Nyhet

Israel och Palestina: Barnen drabbas hårt

Smutsig tygdocka i sönderbombad miljö.
Foto: Salah Hosny

Uppdaterad 2023-10-26

I krig och kriser är barn oskyldiga, men drabbas alltid hårdast. Vi står på barnens sida och arbetar nu intensivt tillsammans med lokala partners på plats för säkra barns rättigheter – och liv. 

– 22 familjer i vårt familjestärkande program har evakuerats till skolor vad vi bedömer är säkrare zoner och till släktingars hem. En säker skola har blivit attackerad, men inga dödsfall har rapporterats, säger Ghada Hirzallah, generalsekreterare för SOS Barnbyar i Palestina.

Nelly Geva, generalsekreterare för SOS Barnbyar i Israel, berättar om insatserna där:
– All personal tar hand om barnen och ungdomarna och ser till att de är trygga och skyddade. Vi följer regeringens instruktioner. Vi befinner oss i slutet av en semesterperiod, vilket innebär att många barn varit bortresta. Men vi har kollat att de mår bra.

Tillsammans förmedlar vi:

  • mat
  • vatten
  • elförsörjning
  • stöd till barn som separerats från sina familjer/annan omsorg
  • evakuering till säkrare platser för familjer
  • psykologiskt stöd

 

SOS Barnbyar uppmanar alla parter i konflikten att vidta omedelbara åtgärder för att skydda barn och respektera internationella mänskliga rättigheter och humanitära lagar, inklusive barnkonventionen.

Vi uppmanar också alla parter att mildra skadorna på civila och prioritera skydd av barn, ungdomar och deras familjer och upprätthålla deras mänskliga rättigheter genom att:

  • Säkerställa att civila, särskilt barn och ungdomar, kan evakueras till säkra platser.
  • Skydda skyddsrum och civil infrastruktur från alla angrepp.
  • Försäkra tillgång till mat, skydd och medicinsk vård samt grundläggande förnödenheter som bränsle, dricksvatten och elförsörjning.
  • Säkerställa livsviktigt humanitärt bistånd till barn som drabbats av kriget och deras familjer, inklusive mental hälsa och psykosocialt stöd. Barn som saknar eller riskerar att förlora sina föräldrars omsorg är redan mer sårbara för psykisk ohälsa.

 

Så här lät det när vi var med i TV4 Nyhetsmorgon.

Uppdatering 31 oktober 2023:

SOS Barnbyar väntar på tillstånd att evakuera barn och vuxna från barnbyn i Rafah på Gazaremsan. 

De 76 barnen och totalt 21 anställda och deras familjer i Rafah är relativt säkra. De har tillräckligt med mat, vatten och elektricitet, men man är orolig för ökad oro och civil olydnad när mat- och vattenbristen ökar bland befolkningen i Gaza.

Antalet barn som dödats i Gaza under de senaste tre veckorna är högre än det årliga antalet barn som dödats i konfliktzoner globalt under de senaste fyra åren. SOS Barnbyar är mycket bekymrade över de 856 barn i familjer i Gaza som är en del av våra familjestärkande program. På grund av den kaotiska situationen har det inte varit möjligt att kontakta familjerna och få en överblick över de skadade och dödade.

Rafah ligger precis vid gränsen till Egypten, och flera organisationer arbetar för att genomföra en säker evakuering så snart som möjligt.

SOS Barnbyar kräver att civila mål, inklusive barnbyn, måste skyddas från raketattacker. Säkerhetsteamet i Palestina arbetar tillsammans med FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar i Mellanöstern för att få till stånd en kommunikationsbackup i händelse av att telekommunikationsnätet stängs av igen.

Uppdatering 14 november 2023:

SOS Barnbyar har först och främst stöttat familjerna i våra program och arbetar nu för att utöka stödet till fler barn, ungdomar och familjer i Gaza.

Familjer har försetts med matkuponger i samarbete med World Food Programme. Samt guidning vart de kan få tag i mat och förnödenheter i de mindre drabbade områdena.

Hittills har SOS Barnbyar kunnat betala ut stöd till mer än 220 familjer och mer än 1 000 individer sedan konflikten började.

Vi kommer även stötta med kontantstöd till familjer i våra program, samt ungdomar och familjemedlemmar till tidigare programdeltagare, för att de ska kunna köpa vad de behöver.

Våra kollegor på plats delar med sig om den aktuella situationen i barnbyn i Rafah, Gaza:

– Som omsorgsperson till barnen försöker jag lugna ner dem så mycket som möjligt. Vi tittar på tecknade filmer tillsammans, leker med dem (hoppar hopprep, målar, ritar). Vi försöker trösta dem, så att de inte känner vad som händer, eftersom det som händer är ofattbart.

– När det blir bombning säger jag till dem att inte vara rädda, och vi börjar sjunga ’gå upp och gå ner’. När raketen är uppe säger vi ’går upp’ och när den går ner säger vi ’går ner’, vilket betyder att den föll långt ifrån oss.

– Vi är tacksamma för att vi kan ta hand om barnen, som inte är skyldiga till det som händer. Vi vet att en majoritet av offren för detta krig är barn. Vi, som vuxna, är mycket rädda för att något ska hända. Vi hoppas att inget händer.

Våra insatser för psykologiskt stöd till barnen och personalen har skalats upp, och rekrytering av personal genomförs för att kunna nå ut till fler med psykologiskt stöd.

 

 

Förstörda byggnader i Gaza 2023.
Foto: Salah Hosny

Dela inlägget

Publicerad: 2023-10-09

Liknande

Artikel

Kriget förstörde allt

Stämningen i östra Ukraina precis innan kriget bröt ut kändes laddad. Osäker. Därför evakuerade vi tvillingsystrarna Darya och Lesya, tillsammans med andra barn i vår verksamhet, till Lviv. Några dagar senare var kriget ett faktum − och platsen de flydde är en av de värst drabbade.

Läs mer här

Nyhet

Stoppa den humanitära katastrofen i Gaza

SOS Barnbyar är bestörta över att en humanitär katastrof som hade kunnat förhindras utspelar sig i Gaza, medan världen tittar på.

Läs mer här

Nyhet

Läget är akut för familjer från Nagorno-Karabach

– Här i Armenien behöver de inte bara akut stöd, utan permanent försörjning och psykologiskt stöd, eftersom de har levt i en blockad i nio månader, med brist på mat, vatten, medicin och hygienartiklar, säger SOS Barnbyars nationella programchef i Armenien.

Läs mer här