Om fadderskap

Gör skillnad som fadder

Som fadder bidrar du varje månad till att fler barn får sina Barnsliga Rättigheter uppfyllda. Att de får en trygg uppväxt där det barnsliga får möjlighet att ta plats. Och att de i sin tur kan ge en trygg barndom till sina barn. På så sätt gör du som fadder skillnad för hela samhällen – långsiktigt.

Du kan välja mellan att följa en barnby, ett barn eller hela vår verksamhet – vilket val du än gör kommer du att göra skillnad.

När du anmält sig som fadder får du efter ungefär en vecka ett välkomstbrev per post med information om just ditt fadderskap. Alla faddrar får våra nyhetsbrev via mejl med uppdateringar om vad som sker i våra program och vår tidning SOS Barn. Har du valt att följa en barnby eller ett barn kommer du även att få information direkt från barnbyn två gånger per år; under sommaren och runt jul.

Vill du ha tidningen digitalt? Kontakta givarservice på telefon 08 545 832 04 eller mejl [email protected] så hjälper de dig.

Vanliga frågor om fadderskap

Involvera barnen – så gör du

Att veta att man betyder något för någon annan är värdefullt. Det kan väcka ett viktigt engagemang som får en att växa, känna empati och stolthet. Involvera därför gärna barn i din närhet i ditt fadderskap så bidrar du till att skapa förståelse för hur andra barn kan ha det och en insikt i att alla människor kan göra skillnad – både stora och små.

  • Berätta om alla barns lika värde. Förklara vad barnkonventionen innebär; till exempel om alla människors lika värde och att alla barn har rätt till en trygg uppväxt – oavsett var i världen man bor.
  • Kika närmare på landet. Berätta om det land ni är faddrar i. Prata om vilka utmaningar landet har, vad som gör att familjer splittras och varför inte alla barn kan bo hos sin biologiska mamma eller pappa.
  • Prata om vad stödet innebär. Förklara på vilket sätt fadderskapet gör skillnad, att det gör så att utsatta barn kan växa upp i en kärleksfull familj med syskon och får gå i skolan. Trygghet och utbildning gör att de kan växa upp till stabila vuxna som i sin tur kan ge en trygg uppväxt till sina barn.
  • Rita teckningar och skriv brev. Om du har ett fadderbarn; uppmuntra barnet att skriva brev och rita teckningar till fadderbarnet som ni tillsammans lägger på brevlådan. Tänk på att det är valfritt för fadderbarnet att svara, förbered därför barnet så att det inte förväntar sig något brev tillbaka.
  • Hylla och fira. Skicka gärna ett födelsedagskort när fadderbarnet fyller år och julkort till jul.