Artikel

Känslomässig trygghet är livsnödvändig

Kvinna syns bakifrån i sjal och bär barn i sina armar
Foto: Mosa’ab Elshamy

SOS Barnbyar i Marocko arbetar nu med lokala myndigheter för att stötta de barn som drabbats av jordbävningen i landet, och som nu står helt ensamma. Det handlar om ett tillfälligt boende, omsorg och att finnas där för barnen. Vi frågade en av psykologerna, Meryem Abou Hafs, hur hon förbereder sig för ankomsten av dessa barn.

De här barnen har förlorat mycket – sina föräldrar, sina hem, allt. Vad kan man säga till dem?
– Barnen upplever förlusten av sina föräldrar, förlusten av en rutin, förlusten av ett liv de kände till, och ändå är de mycket motståndskraftiga. Nu kommer allt att vara nytt för dem. För barn som sörjer är det viktigt och nödvändigt att uttrycka sina känslor, men inte direkt. Vi kan arbeta med berättelser eller teckningar. Vi kan till exempel berätta historien om ett barn som upplevde samma jordbävning. Genom denna kanal kommer barnet att försöka bearbeta och förstå hela upplevelsen ur ett annat perspektiv och kommer att inse: ”Åh, jag kan identifiera mig med den här berättelsen och hjälten eller hjältinnan i den här berättelsen.” Det är viktigt att barnet inte känner: ”Jag är ett offer. Jag är passiv.” I stället bör vi försöka hitta ett sätt som får barnen att känna att de kan göra något åt situationen.

Vilka känslor och beteenden kan vi förvänta oss av de barn som kommer att delta i programmet?
– Barn som har upplevt en sådan traumatisk och stressande händelse kommer sannolikt att vara mycket känslosamma: rädda, gråta, uppspelta eller visa andra symtom. Det kan vara svårt för dem att uttrycka sina känslor, eller ens känna känslor, på grund av chocken efter den traumatiska upplevelsen. Under dessa omständigheter kan vissa barn bli aggressiva, andra kan bli oroliga eller deprimerade, medan andra föredrar att vara tysta, vilket gör det svårt att urskilja deras känslor från utsidan. Därför förväntar vi oss ett spektrum av känslor och en rad olika symptom. Teamet av psykologer och volontärer kommer att göra allt de kan för att stödja dem och tillgodose deras behov.

Vad anser du behöver göras för att stödja de barn som förlorar sina familjer, särskilt under de första dagarna?
– Först och främst behöver de få en känsla av gemenskap och att de är i säkerhet tillsammans med andra barn. Jag tror att vi kommer att kunna hjälpa dem mycket. Vi kommer inte bara att ta emot ett barn, utan en hel grupp av barn som har upplevt samma sak – nämligen förlusten av en eller båda föräldrarna. Det gör att de kan se att de inte är ensamma, och att det finns andra att dela denna traumatiska upplevelse med. Det kan vara en fördel för dem. Dessutom kommer vi som team inte att försöka fixa eller förändra dem, utan mer skapa en bild av deras upplevelse och göra klart för dem att det är normalt att känna och reagera så här. Jordbävningen var en mycket traumatisk händelse. Därför bör vi till en början fokusera på att ge dem trygghet. Känslomässig trygghet är livsnödvändig. När vi har byggt upp denna trygghet kommer det att vara möjligt att bedöma vilken typ av insatser barnen behöver mest och skapa en plan. Det bör inte vara en plan för en eller två månader utan för flera år.

För de SOS-mammor som ska ta emot och ta hand om dessa barn kommer detta också att vara en mycket svår situation. Hur kommer ni att förbereda dem?
– Vi planerar en workshop för att rusta vår personal med de verktyg och stöd de behöver för att hantera denna speciella situation. Dessutom kommer vi att följa och stödja dem under tiden som barnen är i vår omsorg.

Kommer ni också att erbjuda stöd till SOS-mammorna som får ta del av barnens berättelser?
– Ja, det är ett av våra ansvarsområden. Vi erbjuder inte bara terapisessioner för barnen, utan även SOS-mammorna och annan personal som möter barnen.

Jag vill stötta barnen i Marocko

Tillsammans med lokala myndigheter stöttar vi barn som drabbats med:

🔸 Skydd och omsorg för att bland annat förebygga exploatering av barn
🔸 Utbildning
🔸 Psykosocialt stöd
🔸 Mat-, hygienpaket och kontantbidrag till utsatta hushåll

Vi har funnits på plats i Marocko i 40 år. Allt arbete vi gör i Marocko är i samarbete med lokala myndigheter.

Ge en gåva

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av SOS Barnbyar (@sosbarnbyar)

Dela inlägget

Publicerad: 2023-09-19

Liknande

Nyhet

Psykologiskt stöd ger barn trygghet efter missilattacken mot Israel

De iranska attackerna mot Israel i söndags orsakade rädsla och oro hos barn och ungdomar i våra program i landet. En 7-årig flicka skadades.

Läs mer här

Artikel

"Barnen visste att när vi säger: 'Det är dags att gå!' då är det dags att gå."

Nyligen evakuerade vi 68 barn, samt 11 medarbetare och deras familjer, från barnbyn i Rafah, Gaza. I den här intervjun berättar Samy Ajjour, programchef för SOS Barnbyar i Rafah, om evakueringen och hur det går för barnen sedan de anlände i Betlehem.

Läs mer här

Nyhet

Barn har evakuerats från Rafah

Totalt 68 barn och 11 anställda och deras familjer har evakuerats från vår barnby i Rafah, Gaza. Vi har arbetat genom diplomatiska kanaler med alla relevanta myndigheter för att föra barnen och de vuxna till Betlehem på Västbanken, där de säkert anlände den 11 mars.

Läs mer här