Artikel

Trots tuffa arbetsförhållanden når de många

Att tvingas fly ner i skyddsrum i källare är nu en del av vardagen för många av våra medarbetare i Ukraina som gör en enorm insats för att stötta de som drabbats av kriget. Mer än 100 000 barn, ungdomar och deras familjer har fått stöd genom SOS Barnbyar under första halvan av 2023. 

Människor har på grund av kriget tvingats lämna allt de äger, hem, skola, jobb, vänner och släktingar. Många har förlorat sina nära och kära. Dessutom gjorde översvämningarna i juni i Kherson-regionen en redan utmanande situation ännu värre. 

– Vi har aldrig arbetat med en sådan omfattning av tragedier som drabbar barn, säger Darya Kasyanova, programchef på SOS Barnbyar i Ukraina. 

 

Här finns SOS Barnbyar på plats i Ukraina, både genom egna program och insatser, och i samarbete med lokala partnerorganisationer.
Här finns SOS Barnbyar på plats i Ukraina, både genom egna program och insatser, och i samarbete med lokala partnerorganisationer.

Behövs både långsiktigt och akut stöd

Det kan vara svårt att förstå vad barn och ungdomar och deras föräldrar har upplevt. Många har stora psykiska utmaningar och behöver professionell hjälp. Hittills i år har 20 000 barn och ungdomar fått traumabehandling genom våra mobila team och på våra vårdcenters.

Det handlar om att skapa en känsla av trygghet

På våra 30 så kallade barnvänliga centers i Ukraina kan barn och ungdomar  komma för att leka, träffa andra och för en stund få uppleva en mer eller mindre normal vardag. En plats där de kan få känna sig trygga och bearbeta krigets traumatiska upplevelser.  

Barn och personal i SOS Barnbyars program i Ukraina. Lek är en viktig del i barnens traumabearbetning.
Barn och personal i SOS Barnbyars program i Ukraina. Lek är en viktig del i barnens traumabearbetning. Foto: Ksenia Borisova

Barnen och ungdomarna kan välja mellan många olika aktiviteter som är anpassade till deras ålder: Brädspel, bordtennis, frågesport, konst, karaoke och läsning. Och barn som har tvingats fly från sina vänner får möjlighet att träffa nya.

Många barn har förlorat sina föräldrar eller vårdnadshavare och är helt ensamma. Vi arbetar för att öka antalet fosterhem så att fler barn får den trygghet och omsorg som de behöver: Exempel på fler av våra insatser i Ukraina:

  • Vi ger familjer ekonomiskt stöd så att barn som skadats i kriget kan få medicinsk behandling och rehabilitering.
  • Internflyktingar som har svårt att få jobb erbjuds yrkesutbildning och inkomstgenererande utbildning så att de kan ge sina barn det som alla behöver: mat, kläder, tak över huvudet och skolgång.
  • Att hjälpa till att evakuera barnfamiljer från de hårdast drabbade områdena, erbjuda dem tillfälligt skydd och dela ut hjälppaket är fortfarande en viktig del av vårt arbete.
  • Vi har ett nära samarbete med andra organisationer som är etablerade i de områden där vi inte har personal, vilket gör att vi kan nå ännu fler barn, ungdomar och deras familjer.

 

De förlorade allt de ägde i kriget

En av de familjer som har fått stöd är Kseniia, hennes man och deras dotter Sofiia. De var tvungna att fly när deras hemstad utsattes för massiv beskjutning. De förlorade allt de ägde, och har nu fått stöttning från våra medarbetare i Lviv, både när det gäller vardagliga behov och psykosocialt stöd.

Dessutom har Sofiia erbjudits en plats på ett dagis. På frågan om vad de drömmer om blev svaret: ”Vi drömmer om ett lugnare liv med normala bekymmer.”

Vi drömmer om ett lugnare liv med normala bekymmer, Kseniia, hennes man och lilla Sofiia var tvungna att fly från allt. Foto: Katerina Ptakha
Kseniia, hennes man och lilla Sofiia var tvungna att fly från allt. Foto: Katerina Ptakha

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2023-08-22

Liknande

Artikel

Hon lever här och nu för sina barn

Natalia flydde med sina två barn från Ukraina till vår verksamhet i Rumänien. Hon jobbade som föreläsare inom arkitektur på ett lärosäte och när de flydde visste hon inte vart hon var på väg eller vad som väntade dem.

Läs mer här

Artikel

Över 19 000 ukrainska barn deporterade

Göteborgs-Posten skriver idag om SOS Barnbyar i Ukrainas arbete för barn som blivit deporterade till Ryssland.

Läs mer här

Artikel

Översvämningen i Ukraina

Förstörelsen av Kakhovka-dammen i Ukraina har lett till massiva översvämningar och kommer att förvärra den redan bräckliga humanitära situationen. Hundratusentals människor drabbas och påverkas på båda sidor av frontlinjen.

Läs mer här