Vår syn på regeringens förslag om sänkt straffrättsålder
Tisdagen den 28 januari tog justitieminister Gunnar Strömmer emot ett förslag om skärpta straff för unga lagöverträdare. Den statliga utredningen föreslår bland annat att straffbarhetsåldern sänks från 15 år till 14 år vid särskilt allvarliga brott. Det gäller brott med minimistraffet fyra år eller mer. Förslaget är tidsbegränsat och föreslås gälla i fem år.
SOS Barnbyar tillsammans med flera andra barnrättsorganisationer, organ som fokuserar på mänskliga rättigheter och offentliga instanser är kritiska till förslaget som regeringen nu mottagit.
Här reder vi ut varför vi anser att detta inte borde bli verklighet:
→ Varför är SOS barnbyar kritiska till förslaget?
SOS Barnbyar är kritiska eftersom förslaget om att straffa 14-åringar saknar vetenskapligt stöd och riskerar att förvärra brottsligheten bland unga. Erfarenheter från andra länder visar att straff inte har en avskräckande effekt utan ökar risken för återfall i kriminalitet. Dessutom hotar det principen om att barn bör rehabiliteras snarare än bestraffas, utan att adressera de grundläggande orsakerna till ungas kriminalitet. SOS Barnbyar anser att Sverige ska ha ett rehabiliteringsbaserat rättssystem och inte ett straffsamhälle. Särskilt i relation till barn och unga.
Vi ser ytterligare en risk med att resurser som borde stärka socialtjänsten och skolan istället omdirigeras till rättsprocesser, vilket kan försvaga förebyggande insatser som långsiktigt är mer effektiva.
→ Vad kan hända om förslaget genomförs?
Om förslaget genomförs kan det leda till att fler barn stämplas som kriminella och får svårare att bryta destruktiva mönster. Detta kan resultera i ökad återfallsrisk och en fördjupad koppling till kriminella nätverk. Rättssystemet kan dessutom belastas mer, samtidigt som samhällets förebyggande och rehabiliterande insatser för barn försvagas. Förslaget riskerar även att sända en signal om att samhället överger tanken på barns rätt till stöd och utveckling. Som svensk lagstiftning är utformad i dag utreds allvarliga brott av barn ändå till fullo.
Unga lagöverträdare riskerar att förskjutas ytterligare från samhället och förlora tillgång till viktiga skyddsnät, så som samhällsvård och rehabilitering. SOS Barnbyar och flera andra instanser, inklusive andra barnrättsorganisationer, ser också en risk för en eskalerande spiral. Yngre barn riskerar att användas av kriminella aktörer som en följd av strängare regler för äldre barn. SOS Barnbyar anser därför att förslaget riskerar att urholka de värderingar och skyldigheter som ligger till grund för Barnkonventionen, som ska värna barnets bästa. Vi ser straffande åtgärder som ett brott mot principen om rehabilitering och stöd, och betonar att barnens utvecklingsmöjligheter måste vara i fokus.
→ Varför kritiserar FN Sverige?
FN barnrättskommitté kritiserar Sverige eftersom förslaget om att sänka straffbarhetsåldern strider mot intentionerna i Barnkonventionen, som Sverige förbundit sig att följa. Barnkonventionen är i dag också svensk lag. Enligt Barnkonventionen ska barn behandlas annorlunda än vuxna i rättssystemet och erbjudas stöd och rehabilitering. Att införa straff för 14-åringar anses vara ett steg bort från dessa principer, vilket har lett till kritik från FN:s barnrättskommitté.
Att Sverige överväger en sänkning av straffåldern anses dessutom kunna inspirera andra länder att följa efter, vilket ur ett globalt perspektiv kan innebära ett steg bakåt i arbetet för barns rättigheter.
Dela inlägget
Publicerad: 2025-01-30
Liknande

Artikel
Fler verktyg för att förebygga brott – det här tycker SOS Barnbyar
SOS Barnbyar välkomnar flera av förslagen i Ds 2023:15 om Fler verktyg i socialtjänsternas arbete för att förebygga brott och stärka skyddet för barn. Särskilt positiva är SOS Barnbyar till de förslag som stärker barns rättigheter och skydd. Samtidigt finns det risk för att vissa av förslagen kommer att sätta barnets integritet på spel.
Läs mer här
Artikel
SOS Barnbyar svarar på remiss om nationell våldsstrategi
SOS Barnbyar välkomnar utredningen En uppväxt fri från våld – En nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn (SOU 2022:70) och ställer sig bakom förslaget som helhet. Det är glädjande att rättighetsperspektivet och barnrättsperspektivet genomsyrar hela strategin. Samtidigt har SOS Barnbyar en oro över att förslagen i utredningen kommer att kräva för mycket av redan hårt belastade myndigheter.
Läs mer här
Artikel
SOS Barnbyar svarar på remiss om ökad säkerhet och trygghet på SiS-hem
SOS Barnbyar har i en remiss svarat på förslagen i utredningen Ds 2024:26, som handlar om ökad säkerhet och trygghet på SiS-hem. SOS Barnbyar är starkt kritiska till utredningen och avvisar den i sin helhet. Anledningen är att flera av förslagen strider mot barns och ungas mänskliga rättigheter.
Läs mer här