mikrolån är en investering som ger människor möjlighet att bli självförsörjande. Det kan exempelvis användas för att köpa en bit mark och börja odla och sälja grönsaker i en liten affär eller på marknaden.
- Hjälp att betala skolavgifter eller skoluniformer kan ibland vara det enda som saknas för att barnen i en familj ska få möjlighet gå i skolan. I många länder är såväl avgifter som uniformer kostsamma krav som alla föräldrar inte har råd med. I dessa fall är det små medel som gör den avgörande skillnaden för barnens framtid.
- Rätt mediciner och sjukvård kan få en hel familj på fötter. Vi arbetar dels med att tillhandahålla sjukvård för familjer som lever i utsatthet, och dels med att utbilda både barn och vuxna i sanitetsfrågor som kan förhindra smitta och spridning av sjukdomar som går att förebygga.
Dela inlägget
Publicerad: 2022-05-13
Liknande
Artikel
Läs hur det livsavgörande mötet gav Wilma styrkan tillbaka efter den tunga tiden då hon förlorade sin förstfödda och blivit änka – två gånger.
Läs mer härArtikel
Möt Sonam från Indien. En kreativ tjej som gillar skolan, att leka – och odling!
Läs mer härArtikel
Familjen fann hopp i en osäker ny verklighet
Valentynas familj bodde i Charkiv, Ukraina, före den fullskaliga invasionen i februari 2022. Den 2 mars tvingades Valentyna, som då var gravid, och hennes man och två barn att lämna sitt hem eftersom det var under ständig beskjutning.
Läs mer här