Artikel

Så påverkas SOS Barnbyar av militärkuppen i Niger

Foto: SOS Barnbyar Niger

För två månader sedan tog militären makten i Niamey. Kuppen i Niger fördömdes omedelbart av Västafrikanska staters ekonomiska gemenskap (ECOWAS), som införde kraftiga ekonomiska sanktioner mot landet och hotade med ett militärt ingripande.

Denna situation har lett till ökad osäkerhet i Niger, men för teamet på SOS Barnbyar i Niger är det de indirekta effekterna av krisen, och i synnerhet de ekonomiska sanktionerna, som främst påverkar programmen för familjer som riskerar att splittras och barn utan föräldraomsorg.

− Stängningen av gränserna till Benin och Nigeria har stört leveranskedjan och lett till betydande inflation i priset på basvaror (mat, mediciner), säger Mamoudou Madougou, nationell chef för SOS Barnbyar i Niger och fortsätter:

− Detsamma gäller bränsle och underhåll av de generatorer som täcker elbehovet sedan Nigerias elförsörjning avbröts. Bristen på elektricitet har försvagat ett antal familjer i familjestärkande program, som har varit tvungna att stoppa sina inkomstgenererande aktiviteter, som baserades på försäljning av frysta produkter, säger han.

Den 24 september beslutade Frankrike att dra tillbaka sin ambassadör och sätta stopp för det militära samarbetet genom att meddela att de 1 500 franska soldater som var stationerade i landet skulle dras tillbaka före årets slut. Med detta avbrott i de diplomatiska och militära förbindelserna kan landet hamna i en situation av osäkerhet, med en möjlig ökning av terrorismen i Sahel.

− För närvarande är situationen i Niger relativt lugn och vi fortsätter att arbeta med en låg profil och vaksamhet. Vi fruktar dock det värsta för framtiden, säger Madougou.

− På kort sikt förväntar vi oss att den osäkra situationen oundvikligen kommer att begränsa övervakning och utvärdering av våra projekt och program, och därför påverka deras kvalitet. Dessutom har vi just blivit avstängda från två stora franska institutionella finansieringsprogram. Därför måste vi se över våra ambitioner och utsikter när det gäller resursmobilisering och fundera på hur vi kan öka vår motståndskraft under denna period av osäkerhet, vars utveckling det är svårt att sia om idag.

Om Niger

Niger, ett av världens fattigaste länder (189:e plats av 191 länder enligt FN:s index för mänsklig utveckling 2022), befann sig redan före militärkuppen mitt uppe i den värsta humanitära krisen på tio år. Mer än 40 procent av Nigers 25 miljoner invånare lever i fattigdom och har knappast råd med dessa prisökningar, för att inte tala om den ekonomiska situationen och säkerhetsläget. Omkring 4,3 miljoner människor, eller 17 procent av befolkningen, är beroende av livsmedelsbistånd för att överleva, och WFP uppskattar att 160 000 barn under 5 år kommer lida av undernäring i oktober.

SOS Barnbyar etablerade sin närvaro i Niger 1989 genom ett partnerskapsavtal med staten Niger. År 1993 startade organisationen sin verksamhet i Niamey med sin första by.

För närvarande är SOS Barnbyar aktiva i sex av åtta regioner i Niger genom alternativa omsorgsprogram och familjestärkande program. Programmen når 44 604 deltagare.

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2023-09-29

Liknande

Artikel

Så mår barnen i Gaza efter evakueringen

I slutet av maj tvingades vi evakuera vår barnby i Rafah helt och flytta barnen och familjerna som sökte skydd där till tältläger i centrala Gaza. Situationen runt barnbyn var alldeles för farlig. Reem Alreqeb Reem, tf programchef i Gaza, var med under och efter evakueringen.

Läs mer här

Artikel

"Det kommer finnas något bättre"

Sedan oktober har Islam flytt fyra gånger inom Gaza med sin sjuka man och sina sju barn. De hittar ingen trygghet någonstans och det påverkar deras mentala hälsa. Nu bor de i SOS Barnbyars tältläger och får psykologiskt stöd.

Läs mer här

Artikel

Israa tvingades fly sitt barndomshem

När kriget bröt ut sökte Israa skydd i vår barnby i Rafah, där hon växte upp och känner sig trygg. Men i slutet av maj blev situationen runt barnbyn för farlig och hon evakuerades till SOS Barnbyars tältläger i Deir al Balah.

Läs mer här