Att lämna barndomen och ta steget över till ett självständigt vuxenliv är en kritisk period i alla ungas liv. För de som separerats från sina familjer och vuxit upp i samhällets omsorg är utmaningarna särskilt stora. Dessa ungdomar saknar ofta trygga och engagerade vuxna som finns kvar över tid och som kan vara till stöd både inför, under och efter övergången till vuxenlivet.
Därför driver SOS Barnbyar ungdomsprogrammet På egna ben i Stockholm, Göteborg och Linköping för att stödja ungdomar mellan 16-25 år som är på väg att lämna, eller har lämnat, samhällsvården.
Med vårt stöd kan de växa upp till självständiga och självförsörjande vuxna, som i sin tur påverkar, stärker och tar hand om sin omgivning.
Hör av dig till oss som jobbar med ungdomsprogrammet.
Kontakta oss
Programmet ska öka förutsättningarna för unga som lämnar samhällsvård att uppnå självständighet och självförsörjning. Detta uppnås genom att erbjuda stöd inom fyra livsområden:
Verksamhetens främsta uppgift är att stötta målgruppen mot ett självständigt liv och egen makt där de har en stark anknytning och inkludering i samhället.
För att uppnå ett självständigt liv och egenmakt, kapacitetsstärker vi och stöttar individerna mot egen försörjning genom följande: Vi ger dem verktyg som leder till eget och långsiktigt boende. Vi ger dem verktyg som leder till studier, arbete eller entreprenörskap. Vi ger dem stöttning mot en tydlig och begriplig samhällsorientering. Vi skapar en tydlig grund för att de ska få god kännedom om det svenska hälsosystemet samt hälsoinsatserna som samhället erbjuder. Vi syftar också till att hjälpa dem att skaffa sig ett tryggt och stabilt socialt nätverk och ett meningsfullt fritidsliv.
Ungdomsprogrammet ersätter inte skolan, socialtjänsten eller liknande insatser du kanske deltar i, utan verksamheten är ett extra stöd för dig som vill. Det ger dig bättre möjligheter att lyckas ta dig ut i livet på ett självständigt sätt. Deltagandet är helt frivilligt och kostar ingenting.
Programmet bygger på individuella träffar mellan ungdom och stödperson. Grundstrukturen är att ungdomen träffar sin stödperson 2 timmar i veckan under cirka 12 månader. Tillsammans med ungdomen pratar vi om vad hen vill och behöver och tar fram en handlingsplan för att stötta på bästa sätt. Stödet utgår alltid från ungdomens individuella önskemål och behov.
Ungdomarna kan även delta i regelbundna tematiska gruppaktiviteter, så som studiebesök, workshops, inspirationsföreläsningar och utbildningar, med möjlighet till nätverkande och utveckling.
Ungdomar kan söka sig till programmet på egen hand eller med stöd av någon. Verksamheten är frivillig och kostnadsfri att delta i.
För att uppnå ett självständigt liv och egenmakt, kapacitetsstärker och stöttar vi ungdomarna utifrån ett holistiskt perspektiv med varierande insatser inom ramen för våra fyra livsområden.
Vi ställer höga krav på våra stödpersoner för att kunna säkerställa kvalitet. Våra anställda är i olika åldrar med olika bakgrund. Alla har relevant erfarenhet och engagemang för arbetet med unga som lämnar samhällsvård. Stödpersonerna utbildas och handleds regelbundet under sin anställning. Ett pedagogiskt och strukturerat material tillhandahålls som utgångspunkt för arbetet.
Ungdomens handlingsplan och mål följs löpande upp i avstämningar med samordnare i programmet.
”Jag har fått så mycket hjälp av er. Tack vare er är jag där jag är idag. Jag har jobb, mår bättre, har koll på min ekonomi och en massa andra saker. Jag har lärt mig så mycket om hur jag ska hantera livet. Till er kan man vända sig för att förändra sitt liv.”
– Tidigare deltagare i vårt ungdomsprogram
Som stödperson finns du där för ungdomar och stöttar dem i övergången till ett självständigt och självförsörjande vuxenliv.
Till intresseanmälanI ungdomsprogrammet i Göteborg testar vi nu metoderna Supported Employment och PM+ med stöd av Europeiska socialfonden (ESF). Projektet pågår mellan 2023-2025 med målet att stärka ungdomarnas ställning på arbetsmarknaden.
Artikel
Regeringens förslag lever inte upp till Barnkonventionen
Regeringen har bett SOS Barnbyar att inkomma med synpunkter på slutsatserna i den statliga utredningen En statlig ordning med brottsförebyggande åtgärder för barn och unga. SOS Barnbyar delar bilden om att läget i Sverige är allvarligt när det kommer till ökad gängkriminalitet och att allt yngre barn dras in i brottslighet. Men vi ser att förslagen som presenteras i utredningen i dagsläget inte lever upp till Barnkonventionen, som är svensk lag.
Läs mer härNyhet
10 miljoner från Erling Perssons Stiftelse
Med stöd från Erling-Perssons stiftelse ska vi på SOS Barnbyar genomföra projektet Kraftsamling mot utanförskap i Sverige. Genom att erbjuda mentorer till unga som lämnar samhällsvård och stöd till familjer där de vuxna behöver stöd i sitt föräldraskap vill vi på sikt minska utanförskap i Sverige. Erling-Perssons Stiftelse stödjer projektet med 10 miljoner kronor över tre år.
Läs mer härArtikel
Debatt: ”Dagens unga i Sverige kan inte vänta på framtidens socialtjänstlag.”
Socialtjänsten måste våga använda befintlig lagstiftning och kraftsamla, skriver Anna Ernestam, generalsekreterare för SOS Barnbyar som stöttar barn och unga, både i Sverige och utomlands, som riskerar att förlora eller har förlorat sina föräldrars omsorg.
Läs mer härNyhet
SOS Barnbyar i Almedalen om rätten till en trygg uppväxt
SOS Barnbyar finns på plats och kommer såväl arrangera som delta i ett antal seminarier under årets Almedalsvecka. Seminarierna handlar om unga som lämnar samhällsvård i Sverige, rätten till trygg uppväxt samt samarbetet mellan det offentliga, civilsamhället och näringslivet.
Läs mer här