Nyhet

10 miljoner från Erling Perssons Stiftelse

Med stöd från Erling-Perssons stiftelse ska vi på SOS Barnbyar genomföra projektet Kraftsamling mot utanförskap i Sverige. Genom att erbjuda mentorer till unga som lämnar samhällsvård och stöd till familjer där de vuxna behöver stöd i sitt föräldraskap vill vi på sikt minska utanförskap i Sverige. Erling-Perssons Stiftelse stödjer projektet med 10 miljoner kronor över tre år.

Från vänster: Ungdom i vårt program, Hanna-Liisa Juntii och samordnaren Linnea de Leon Foto: Emilia Bergmark Jimenez

I två projekt arbetar vi förebyggande för att stärka ungdomar och familjer. I det ena får unga som lämnar samhällsvård stöd i övergången till vuxenlivet. I det andra omfattar stödet föräldrar där ett barn redan är placerat, som får stöd att stärka sitt föräldraskap.

Omkring 25 000 barn placeras i samhällsvård varje år. Men när ungdomen fyller 18 ändras allt över en natt. Hanna-Liisa Juntti, socionom och gruppchef på vårt nationella program, jobbade tidigare inom socialförvaltningen.

– Jag mötte den här målgruppen och det var enormt frustrerande att se hur det blev när de fyllde 18. Då står vi på socialtjänstens sida och säger hejdå, lycka till… Det hände att ungdomar ringde och sa att ”Jag brukade längta efter att fylla 18, men jag vill inte vara 18 längre”, säger hon.

Synnöve Corson, socionom och verksamhetsutvecklare på SOS Barnbyar tillägger:

– På gruppnivå finns ökad risk att de tar livet av sig, mår dåligt, är arbetslösa eller hemlösa. Det är ett fruktansvärt lidande för de här unga vuxna. Men vi vet också att bara 35 procent av vår målgrupp tar gymnasieexamen och det är ju en sådan samhällsförlust, säger hon.

Synnöve Corson och en ungdom i vårt program. Foto: Emilia Bergmark Jimenez

Det kan vara svårt att hitta placeringar och vissa får flytta, byta skola och komma in en ny familj flera gånger.

– Parallellt ska ungdomen ta igen det man inte fått med sig från början och förbereda sig för en framtid som är tuffare än för andra, säger Hanna-Liisa Juntti och Synnöve Corson flikar in:

– Jag tycker att du brukar sammanfatta det ganska bra. Du ska kliva ut i vuxenlivet tidigare än dina jämnåriga, med mindre resurser på kontot och ensam.

Hon förtydligar att de resurser man pratar om här är emotionella, praktiska, kunskapsmässiga och materiella. Stödprogrammet startade 2019 och omfattar i dag 80 ungdomar årligen.

Vad betyder då stödet från Erling-Perssons Stiftelse?

– För ungdomsprogrammet att fortsätta möjliggöra någonting som ger resultat och där vi i dag har kö och efterfrågan. Att kunna fortsatt sätta det här på plats och implementera ett nytt sätt att arbeta, särskilt i förhållande till socialtjänsten. Men det tar tid, så vi vill kunna ta oss den tiden och få möjlighet att hjälpa fler, säger Hanna-Liisa Juntti och Synnöve Corson fyller i:

– Och när man tar familjeprojektet handlar det ju mycket om att ta nästa steg och möta det behov och de samhällsutmaningar som vi står inför just nu. Det är en väldigt spännande resa som vi gör tillsammans med Erling-Perssons Stiftelse där vi vill bredda det familjestärkande arbetet som vi redan har påbörjat för en del av målgruppen. Nu kommer vi att kunna kliva fram och möta fler utsatta barns behov.

Läs hela intervjun här

Om Erling-Perssons Stiftelse

Erling-Perssons Stiftelse stödjer bland annat organisationer som arbetar för att förbättra situationen för barn och ungdomar i utsatthet – för att bidra till en positiv förändring.

Stiftelsens stöd ges till långsiktiga verksamheter som genomförs av etablerade organisationer med fokus på att förbättra barns och ungdomars tuffa situation.

25 000 barn

placeras i samhällsvård varje år. Med samhällsvård menas placeringar i jourhem, familjehem, på institution och stödboenden.

500 000 barn

i Sverige beräknas växa upp i utsatta familjer, vilket motsvarar en fjärdedel av alla barn.

12–15 miljoner

är den beräknade samhällskostnaden över en livstid för en person som aldrig kommer i arbete.

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2024-09-23

Liknande

Artikel

Debatt: ”Dagens unga i Sverige kan inte vänta på framtidens socialtjänstlag.”

Socialtjänsten måste våga använda befintlig lagstiftning och kraftsamla, skriver Anna Ernestam, generalsekreterare för SOS Barnbyar som stöttar barn och unga, både i Sverige och utomlands, som riskerar att förlora eller har förlorat sina föräldrars omsorg.

Läs mer här

Nyhet

SOS Barnbyar i Almedalen om rätten till en trygg uppväxt

SOS Barnbyar finns på plats och kommer såväl arrangera som delta i ett antal seminarier under årets Almedalsvecka. Seminarierna handlar om unga som lämnar samhällsvård i Sverige, rätten till trygg uppväxt samt samarbetet mellan det offentliga, civilsamhället och näringslivet.

Läs mer här

Artikel

SOS Barnbyar invald som expert i Socialstyrelsens nya råd

SOS Barnbyar har valts ut som en, av totalt 17 experter från civilsamhället, till nytt råd för barn och unga.

Läs mer här