Artikel

Barn i Sudan känner sig övergivna av omvärlden

– Jag gick senast till skolan torsdagen den 13 april 2023. Det var också sista gången jag såg mina vänner. Minnena från den dagen har stannat kvar hos mig. Jag längtar från djupet av mitt hjärta till den dag då freden återvänder så att vi kan träffas igen och gå till skolan tillsammans, säger Malik, 14 år, från Sudan.

Malik (längst till vänster) och hans familj. Foto: Ali Abdallah Al

Malik har inte varit i skolan sedan striderna mellan Sudans väpnade styrkor och de paramilitära Rapid Support Forces bröt ut i Khartoum. Han bodde i barnbyn i Khartoum, som invaderades av beväpnade trupper när kriget började och familjerna tvingades snabbt evakuera. Precis som många andra familjer som drabbats av konflikten förlorade de allt.

– Jag kunde aldrig föreställa mig att jag skulle vakna upp en dag och inte vara på den plats där jag har bott hela mitt liv, säger Malik och fortsätter:

– Inte träffa mina vänner eller gå i skolan. Det krossar mitt hjärta att veta att min vanliga värld har vänts upp och ner. Jag har förlorat mitt hem och mitt liv.

14 miljoner barn behöver akut stöd
Kriget, som hade sitt centrum i Khartoum, har eskalerat och över tid spridit sig till områden som ansågs vara säkra, vilket tvingat människor att fly igen. Barnen i barnbyn, precis som miljontals andra barn i Sudan, har tvingats fly flera gånger. Runt tre miljoner barn är akut undernärda och14 miljoner barn behöver just nu akut stöd.

SOS Barnbyar har funnits i Sudan i över 40 år. Vi stöttar tiotusentals barn och vuxna med mat, kontantstöd, hygienkit och psykosocialt stöd.
Malik och hans fem syskon är i säkerhet, men riskerar att få sin framtid påverkad av kriget. Han, och 20 miljoner andra barn, har inte kunnat gå i skolan på över ett år. FN säger att Sudan är på väg att få den värsta utbildningskrisen i världen.

Sudan är på väg att få den värsta utbildningskrisen i världen.

– Innan kriget tyckte jag att mitt liv var tråkigt. Jag gick i skolan hela veckan och umgicks med skolkamraterna på helgerna och spelade fotboll. Nu saknar jag mitt gamla lugna liv, om jag bara kunde få tillbaka det för bara en dag, säger han och fortsätter:

– Kriget har tvingat oss att offra vår utbildning och våra passioner. Vi känner oss övergivna av omvärlden.

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2024-08-07

Liknande

Nyhet

Barn tvingas lämna sina hem efter översvämningen i Nigeria

En dammkollaps i Borno, Nigeria, har lett till en förödande översvämning. Minst 30 personer har omkommit, tusentals hem har förstörts och miljontals människor har tvingats fly.

Läs mer här

Artikel

Ibrahim, 7 månader, förlorade båda sina föräldrar

Ibrahim var bara sju månader när han förlorade båda sina föräldrar i jordbävningen. Han stod då helt ensam. Grannarna gjorde sitt bästa för att ta hand om honom, men eftersom katastrofen även raserat deras tillvaro, blev det för svårt.

Läs mer här

Nyhet

Libanon: Vi evakuerar barnen

Vi har evakuerat 36 barn i vår omsorg i Libanon, tio vårdnadshavare samt fyra medarbetare och deras familjer med anledning av spänningarna i Mellanöstern. Den evakuerade barnbyn ligger i en röd zon på grund av sin närhet till potentiella militära mål.

Läs mer här