SOS Barnbyar Logo Orange
Opinion & Berättelser

Mos med mersmak!

Mukimo är en populär maträtt från Kenya som fått sitt namn av att alla ingredienser mosas tillsammans. Här lagas den av Janet som varit SOS-mamma i mer än tjugo år och ofta bjuder sina barn på den älskade rätten.

rosa tallrik med grönt mos och kål
SOS-mamma Janet serverar sin mukimo med stekt kål, lök, tomat och morötter.


Det här behöver du

Ca 4 personer
Tillagningstid: ca 20 minuter + koktid

  • En kopp gröna ärtor
  • En kopp bönor
  • ½ kopp majs
  • 10 medelstora potatisar
  • En skvätt mjölk
  • En klick smör
  • Salt att smaka av med

 

Så här gör du

  1. Rengör bönor, majs och ärtor.
  2. Skala potatisen.
  3. Koka varje ingrediens separat i vatten så de blir mjuka. Anpassa tiden för varje ingrediens för att undvika överkokning.
  4. Blanda alla ingredienser i en stor skål och mosa ihop.
  5. Om blandningen är för torr, tillsätt lite varmt vatten eller mjölk.
  6. Smaka av med salt och smör.

 

En mamma i blommig skjorta rör i kastrull med två barn
En maträtt som lagas i generationer!

Janet har ätit rätten sedan hon var liten.

flicka i lila skjorta äter mos
Varje vecka äter familjen mukimo.

– Den här rätten serverades ofta i vårt hem när jag växte upp. Mamma lagade den ofta så jag lärde mig det genom att titta på när hon gjorde den. Till en början lagade vi den med råa bananer men sen när vi fick tag i potatis bytte vi till det – och den blev ännu godare. Idag är potatisen den viktigaste ingrediensen, berättar Janet.

Och traditionen går vidare. Numera är det tioåriga Nyakio som gärna är med och lagar mat med mamma Janet.

– Mukimo är väldigt mättande och gott. Jag hjälper mamma att skala potatisen, rensa bönorna och ärtorna, säger Nyakio.

Foto: Javason Saitoti