Artikel

Fylld aubergine och zucchini

Mustig gryta med tomatsås

En kryddig och smakrik rätt från mellanöstern som ofta lagas av SOS-mamma Rakazia i Syrien. Servera med pickles och citronskivor.

Fyllda aubergines på ett fat och en hand som häller upp tomatbuljong på en tallrik

Mamma och två barn sitter vid köksbord och lägger fyllning i aubergine

Ingredienser:
(10 personer)

3 kilo zucchini
2 kilo aubergine
10 dl ris
800 gr hackat lammkött
5 tsk salt
10 klyftor vitlök
1 msk vitlökspulver
1 msk svartpeppar
6 msk tomatpuré
1 msk kummin
500 gr vinblad
4 kryddnejlikor
2 lagerblad
1 dl solrosolja
1 msk sumak
1 msk ingefärspulver
5 kardemummakärnor
2 msk torkad mynta
2 msk smör
1 tsk kanel
1 hackad lök

Gör så här:

1. Skär av toppen av auberginer och zucchinis och gröp ur. Skölj av insidan och låt torka.

2. Tvätta riset och blötlägg i ljummet vatten i cirka 30 minuter. Skölj sedan av riset några gånger och sila av vattnet.

3. Under tiden hackar du lammköttet och steker i smör tillsammans med lök och lagerblad, kryddnejlikor, ingefära, kardemumma, sumak, kanel samt en tesked av saltet och en halv matsked av svartpepparn.

4. Gör fyllningen genom att blanda riset tillsammans med det stekta lammet och ta samtidigt bort lagerblad, kryddnejlikorna och kardemumman. Tillsätt i stället vitlökspulver, solrosolja, kummin samt en av matskedarna torkad mynta och två teskedar salt.

5. Fyll aubergine och pumpa med blandningen. Förslut dem med vinblad och lägg i en stor gryta.

6. Dags för tomatbuljong! Lägg i tomatpurén i en skål och fyll till en tredjedel med vatten.

7. Tillsätt en matsked av den torkade myntan, vitlök och en halv matsked av svartpepparn och två teskedar salt. Blanda väl.

8. Häll tomatblandningen över de fyllda grönsakerna i grytan. Se till att allt täcks, tillsätt mer vatten vid behov.

9. Låt koka i en timme.

10. Plocka upp aubergine och zucchini ur grytan och servera de fyllda grönsakerna och buljongen separat.

Flicka vid köksbord med en grönsak i handen
Barnen är gärna med när det är dags att fylla grönsakerna.

Foto och text: SOS Barnbyar i Syrien

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2024-01-18

Liknande

Artikel

Syrien: ett år efter jordbävningen

I den här intervjun ger Alaa AlKousa, ansvarig för katastrofinsatser på SOS Barnbyar i Syrien, en inblick i efterdyningarna av jordbävningen som drabbade norra Syrien och Turkiet för ett år sedan.

Läs mer här

Artikel

Papa rellena – peruanska kroppkakor

I barnbyn Callao i Peru lagar SOS-mamma Paulina den friterade potatisrätten papa rellena till sina barn – ungefär som en peruansk variant av kroppkakor.

Läs mer här

Nyhet

Jordbävningarna splittrar familjer

Förra veckans kraftiga jordbävningar i norra Syrien och södra Turkiet* har orsakat tusentals dödsfall och skadade. Familjer splittras i kaoset och de stigande dödstalen innebär att många barn har förlorat sina föräldrar.

Läs mer här