Artikel

Lokalsamhället är bästa grannen

I Botswana har vi stöttat sju familjers flytt från barnbyn till staden det senaste året. Det bidrar till att barnen får bredare nätverk och närmare kontakt med lokalsamhället.

Flicka i rosa mössa intervjuas av kvinna i glasögon
Den här flickan och hennes familj som tidigare bodde i barnbyn, bor nu i ett vanligt bostadsområde tillsammans med andra familjer från staden. Foto: SOS Barnbyar i Botswana

Genom ett nytt projekt i Botswana har ytterligare sju familjer stöttats i fysisk och social integrering genom flytt från en av barnbyarna till olika närliggande bostadsområden. Att integrera familjehemmen i lokalsamhället är en strategisk satsning inom SOS Barnbyar; det breddar familjernas kontaktnät och knyter dem närmare lokala stödfunktioner, nätverk och andra aktörer som kan bidra till att barnen får en stabil grund att stå på och blir en kugge i sitt samhälle. Det stöttar också barnens sociala och kulturella integrering och motverkar det stigma som samhällsplacerade barn ofta möter.

Den här barnbyn i Botswana har funnits sedan 1996. För att förbereda barnen och personalen inför flytten har de genomgått olika utbildningar, övningar och stöttats genom hela processen.

– Integreringen gör så att jag kan interagera med nya människor och också lära mig hur de lever. Jag vet, och känner redan, att jag lär mig nya saker utanför barnbyn, berättar ett av barnen från barnbyn i Botswana.

I det moderna samhället – där det lokala är globalt, och det globala lokalt – är en avskild klassisk barnby inte längre den bästa platsen att växa upp på. I den tidigare formen gjordes matinköp och planering oftast centraliserat och det fanns begränsat utrymme för familjerna att ta egna initiativ och styra sin planering. Eftersom barnbyn omslöts av en mur gick de miste om en naturlig förankring och närhet till lokalsamhället. Dessutom; på grund av att familjehemmen höll en relativt hög standard, möttes barnen ofta av missunnsamhet och avundsjuka från andra barn.

Att integrera barnbyar i lokalsamhället är därför en strategisk satsning för hela SOS Barnbyar eftersom det minskar det stigma som annars kan uppstå i en isolerad tillvaro och har flera positiva effekter på barnens liv, samtidigt som det ger familjerna större autonomi och frihet. Bostäderna och förskolan som är placerade i barnbyn kommer nu att hyras ut eller säljas, för att driva lokal insamling till SOB Barnbyar i Botswana.

”Jag lär mig nya saker utanför barnbyn”

Integreringen i Botswana

→ Tidigare var två familjer integrerade, så med stödet från SOS Barnbyar i Sverige har totalt nio familjer integrerats.
→ Tre av husen de flyttat in i har fått en genomgripande renovering och fyra en lättare upprustning.
→ Det sociala och emotionella välbefinnandet hos barn, unga och SOS-föräldrarna har ökat i takt med att deras självständighet stärkts och de blivit en naturlig del av sitt samhälle.
→ Barn och unga har blivit mer självständiga när de tagit ett större eget ansvar för sig själva och sitt liv.
→ Att leva integrerat i närsamhället har gett dem en mer realistisk bild av samhället i stort.
→ Förflyttningen av helhetsansvaret för hushållsbudgeten till SOS-föräldrarna har lett till en mer medveten inställning till hushållskassan – vilket leder till kostnadsbesparingar på sikt.
→ Tanken är att familjerna på sikt ska bli mer självständiga, så de får stöd i olika försörjningssätt, bland annat genom hönsuppfödning genom egna hönsgårdar.
→ De kvarvarande husen i barnbyn håller på att rustas upp för att förberedas för uthyrning eller försäljning.

Grafik på andel integrerade familjer i svenskfinansierade barnbyar 2023
Siffrorna baseras på data från SOS Barnbyar Sveriges fokusländer 2023.

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2024-10-02

Liknande

Artikel

Jon Henrik Fjällgren: ”Fler borde engagera sig för barnen”

Jon Henrik Fjällgren berättar om besöket i barnbyn och varför fler bör engagera sig.

Läs mer här

Artikel

Stor skillnad mellan barnby och barnhem – här får du veta hur

Vad är skillnaden mellan en barnby och barnhem – egentligen? Vi förklarar.

Läs mer här

Artikel

Läxläsningen är det finaste

SOS-föräldrarna i en av våra barnbyar i Moçambique välkomnar oss med dans och sång när vi besöker dem. De arbetar med barn som levt i utsatthet, och deras trygghet och värme är precis vad barnen behöver.

Läs mer här