Akut läge i Sudan

Inbördeskrig, flykt och svält. Barnen drabbas hårdast av det som händer i Sudan.

Vad händer i Sudan?

I april 2023 bröt stridigheter ut i Khartoum mellan Sudans väpnade styrkor och de paramilitära Rapid Support Forces och vår barnby blev invaderad av beväpnade personer. Barnen i barnbyn, tillsammans med miljontals andra, har sedan dess tvingats fly upprepade gånger.

Vi stöttar tiotusentals barn och vuxna med…

Mat och förnödenheter

Omsorg och skydd

Hygienkit

Utbildning

Barn i Sudan lever just nu i en mardröm

Inbördeskriget i Sudan är en av de största internflyktingkriserna i världen – en humanitär katastrof som inte får glömmas bort. Konflikter som denna resulterar i att familjer tvingas lämna allt och i värsta fall splittras när de måste fly. Barn utan föräldraomsorg är extremt sårbara och riskerar att utsättas för övergrepp och bli rekryterade till militära grupper.

Miljontals barn befinner sig mitt i stridigheterna

Ett resultat av konflikten är även bristande infrastruktur som får allvarliga konsekvenser för barn, särskilt när det gäller deras hälsa och utbildning. Det råder också stor brist på mat, vilket har lett till hungersnöd, undernäring och svält. Barnen behöver akut stöd nu.

10.3 miljoner

människor är på flykt, varav 5.5 miljoner är barn.

2.9 miljoner

barn är i risk för undernäring.

19 miljoner

barn går inte i skolan.

Över 70% 

av sjukvården är påverkad.

Vårt arbete i Sudan – över 40 år av stöd

SOS Barnbyar har funnits i Sudan sedan 1978 och arbetar för att ge fler barn en trygg uppväxt genom våra barnbyar och familjestärkande program. 

I och med den pågående humanitära katastrofen i Sudan har vi skalat upp arbetet med katastrofinsatser som svarar mot både akuta humanitära behov men också långsiktiga behov.

Nyheter och artiklar

Artikel

Barn i Sudan känner sig övergivna av omvärlden

– Jag gick senast till skolan torsdagen den 13 april 2023. Det var också sista gången jag såg mina vänner. Minnena från den dagen har stannat kvar hos mig. Jag längtar från djupet av mitt hjärta till den dag då freden återvänder så att vi kan träffas igen och gå till skolan tillsammans, säger Malik, 14 år, från Sudan.

Läs mer här

Nyhet

Barnen i Sudan tvingas evakuera igen

I april tvingades familjerna i vår barnby i Khartoum, Sudan, att evakuera efter att väpnade styrkor tagit över barnbyn. Familjer, som flyttades till säkrare platser utanför staden, tvingas nu flytta igen efter att kriget kommit närmare.

Läs mer här

Artikel

Vikten av trygghet vid krig och katastrof

Den senaste månaden har barn och familjer i Sudans huvudstad Khartoum tvingats utstå extremt våld på grund av en konflikt mellan två väpnade grupper. Stödet från SOS Barnbyar är kanske viktigare än någonsin.

Läs mer här

Nyhet

Väpnade styrkor tar över SOS Barnbyars lokaler i Khartoum

SOS Barnbyars lokaler i Khartoum, Sudans huvudstad, togs över med våld av väpnade styrkor den 17 april 2023, vilket tvingade SOS Barnbyar att av säkerhetsskäl omedelbart evakuera alla barn och ungdomar, samt personal. SOS Barnbyar uppmanar styrkorna att omedelbart utrymma SOS Barnbyars lokaler och låta barn och ungdomar växa upp i trygghet. SOS Barnbyar fördömer starkt det våldsamma intrånget.

Läs mer här