Artikel

Två år av krig i Sudan

Inbördeskriget i Sudan bröt ut för två år sedan och har resulterat i att miljontals familjer tvingats fly och lämna sina hem. De har levt under svåra och osäkra förhållanden med begränsad tillgång till mat, rent vatten, sjukvård och utbildning. Allra värst drabbas barnen som har tillbringat två år av sin barndom på flykt, berövade på trygghet, stabilitet och skolgång.

Barn från Sudan på flykt, de leker på ett flak fyllt med möbler och packning.
Barn från Sudan som befinner sig på flykt. Foto: AFP

Efter två år på flykt påbörjar familjer nu sin hemresa med stöd från SOS Barnbyar.

Som ett svar på den utdragna krisen har SOS Barnbyar i Sudan, i nära samarbete med lokala myndigheter, nyligen stöttat 510 internflyktingar – däribland barn – att kunna återvända hem till Sudan. Medan striderna fortsätter i delar av Sudan har staden Wad Madani, dit familjerna återvänder, förklarats säker.

– För många av de här familjerna var livet på flykt otroligt svårt, säger Limia Ahmed, biträdande nationell chef för SOS Barnbyar i Sudan.

”För många av de här familjerna var livet på flykt otroligt svårt”

– De hade levt i överfulla skyddsrum eller tillfälliga läger i över ett år, med sina barn i ständig risk och oro för vad som skulle hända härnäst. Genom att stötta dessa familjer till att kunna återvända hem på ett säkert sätt återställer vi inte bara deras hopp utan hjälper också till att hålla ihop familjerna – för i kristider är en förälders närvaro barnets första och viktigaste skyddsnät.

En lång väg tillbaka för familjerna

Familjerna som fått stöd kommer ursprungligen från staten Al Jazirah i centrala Sudan. De hade flytt från våldet för att söka skydd i en delstat i nordöstra Sudan längs Röda havets kust.

Men även där stod fanns extrema utmaningar – dåliga sanitära förhållanden, begränsad sjukvård, undernäring och traumat av långvarig osäkerhet. Många föräldrar uttryckte en djup längtan efter att återvända hem och ansåg att det var viktigt för deras barns framtid att återknyta kontakten med sina samhällen och sitt land.

SOS Barnbyars personal bevittnade känslosamma scener under hemresan.

– Vissa föräldrar grät, minns Ahmed, som var med och skickade iväg familjerna. De var överväldigade av möjligheten att få återvända hem.

– Föräldrarna delade med sig av sitt hopp om att återvändandet till sina samhällen skulle ge barnen möjlighet att återfå en känsla av stabilitet och återknyta kontakten med sina rötter, säger hon. Återresan präglades av både glädje och eftertanke, och var ett steg mot läkning efter att ha varit med om det trauma som flykten innebar.

Även om den förbättrade säkerheten i delar av Al Jazirah har gjort det möjligt för vissa att återvända, kvarstår utmaningar. Sudans sociala trygghetssystem har allvarligt försvagats av den pågående konflikten. Sjukvård, skolor och försörjningsmöjligheter har förstörts, vilket gör att återvändande familjer måste bygga upp allt från grunden.

– Det är fortfarande en lång väg tillbaka för dessa familjer, säger Ahmed. I många områden saknas grundläggande tjänster och de nationella sociala trygghetssystemen är antingen allvarligt störda eller fungerar inte alls. Familjerna förlitar sig i hög grad på humanitärt stöd och solidaritet från samhället.

Världens största flyktingkris pågår i Sudan

Sudan står inför den största flyktingkrisen i världen idag, med över 12 miljoner människor som tvingats lämna sina hem.

– I vissa delar av Sudan börjar det bli relativt stabilt, vilket gör att ett litet antal familjer kan återvända frivilligt, förklarar Ahmed. Men för miljontals andra är det ännu inte möjligt att återvända hem. Vi får inte glömma dem.

SOS Barnbyar uppmanar det internationella samfundet att omedelbart öka finansiering och stöd till humanitära insatser i Sudan – inte bara för att tillgodose de akuta behov utan också för att investera i långsiktig återhämtning och fredsbyggande.

– Hemkomsten av dessa 510 personer visar vad som är möjligt när humanitära organisationer, regeringar och samhällen går samman, säger Ahmed. Men det är bara början. Barnen i Sudan förtjänar mer än överlevnad – de har rätt till en framtid som bygger på säkerhet, utbildning och möjligheter.

Dela inlägget

Publicerad: 2025-04-15

Liknande

Artikel

Barn i Sudan känner sig övergivna av omvärlden

– Jag gick senast till skolan torsdagen den 13 april 2023. Det var också sista gången jag såg mina vänner. Minnena från den dagen har stannat kvar hos mig. Jag längtar från djupet av mitt hjärta till den dag då freden återvänder så att vi kan träffas igen och gå till skolan tillsammans, säger Malik, 14 år, från Sudan.

Läs mer här

Artikel

Syrien: ett år efter jordbävningen

I den här intervjun ger Alaa AlKousa, ansvarig för katastrofinsatser på SOS Barnbyar i Syrien, en inblick i efterdyningarna av jordbävningen som drabbade norra Syrien och Turkiet för ett år sedan.

Läs mer här

Nyhet

Barnen i Sudan tvingas evakuera igen

I april tvingades familjerna i vår barnby i Khartoum, Sudan, att evakuera efter att väpnade styrkor tagit över barnbyn. Familjer, som flyttades till säkrare platser utanför staden, tvingas nu flytta igen efter att kriget kommit närmare.

Läs mer här