Så kan företag efterleva barnkonventionen
Hur påverkar FN:s konvention om barnets rättigheter företagen och vad kan man som företag göra för att efterleva den? Barnkonventionen består av 54 artiklar och kan kanske kännas lite överväldigande, börja därför med att säkra att ni efterlever de fyra grundprinciperna – att alla barn har samma rättigheter och lika värde, att barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn, att alla barn har rätt till liv och utveckling, samt att alla barn har rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad. Gör så här:
- Gör en analys där ni kartlägger hur ert företag påverkar barn direkt och indirekt, förutom på den egna arbetsplatsen, både uppströms och nedströms. Alltså företagets produkter och tjänster, arbetsplatser och avtryck i miljö och samhälle.
- Införliva era beslut i policy och styrdokument, kommunicera och för dialog internt och med leverantörer och relevanta intressenter. Fråga er inför alla beslut och aktiviteter, hur påverkar detta barn?
- Tänk på att barns rättigheter handlar om att införliva barns perspektiv redan från början, det är avgörande att fråga och involvera barn i processer som kommer påverkan dem. Gör det utifrån barnens egen ålder och förmåga.
- Tänk på att ni oftast kan göra stor skillnad i det lilla, genom att vara en god arbetsgivare som ger möjlighet att vara en bra förälder påverkas många barn.
- SOS Barnbyar är en Barnrättsorganisation som arbetar för barns bästa över hela världen, genom att samarbeta med oss accelererar du arbetet med att uppfylla barns rättigheter.
Dela inlägget
Publicerad: 2021-01-17
Liknande
Artikel
35 år efter att barnkonventionen grundades vill vi att kraften från barns fötter bokstavligen ska skaka om världen – och dess makthavare som inte kan hålla sams – genom att barn stampar för fred.
Läs mer härArtikel
Solpaneler som förändrar livet
I Moçambique lever över hälften av befolkningen utan elektricitet. Och vid 18-tiden blir det kolsvart. Två familjer som hittills levt utan elektricitet är Ezedias och Cacildas. De går SOS Barnbyars yrkesutbildning i montering av solpaneler och hoppas kunna bidra både till mer elektricitet i närsamhället, effektivisera sina företag inom sömnad och försörja sina familjer.
Läs mer härArtikel
Klimatsmart odling leder till mindre fattigdom
Klimatförändringarna slår hårt mot de som lever i fattigdom i Moçambique. Skördarna, som hela familjer livnär sig på, misslyckas. Det leder till näringsbrist, svält och än mer fattigdom. För att stötta familjerna stöttar SOS Barnbyar jordbruksgrupper, där föräldrar lär sig att anpassa sin odling till klimatet och att odla på ett klimatsmart sätt. Fembarnsmamman Aissa är en av dem.
Läs mer här