Kvinnligt företagande blev ett riktigt hem för barnen

Foto: Alejandra Kaiser

I en av de fattigaste delarna i Mexiko där arbetslösheten är hög och kvinnorna förväntas ta hand om hemmet, har Evila tillsammans med några grannar fått stöd av oss att starta ett eget företag. Deras brödbak och -försäljning har gett dem en självständighet, som de tidigare inte trodde var möjlig.

– Jag är glad för det är extra pengar, extra inkomst, säger Evila.

Mamma med sina två döttrar.
Foto: Alejandra Kaiser

Kvinnorna skapar inkomster som ger deras barn riktiga hem.

Vi finns där innan familjerna tvingas splittras, så att barnen får gå i skolan och växa upp till sitt starkaste jag.

Kvinnor vid brödugn.
Foto: Alejandra Kaiser

Vi arbetar med direkta insatser till familjer som riskerar att splittras. Genom tidiga åtgärder förhindrar vi att barn förlorar sina föräldrar och sin familj. Det är alltid för barnens bästa som vi når ut till familjer i utsatthet. Genom psykosocialt stöd, yrkesutbildning för föräldrar och andra insatser så får vi dessa familjer upp på benen igen.

Recept på mexikanska conchas:

Evila bakar bland annat conchas. Nedan hittar du recept!

Brödet:
1,2 dl varmvatten
2 1/2 tsk jäst
9 1/2 dl vetemjöl
1,2 dl kondenserad mjölk
5 1/2 msk strösocker
0,8 dl smält smör
ett ägg
1 tsk salt
1/2 tsk malen kanel

Topping:
1,6 dl strösocker
1,2 dl mjukt smöt
2,4 dl vetemjöl
2 tsk malen kanel
1 tsk vaniljextrakt

Baka brödet – steg för steg:
1. Blanda varmt vatten och jäst i en stor skål, låt stå i ca 5 minuter.
2. Blanda i hälften av mjölet, mjölk, socker, smör, ägg och salt.
3. Häll i lite i taget av resterande mjöl och kanel.
5. Knåda brödet på bänken i ungefär 6-8 minuter, lägg sedan i en smord skål. Täck över och låt jäsa tills den är dubbelt så stor, i ungefär en timme.
6. Dela upp degen i tolv bollar och lägg på en plåt. Sätt sedan på toppingen på alla bollar, platta till och skär ett snäckskalsmönster. Jäs sedan till de är dubbelt så stora, i ca 45 minuter.
7. Sätt ugnen på 190 grader och baka i 20 minuter.

Gör toppingen – steg för steg:
1. Vispa socker och smör i en skål, tills att det är fluffigt och blanda sedan i mjölet.
2. Dela toppingen på hälften och blanda i kanel i ena halvan och vanilj i andra.

Källa: allrecipes.com