Artikel

Testamente i tio steg

Utan testamente fördelas din kvarlåtenskap enligt arvslagen. Med ett testamente bestämmer du själv. Har du barn får de dock alltid den så kallade laglotten. Den utgör 50 procent av din kvarlåtenskap och delas lika mellan dina barn. Resterande 50 procent fördelar du själv.

1. Gör gärna en lista över dina tillgångar.

2. Tänk igenom hur du vill ha det. Vad vill du ge till vem, eller vilken organisation?

3. Vill du ge andelar i procent, eller legat? (Legat är specifika saker eller summor.)

4. Förbered dig genom att ta fram så mycket uppgifter som möjligt på dem du vill ge till, så att de lätt kan identifieras. Har du inte personens personnummer kan du till exempel ange födelsedata och adress. Organisationsnummer hittar du ofta på organisationers hemsidor. SOS Barnbyars är: 802405–7815

5. Så här kan du skriva testamente: Skriva själv? Då kan du använda dig av Lawlys digitala verktyg. Vill du ha hjälp av en jurist i ett video- eller telefonmöte? Boka tid med en jurist på Lawly här. Träffa en jurist personligen? (I Stockholm). Ring Familjerättsbyrån och boka ett möte. Uppge SOS Barnbyar så får du tio procents rabatt på kostnaden = ca 3 450 kr.

6. Skriver du ditt testamente genom Lawlys digitala verktyg kommer du få identifiera dig med Bank-ID, och svara på ca 20 frågor, och sen är ditt testamente nästan färdigt! Är du väl förberedd tar det inte mer än en kvart.

7. Du väljer själv om du vill skriva ut testamentet själv eller få det hemskickat på arkivbeständigt papper.

8. Sen signerar du med namn, datum och ort.

9. Tänk på att du behöver ha två vittnen* som ser när du undertecknar testamentet. Vittnena intygar att du skriver under av fri vilja, och att du är vid sunt och fullt förstånd när du gör det. De behöver bara veta att det är ett testamente, men inte se vad som står i det.

10. Förvara ditt testamente på en trygg plats. Ta gärna kopior och ge till personer du litar på. Skriv på baksidan vart originalet förvaras. Har du ingen säker plats kan du välja till tjänsten Testamentesförvaring och skicka in ditt testamente när det är underskrivet och bevittnat. Då kommer det säkert fram den dagen det behövs.

Vanliga frågor

Kan man skriva under med Mobilt Bank-ID? Nej.Är testamentet giltigt utan bevittning? Nej.Gäller testamentet även om vittnena är avlidna? Ja.

 

*Ditt testamente ska signeras av två samtidigt närvarande vittnen. De behöver inte känna till innehållet, men de behöver veta att det är ett testamente de bevittnar. De intygar med sin namnteckning (ort och datum) att den som upprättar testamentet är vid sunt och fullt förstånd, och gör det av egen fri vilja.

Vittnena måste vara vid god psykisk hälsa, över 15 år, och de får inte vara närstående (make, sambo, syskon, förälder, barn, svåger/svägerska) eller själva mottagare av egendom i testamentet. Det kan vara klokt att ha vittnen som är yngre än du själv.

En broschyr om testamente

Beställ vår broschyr Tema Testamente. I den får du praktiska tips, svar på vanliga frågor och får möta människor som genom sina olika livsval ger kraft och inspirerar.

Tema Testamente broschyr om att testamentera från SOS Barnbyar.
Beställ digital version
Beställ tryckt version

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2023-06-13

Liknande

Artikel

Din bostadsrätt kan bli till ett hem för sex barn – inklusive en mamma

Så enkelt är det att omvandla den till ett tryggt boende under en hel uppväxt.

Läs mer här

Blogg

Ögonblicken som påverkar ett helt liv

Vi arbetar för att alla barn, över hela världen, ska garanteras en trygg och omsorgsfull uppväxt. Det arbetet kan du stödja även i en testamenterad gåva.

Läs mer här

Artikel

Vita Arkivet, testamente, framtidsfullmakt

Vita Arkivet är en tjänst som Fonus tillhandahåller, där man kan skriva hur man vill ha sin egen begravning. I Vita Arkivet kan man också fylla i andra saker som man vill att de anhöriga ska veta den dagen man inte längre finns. Sveriges Begravningsbyråers Förbund har en liknande tjänst som heter Livsarkivet.

Läs mer här