Mikrolånet var Margielyns räddning

Margielyn är en av sju kvinnor som tillsammans startat ett projek i Bataan i Filippinerna. Tillsammans fick de en idé att börja producera påsar och väskor.

Fyra kvinnor i en syateljé.

Kvinnorna är alla deltagare i SOS Barnbyars familjestärkande program och när de presenterade sina idéer fick de möjlighet att få ett mikrolån för att starta projektet. Det började med fyra symaskiner och ett rum där de producerade väskor och skoluniformer. Senare fick de också stöd från den australiensiska ambassaden att återvinna plast och tyg för användning i produktionen. Väskorna säljs på de lokala marknaderna och exporteras för användning i andra familjestärkande program i landet.

Margielyns två barn var sex och åtta år när hennes man dog. Hon förlorade själv sin far när hon var fjorton år och var tvungen att sluta skolan och börja arbeta på fabriken för att hjälpa till att försörja familjen. När mannen dog var Margielyn tvungen att hitta andra möjligheter att försörja familjen och började sälja hemlagad juice till skolor i lokalområdet. Den lilla inkomsten var tillräcklig för att upprätthålla familjelivet, men räckte inte för att låta barnen gå i skolan.

En dag fick hon genom en granne höra talas om vårt familjestärkande program och bestämde sig för att söka stöd för barnens skolkostnader. Idag har Margielyn deltagit i programmet i fem år och är nu på väg ur det för att stå på egna ben. Hennes dotter är färdigutbildad lärare och hennes son är på väg att slutföra sin examen. Margielyn är stolt och glad att båda barnen har genomfört sina studier. ”Allt jag ville var att mina barn skulle ha en bättre utgångspunkt i livet än jag hade”, säger Margielyn.

Nu ser hon fram emot att tillsammans med de andra kvinnorna i väskprojektet att expandera med fler symaskiner och möjligheten att sitta hemma och sy. Lånen från SOS Barnbyar är återbetalda och intäkterna går nu till att driva projektet, vinsten går till kvinnorna och deras familjer. Nu hoppas kvinnorna på fler kunder både i Filippinerna och internationellt, så att de kan utöka projektet med fler deltagare.