Artikel

Papa rellena – peruanska kroppkakor

I barnbyn Callao i Peru lagar SOS-mamma Paulina den friterade potatisrätten papa rellena till sina barn – ungefär som en peruansk variant av kroppkakor.

Foto: Mathilde Oda Meyer


Det här behöver du

  • 3 ägg, varav 1 hårdkokt och skuret i 6 bitar.
  • 1,5 kg potatis, nykokt
  • 1 liten lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • Kryddnejlika
  • 1 tsk kummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 350 gr malet nötkött
  • 1,5 dl köttbuljong
  • 60 gr mjöl
  • 1 msk hackad jalapeño
  • 50 gr hackade gröna oliver (valfritt)
  • Olja till stekning + salt och peppar


Gör så här

1. Mosa potatisarna, låt svalna.
2. Stek lök, vitlök och jalapeño i en djup stekpanna.
3. Tillsätt kryddorna och det malda nötköttet och fräs tills det är genomkokt. Tillsätt buljongen och låt sjuda i 10–15 minuter.
4. Tillsätt gröna oliver om du har med det. Smaka av med salt och peppar och låt köttet svalna.
5. När potatismos och köttet har svalnat helt, rör ut ett ägg och lite mjöl i potatismoset. Moset behöver vara tillräckligt fast för att kunna formas.
6. Ta ungefär en sjättedel av potatismoset i handen och forma till en avlång skål. Lägg en sjättedel av köttblandningen och en bit av det hårdkokta ägget och ”stäng” skålen.
7. Värm en djup stekpanna eller bred kastrull med cirka 5 cm olja.
8. Vispa det sista ägget och doppa var och en av bitarna i först mjöl, sedan ägg. innan de försiktigt placeras i oljan. Stek bitarna på båda sidor tills de är gyllenbruna.

Lycka till!

Dela inlägget

Publicerad: 2023-03-03

Liknande

Artikel

Fylld aubergine och zucchini

En populär rätt från mellanöstern som SOS-mamman Rakazia i Syrien ofta lagar tillsammans med barnen.

Läs mer här

Artikel

Mantecados – spröda kanelkakor till jul

Barnsligt enkla och goda är de här kaneldoftande kakorna som ofta bakas till jul i Spanien. Vårt recept kommer från en SOS-familj i Marocko.  

Läs mer här

Artikel

Mos med mersmak!

Mukimo är en populär maträtt från Kenya som fått sitt namn av att alla ingredienser mosas tillsammans. Här lagas den av Janet som varit SOS-mamma i mer än tjugo år och ofta bjuder sina barn på den älskade rätten.

Läs mer här