Artikel

Vita Arkivet, testamente, framtidsfullmakt

-Har mamma och du skrivit testamente?

-Jaaaa, det tror jag väl? Vi har ju det där Vita Arkivet i alla fall.

Känner du igen samtalet? Det händer återkommande att människor inte vet om de har ett testamente eller inte, och vad som egentligen är vad. Vi reder ut begreppen!

Vita Arkivet är en tjänst som Fonus tillhandahåller, där man kan skriva hur man vill ha sin egen begravning. I Vita Arkivet kan man också fylla i andra saker som man vill att de anhöriga ska veta den dagen man inte längre finns. Sveriges Begravningsbyråers Förbund har en liknande tjänst som heter Livsarkivet.

Har man använt sig av någon av de här tjänsterna, kanske man också har gjort en begravningsplanering, och skrivit ner om man vill bli jordfäst eller kremerad, om ceremonin ska ha någon trosinriktning eller vara borgerlig, om man har särskilda önskemål om musik eller klädsel under den, om och var man vill ha en gravplats, och så vidare. Kanske har man också listat vilka försäkringar man har och var viktiga papper förvaras. Till exempel en framtidsfullmakt, om det finns en sån.

En framtidsfullmakt är ett dokument som gör det möjligt för en eller flera personer att ta beslut om dina personliga och ekonomiska angelägenheter om du för­lo­rar för­må­gan att ta beslut för dig själv. Den eller de du har gett den till, bestämmer när den ska träda i kraft. Det kan till exempel handla om att du ligger i koma, eller har blivit dement. Då kan de föra din talan i frågor om boende och social omsorg, i kontakten med myndigheter. De kan också betala räkningar, avsluta abonnemang, eller sälja en bil eller ett hus som du inte längre nyttjar. Intäkter från försäljning tillfaller dig så länge du lever.

Enkelt uttryckt kan man säga att framtidsfullmakten upphör att gälla när du dör, och då tar testamentet vid. Ett testamente klargör vad som är din sista vilja när det kommer till din kvarlåtenskap efter din död. Din kvarlåtenskap är allt du äger och har vid tillfället för din död. Har du inte skrivit ett testamente, och inte är gift, blir det den allmänna arvsförordningen som bestämmer vad som ska hända med din kvarlåtenskap. Den delar in dina arvingar i tre arvsklasser, som kommer ärva dig i tur och ordning. I första hand ärver dina barn och barnbarn, i andra hand dina föräldrar och syskon, och i tredje hand övriga släktingar (inte kusiner). Finns det inget testamente och inga släktarvingar, tillfaller arvet Allmänna arvsfonden. De delar årligen ut pengar till projekt som riktar sig till barn, ungdomar, äldre, och personer med funktionsnedsättning.

Vill du själv bestämma vad dina pengar ska gå till, ska du skriva ett testamente. Har du barn har de alltid rätt till den så kallade laglotten, som utgör femtio procent av din kvarlåtenskap, men resten får du ge till vilken person eller organisation du vill.

Lär dig mer om testamente

Beställ vår broschyr Tema Testamente. I den får du praktiska tips, svar på vanliga frågor och får möta människor som genom sina olika livsval ger kraft och inspirerar.

Beställ tryckt version
Beställ digital version
SOS Barnbyars bilaga Tema testamente.

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2023-06-13

Liknande

Artikel

Din bostadsrätt kan bli till ett hem för sex barn – inklusive en mamma

Så enkelt är det att omvandla den till ett tryggt boende under en hel uppväxt.

Läs mer här

Blogg

Ögonblicken som påverkar ett helt liv

Vi arbetar för att alla barn, över hela världen, ska garanteras en trygg och omsorgsfull uppväxt. Det arbetet kan du stödja även i en testamenterad gåva.

Läs mer här

Artikel

Tio situationer där du behöver ett testamente

Ett testamente klargör vad som är din sista vilja när det kommer till din kvarlåtenskap efter din död. Din kvarlåtenskap är allt du äger och har vid tillfället för din död.

Läs mer här