Artikel

Så påverkas SOS Barnbyar av militärkuppen i Niger

Foto: SOS Barnbyar Niger

För två månader sedan tog militären makten i Niamey. Kuppen i Niger fördömdes omedelbart av Västafrikanska staters ekonomiska gemenskap (ECOWAS), som införde kraftiga ekonomiska sanktioner mot landet och hotade med ett militärt ingripande.

Denna situation har lett till ökad osäkerhet i Niger, men för teamet på SOS Barnbyar i Niger är det de indirekta effekterna av krisen, och i synnerhet de ekonomiska sanktionerna, som främst påverkar programmen för familjer som riskerar att splittras och barn utan föräldraomsorg.

− Stängningen av gränserna till Benin och Nigeria har stört leveranskedjan och lett till betydande inflation i priset på basvaror (mat, mediciner), säger Mamoudou Madougou, nationell chef för SOS Barnbyar i Niger och fortsätter:

− Detsamma gäller bränsle och underhåll av de generatorer som täcker elbehovet sedan Nigerias elförsörjning avbröts. Bristen på elektricitet har försvagat ett antal familjer i familjestärkande program, som har varit tvungna att stoppa sina inkomstgenererande aktiviteter, som baserades på försäljning av frysta produkter, säger han.

Den 24 september beslutade Frankrike att dra tillbaka sin ambassadör och sätta stopp för det militära samarbetet genom att meddela att de 1 500 franska soldater som var stationerade i landet skulle dras tillbaka före årets slut. Med detta avbrott i de diplomatiska och militära förbindelserna kan landet hamna i en situation av osäkerhet, med en möjlig ökning av terrorismen i Sahel.

− För närvarande är situationen i Niger relativt lugn och vi fortsätter att arbeta med en låg profil och vaksamhet. Vi fruktar dock det värsta för framtiden, säger Madougou.

− På kort sikt förväntar vi oss att den osäkra situationen oundvikligen kommer att begränsa övervakning och utvärdering av våra projekt och program, och därför påverka deras kvalitet. Dessutom har vi just blivit avstängda från två stora franska institutionella finansieringsprogram. Därför måste vi se över våra ambitioner och utsikter när det gäller resursmobilisering och fundera på hur vi kan öka vår motståndskraft under denna period av osäkerhet, vars utveckling det är svårt att sia om idag.

Om Niger

Niger, ett av världens fattigaste länder (189:e plats av 191 länder enligt FN:s index för mänsklig utveckling 2022), befann sig redan före militärkuppen mitt uppe i den värsta humanitära krisen på tio år. Mer än 40 procent av Nigers 25 miljoner invånare lever i fattigdom och har knappast råd med dessa prisökningar, för att inte tala om den ekonomiska situationen och säkerhetsläget. Omkring 4,3 miljoner människor, eller 17 procent av befolkningen, är beroende av livsmedelsbistånd för att överleva, och WFP uppskattar att 160 000 barn under 5 år kommer lida av undernäring i oktober.

SOS Barnbyar etablerade sin närvaro i Niger 1989 genom ett partnerskapsavtal med staten Niger. År 1993 startade organisationen sin verksamhet i Niamey med sin första by.

För närvarande är SOS Barnbyar aktiva i sex av åtta regioner i Niger genom alternativa omsorgsprogram och familjestärkande program. Programmen når 44 604 deltagare.

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2023-09-29

Liknande

Artikel

Poesin gav Nour livet tillbaka

För många barn stannar livet när kriget startar. När Nour evakuerades från barnbyn i Rafah, Gaza, till Betlehem hade hon inte kunnat gå i skolan på åtta månader. Hon var 15 år, kraftigt påverkad av kriget, ett blygt barn som saknade självförtroende och inte alls mådde bra. Under sommarskolan hittade hon orden, och med stöd från SOS Barnbyar en väg tillbaka till livet.

Läs mer här

Nyhet

50 barn har dött i attackerna i Libanon

Över 500 personer, varav 50 barn, har dött i attackerna i Libanon. Tusentals människor har tvingats fly och är i akut behov av skydd och omsorg. Många söker skydd i skolor, kyrkor och moskéer.

Läs mer här

Nyhet

Barn tvingas lämna sina hem efter översvämningen i Nigeria

En dammkollaps i Borno, Nigeria, har lett till en förödande översvämning. Minst 30 personer har omkommit, tusentals hem har förstörts och miljontals människor har tvingats fly.

Läs mer här