Artikel

Din bostadsrätt kan bli till ett hem för sex barn – inklusive en mamma

Bostadsrätt exteriört med gul träpanel och vita knutar

Så här ser nämligen ofta en testamentesgåva till SOS Barnbyar ut. En trogen givare ger oss sin bostadsrätt i sitt testamente.

Även om vi inte kommer att använda själva bostadsrätten till en SOS-familj, blir den till pengar som finansierar liknande boenden. För idag flyttar nämligen allt fler SOS-familjer in i vanliga lägenheter i städerna, i stället för att bo i separata barnbyar. Genom att integrera familjerna i lokalsamhället är det lättare för både SOS-mammorna och barnen att lära känna andra och bygga värdefulla nätverk för vardagen och framtiden. Våra utvärderingar visar att om vi integrerar barnbyarna i samhället, jämfört med tidigare då de låg mer isolerade utanför städerna, ges familjerna ett större socialt nätverk och dessutom får de närmare till samhällets olika stödsystem och -funktioner.

Vad händer om jag skänker min bostadsrätt till SOS Barnbyar i mitt testamente?

När vi får en bostadsrätt eller en fastighet via ett testamente, säljer vi den. Det händer att givaren skrivit att den ska säljas först, och sen ska vi få vinsten. Det är lite synd, för dödsboet måste betala kapitalvinstskatt på försäljningen, men det behöver inte vi göra eftersom vi är en icke-vinstdrivande organisation. Det innebär att vi är vinstskattebefriade, och det betyder att gåvan blir ca 20 procent mer värd när det är vi som säljer.

Vill du låta ditt hem bli många barns hem?

Då kan du använda det digitala verktyget som vi erbjuder tillsammans med  Lawly, och skriva ditt testamente online här på vår hemsida – helt kostnadsfritt. Besvara frågorna, tryck på klart, och sen får du ett juridiskt korrekt testamente hemskickat till dig för bevittning och påskrift. Om du har någon fråga du vill ha svar på innan du skriver, kan du boka ett möte med en jurist först. Lawlys erfarna familjejurister ger dig 15 minuters kostnadsfri juridisk rådgivning i ett telefon- eller videomöte. Om du tar med en gåva till SOS Barnbyar i ditt testamente, blir tjänsten Livslång förvaring automatiskt kostnadsfri.

Vill du veta mer?

Beställ vår broschyr Tema testamente! Du är också alltid varmt välkommen att höra av dig till oss på [email protected] med dina tankar och funderingar.

Läs mer här

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2024-05-23

Liknande

Blogg

Ögonblicken som påverkar ett helt liv

Vi arbetar för att alla barn, över hela världen, ska garanteras en trygg och omsorgsfull uppväxt. Det arbetet kan du stödja även i en testamenterad gåva.

Läs mer här

Artikel

Vita Arkivet, testamente, framtidsfullmakt

Vita Arkivet är en tjänst som Fonus tillhandahåller, där man kan skriva hur man vill ha sin egen begravning. I Vita Arkivet kan man också fylla i andra saker som man vill att de anhöriga ska veta den dagen man inte längre finns. Sveriges Begravningsbyråers Förbund har en liknande tjänst som heter Livsarkivet.

Läs mer här

Artikel

Tio situationer där du behöver ett testamente

Ett testamente klargör vad som är din sista vilja när det kommer till din kvarlåtenskap efter din död. Din kvarlåtenskap är allt du äger och har vid tillfället för din död.

Läs mer här